of 64231 LinkedIn

VVD en D66 willen ‘digitale kluis met persoonsgegevens’

VVD en D66 willen een ‘digitale kluis’ ontwikkelen voor Nederlanders, daarmee wordt een veilige opslag van persoonlijke gegevens zoals adres, leeftijd, en huwelijkse staat. Het voorstel moet ervoor zorgen dat burgers zelf kunnen kiezen met wie ze hun gegevens delen.

VVD en D66 willen een ‘digitale kluis’ ontwikkelen voor Nederlanders, daarmee wordt een veilige opslag van persoonlijke gegevens zoals adres, leeftijd, en huwelijkse staat. Het voorstel moet ervoor zorgen dat burgers zelf kunnen kiezen met wie ze hun gegevens delen.

Problemen door versnipperd bezit persoonsgegevens
VVD-kamerlid Jan Middendorp en D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemen in het voorstel een aantal voorbeelden van versnipperd bezit van persoonlijke gegevens, die tot de nodige problemen leiden. 'Torenhoge belastingaanslagen omdat verhuizingen niet goed verwerkt zijn door gemeenten, AOW’ers die gekort worden omdat iemand anders foutief op hun woonadres wordt ingeschreven, aanmaningen van het waterschap door ketenbesluiten die brief op brief naar een online contactadres sturen dat de mensen die het betreft zelf niet inzien', sommen Verhoeven en Middendorp op.


Eén contactadres 

De digitale kluis moet een einde maken aan deze situaties door één digitaal contactadres aan te bieden met een beter beveiligd inlogsysteem dan nu het geval is met de website MijnOverheid.nl. 'Het recht op inzage is de laatste tijd sterk verbeterd doordat op MijnOverheid.nl mensen kunnen inzien welke persoonsgegevens in de basisregistratie personen staan. Zij kunnen daar niet zien welke instellingen zich daarop baseren’, schrijven Middendorp en Verhoeven. 'Op www.wiekrijgtmijngegevens.nl kan een algemene beschrijving gevonden worden van welke overheidsorganisaties welke persoonsgegevens gebruiken. De combinatie welke individuele gegevens door welke overheidsdienst worden gebruikt- is dus niet inzichtelijk op een centraal punt.' Dat moet in de toekomst wel gebeuren, vinden D66 en VVD, zodat de burger meer regie heeft over zijn gegevens. Er lopen inmiddels trajecten om DigiD veiliger te maken.

 

Lees de volledige Initiatiefnota hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
o.k., "omdat verhuizingen niet goed verwerkt zijn door gemeenten" ect. Dus dan kan ik de gemeente daar niet meer op aanspreken? Heel merkwaardig/ -VVD.
Maar ook leuk, mijn nieuwe adres hoef ik dan niet meer te delen met het dat landelijk beruchte Incassobureau in Friesland, joepie
Door Jannie op
Zaken lopen verkeerd omdat (semi-)overheden zelf hun zaakjes niet op orde hebben en omdat verschillende wetgevingen niet op elkaar zijn afgestemd (semantische discussies). Nu komt de overheid niet meer uit deze warboel en dus communiceert men dat het 'goed' is als de burgers zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen gegevens. Daarmee worden echter de fouten niet opgelost. Daarvoor zal in de basis iets moeten gebeuren, maar daar heeft de overheid geen zin in, dus trekken ze gewoon hun handen ervan af. Sterk staaltje over de schutting gooien, dit.
Daarbij wordt ook nog eens op geen enkele wijze rekening gehouden met de steeds groter wordende groep minder digivaardige mensen in onze maatschappij. Duidelijk weer een voorstel van VVD en D'66. Driewerf hoera... (NOT)
Door Henk op
Dit wordt de zoveelste ICT mislukking.
Bovendien..... de heren hebben er geen bal verstand van. Geen enkele burger vertrouwt zijn data nog aan de overheid toe.