Advertentie
digitaal / Nieuws

Vrouwen en jongeren negatief over digitaal vergaderen

Jongere en vrouwelijke ambtenaren oordelen negatief over digitaal overleggen, of maken zich er zorgen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en Binnenlands Bestuur waar 5.059 ambtenaren aan meewerkten. Het werkplezier lijdt volgens de meesten onder het digitale vergaderen.

29 juli 2021
Thuiswerken-shutterstock-1876699741.jpg

Jongere en vrouwelijke ambtenaren oordelen negatief over digitaal overleggen, of maken zich er zorgen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en Binnenlands Bestuur waar 5.059 ambtenaren aan meewerkten. Het werkplezier lijdt volgens de meesten onder het digitale vergaderen.

Ieders tevredenheid

Ambtenaren zijn best te spreken over thuiswerken, maar er zijn zorgen over de effecten op lange termijn. Een van de redenen dat het een hele klus gaat worden om hybride werken naar ieders tevredenheid in te richten, zijn de uiteenlopende ervaringen. Zo schrijven de onderzoekers: ‘Opvallend is vooral de negatieve waardering van (of zorgen over) digitale overleggen door jongeren en vrouwen.’

 

Niet goed voor energie

Digitale vergaderingen hebben duidelijke voordelen, zoals efficiëntie. Vrouwen vinden digitaal overleggen over het algemeen bevorderlijker voor de efficiëntie dan mannen. Maar tegelijkertijd zijn vrouwen ‘minder positief over de spontaniteit van digitale overleggen’ en doet het hun energieniveau geen goed. ‘Verder laten onze analyses zien dat vrouwen meer dan mannen van mening zijn dat digitaal overleggen ten opzichte van fysiek overleggen een negatief impact heeft op de fysieke gezondheid.’

 

Lastig profileren

Ook jongere respondenten zijn kritisch. Ze zijn minder te spreken over de creativiteit tijdens digitaal overleggen in vergelijking met oudere collega’s en ‘het energieniveau wordt door jongere respondenten als slechter ervaren tijdens digitale overleggen dan door de oudere respondenten.’ Ze vinden brainstormen lastiger en zowel jongeren als vrouwen vinden het moeilijk zichzelf te profileren bij digitale overleggen. Mensen die samenwonen met hun partner vinden dat laatste juist makkelijker.

 

Thuiswonen met kinderen

Opvallend, merken de onderzoekers op, ‘is ook dat mensen met thuiswonende kinderen in de leeftijdscategorie 13 tot 18 jaar hun energieniveau tijdens digitale overleggen slechter beoordelen dan mensen die geen thuiswonende kinderen in deze leeftijdscategorie hebben.’

 

Effect op de gezondheid

De creativiteit, de spontaniteit, het groepsgevoel en het werkplezier lijden volgens de meesten onder het digitaal overleggen (zie onderstaande tabel). Vier op de tien respondenten zijn negatief over het effect van digitaal overleggen op de fysieke of mentale gezondheid en vijf op de tien zijn er neutraal over. De efficiëntie en zakelijkheid worden gewaardeerd.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Vergaderen is zo ie zo saai. Duurt het langer dan 1 uur compleet nutteloos
A.M.B. te Naar
Ik vind dit een beetje vreemd: vrouwen en jongeren vinden het moeilijk zichzelf te profileren tijdens digitale overleggen. En daarna staa: mensen die samenwonen met hun partner vinden dit juist makkelijker. Conclusie is dus: alleenstaande vrouwen en jongeren vinden het moeilijk zichzelf te profileren. Ik als man zit in een team met verder alleen vrouwen. Die hebben allemaal een partner. Dan kan ik dus concluderen dat al mijn collega's het blijkbaar makkelijker vinden zichzelf digitaal te profileren.
O. Bollen / adviseur externe samenwerking en partnerships
Klassieker dat er een conclusie komt waarin verschil tussen taakgericht versus mensgericht uit komt.

Deze week kwam ook dit artikel uit over digitaal-live meeten, waarbij ook de complexiteit van het doel een rol speelt:

https://hbr.org/2021/07/when-do-we-actually-need …

Advertentie