of 59130 LinkedIn

Vijftien gemeenten doen pilot digitaal rijbewijs

De RDW en de NVVB gaat in 2017 met vijftien gemeenten een pilot starten voor digitaal aanvragen van rijbewijzen. Inwoners van deelnemende kunnen digitaal een rijbewijs aanvragen bij verlenging, categorie-uitbreiding of herafgifte. De burger moet het rijbewijs nog wel zelf ophalen bij de gemeente.

De RDW en de NVVB gaat in 2017 met vijftien gemeenten een pilot starten voor digitaal aanvragen van rijbewijzen. Inwoners van deelnemende kunnen digitaal een rijbewijs aanvragen bij verlenging, categorie-uitbreiding of herafgifte. De burger moet het rijbewijs nog wel zelf ophalen bij de gemeente. 

Ophalen binnen een werkdag

Tijdens de pilot kunnen burgers een foto laten maken bij de fotograaf, waarbij ook een handtekening wordt gezet. De fotograaf stuurt de foto met handtekening vervolgens naar de RDW. Wanneer de burger aan de voorwaarden voldoet krijgt deze een e-mail met het verzoek digitaal een rijbewijs aan te vragen. De eerstvolgende werkdag is deze op te halen bij de gemeente op een locatie naar keuze.

Extra authentificatie met Adroidtelefoon
De deelnemende gemeenten zijn Alblasserdam, Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. Het voordeel van de digitale aanvraag is volgens de NVVB dat de burger niet meer naar het gemeentehuis hoeft om een rijbewijs aan te vragen. Als de aanvraag voor 00.00 uur is ingediend kan de aanvrager de volgende dag al naar het gemeentehuis om deze op te halen.


Authentificatie

Het aanvragen van een rijbewijs is extra beveiligd doordat de inlog met DigiD thuis is aangevuld met authentificatie via een paspoort, ID kaart of rijbewijs met chip. Met een androidtelefoon kan het identiteitsbewijs worden gescand.
  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fred (Risk Analist) op
Heel slecht plan dit. Afgezien de kosten die alle gemeenten al hebben gehad, is dit het "wiel" opnieuw uitvinden. Als je nu al hoort/leest hoe vaak mensen lopen te kloten met documenten....de gemeenten hebben alle veiligheidsaspecten al ingeregeld en dan komt er weer iemand die een 'proefballon" oplaat. Laat het RIJK zich nu eens op kernactiviteiten concentreren en de gemeenten doen waarin ze goed zijn!
Door Paul Vreeke (Directeur APAPS) op
Reactie op Jan Matthijs: Neen joh, chip in je huid is nèt een stap te ver. Gewoon een klein ringetje in je oor (of waar dan ook) voor ieders eigen PIEC (Personal Identity Ear Card). De zogenaamde 'piecring'. Net als die grote gele plastic flappen aan de oren van koeien. Maar dan véél kleiner. Minuscuul klein. Met daarop digitaal alle belangrijke gegevens van die persoon. Leeftijd, bloedgroep, medicijngebruik, bepaalde allergieën, BSN nummer, wel of niet rijvaardig, nationaliteit, NAW gegevens, zorgpolis, etc. Alleen daartoe bevoegd verklaarde instanties mogen gegevens toevoegen of verwijderen. Voorbeeld: Rij-examinator zet de rijvaardigheid op de chip en een agent kan de bevoegdheid (tijdelijk) verwijderen na geconstateerd rijden onder invloed. En zonder rijbevoegdheid op de chip start de auto niet....
Door Jan Matthijs (beleidsmedewerker) op
Reactie op Hans . Waarom niet gewoon die chip in je huid implanteren. Nog even en wij zijn waar wij moet zijn..... Niet allen per telefoon maar ook op de "huid" zal een ieder traceerbaar zijn. Orwelliaanse klucht.. of realiteit?
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Waarom toch steeds naar de fotograaf? En waarom krijgt de fotograaf de taak om de foto + handtekening te versturen naar de RDW? Dit alles hoort thuis bij de dienst die de papieren verstrekt....de gemeente.

Waarom geen foto-installatie op het gemeentehuis? Vrijwel alleen daar zijn nog fysieke foto's nodig, al kan ook dat wel digitaal. De overheid vraagt om foto's en stelt hieraan eisen. Ik vind dat dit dan ook door de overheid verzorgd dient te worden.
Door Hans op
Waarom moeten we nog steeds met fysieke pasjes rondlopen? Maak daar lekker een mobiel te raadplegen database van. Lekker simpel.