of 65101 LinkedIn

Van Huffelen doet digitalisering in nieuw kabinet

Alexandra van Huffelen wordt de eerste bewindspersoon die expliciet Digitale Zaken tot taakgebied krijgt benoemd. Haar ervaring met het omgaan met digitale zaken komt vooral van de afhandeling van de problemen met discriminerende algoritmen bij de Belastingdienst en de Douane.

Alexandra van Huffelen wordt de eerste bewindspersoon die expliciet Digitale Zaken tot taakgebied krijgt benoemd. Haar ervaring met het omgaan met digitale zaken komt vooral van de afhandeling van de problemen met discriminerende algoritmen bij de Belastingdienst en de Douane.

Achtergrond
Maar een zwaargewicht in ict is Van Huffelen allerminst. Haar partijgenoot Kees Verhoeven die veel werd genoemd, had vorige week al laten weten niets te voelen voor de functie. Maar ook Marietje Schaake - voormalig Europarlementslid voor D66 - was een kandidaat geweest met een goede achtergrond in ict en privacyproblematiek.

 

Ideeën
Van Huffelen wordt wel geroemd om haar kwaliteiten als bestuurder die critici ruimte geeft voor het inbrengen van ideeën. De staatssecretaris moet haar aandacht verdelen over Digitale Zaken en Koninkrijksrelaties.

 

Wethouder
In het kabinet Rutte III was Van Huffelen al staatssecretaris op het departement Financiën. Ze was daar onder meer verantwoordelijk voor het afhandelen van de Toeslagenaffaire. Eerder was ze wethouder Duurzaamheid in Rotterdam, Eerste Kamerlid voor D66 en algemeen directeur van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf in Amsterdam.


Dit bericht komt van AG Connect.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
@Ronan, ik begrijp dat bestuurders slechts een gesimplificeerde spreekbuis zijn van wat ambtenaren van de diverse departementen voor hen aandragen en bij kamervragen het spoor volledig bijster raken. We kunnen er dus gif op innemen dat (behalve de poppetjes) er op het gebied van ICT en andere pijndossiers er nauwelijks iets veranderd in dit kabinet. Dat is het verschil met de VS waar ook de ingegraven abtenaren worden vervangen, die gewoon hun eigen gang blijven gaan. Fortuin was de eerste die dit vastgeroeste systeem wilde aanpakken.
Door Spijker (n.v.t.) op
Hopelijk zal dit beter gaan als bij de (voorgenomen) afwikkeling van de toeslagenaffaire. Na het al jarenlange prutswerk op dit beleidsonderdeel zou je in ieder geval op dit ministerie een digitale kei mogen verwachten. Je kunt in dit opzicht twijfels hebben of dit allemaal wel goed zal gaan.
Door Ronan (Omgevingsdienst) op
Inhoudelijke kennis is niet perse een vereiste voor het ministerschap. Goede bestuursvaardigheden en politiek bedrijven zijn belangrijker. Zolang ze maar ondersteund worden door deskundige adviseurs met kennis van zaken.
Door Nico uit Loenen (gepensioneerde rijksambtenaar) op
Best wel moeilijk om een politicus te vinden die ergens verstand van heeft. Ik begrijp dat een vlotte babbel voor bestuurders de voorkeur verdient boven kennis van zaken. Tot nu toe gingen bijna alle grote ICT projecten van de regering vreselijk de mist in....