Advertentie
digitaal / Nieuws

Software kandidatenlijsten nodeloos ingewikkeld

Gigagroot en supergebruikersonvriendelijk. Zo kenschetst de Haarlemse IT- en verkiezingsspecialist Hylke ten Cate het programma waarmee alle gemeentelijke politieke partijen uiterlijk 19 januari hun kandidatenlijst moeten inleveren.

12 januari 2010

Anderhalf miljoen
De nieuwe software heeft ruim anderhalf miljoen euro gekost. De partijsecretarissen moeten overigens na het invoeren van de kandidaten de gegevens gewoon uitprinten en schriftelijk inleveren. Digitaal aanleveren is niet toegestaan. De kandidatenlijsten moeten uiterlijk volgende week dinsdag, 19 januari, binnen zijn.

Vragen
Alle deelnemende partijen aan de raadsverkiezingen moeten hun kandidatenlijst eerst elektronisch invoeren. Zij moeten daarvoor gebruik maken van de nieuwe software voor het opstellen en verwerken van kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die is volgens de Haarlemse IT- en verkiezingsspecialist Hylke ten Cate nodeloos ingewikkeld. De Kiesraad erkent dat er vragen over het nieuwe programma komen, maar dat er aan de opzet niets veranderd kan worden.

 

Gecompliceerd
Hylke ten Cate heeft ruime ervaring met het invoeren van gegevens van de namen van kandidaten op een kieslijst. Als deskundige, maar ook als secretaris van verschillende politieke partijen, stelt hij vast: ‘De software van het Duitse IVU is zo opgetuigd dat duizenden secretarissen van politieke partijen met de handen in het haar zitten. Het is zo gecompliceerd gemaakt.’

 

Gigagroot
Volgens Ten Cate is het programma Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) ‘gigagroot’ en ‘supergebruikersonvriendelijk.’ Want software of niet, elektronische inlevering van de kandidatenlijsten is verboden. Ten Cate: ‘Je moet bedenken dat er op 3 maart in 425 gemeenten raadsverkiezingen worden gehouden. Daar doen gemiddeld tien partijen mee. Al die ruim vierduizend secretarissen moeten de gegevens invoeren en daarna op papier inleveren op het gemeentehuis.’ De software heeft € 1.578.265 gekost zonder BTW. In de overeenkomst zit wel een toezegging gebruikers te helpen. Ten Cate: ‘Dat is wel nodig ook. Overal in het land worden instructiedagen gehouden.’

Zware eisen
Rosalinde Hoorweg van de Kiesraad zegt dat het niet anders kan. ‘De staatssecretaris van BZK heeft die zware eisen gesteld aan de software’,  legt de waarnemend secretaris-directeur uit. Dat heeft alles te maken met de beveiliging van het systeem. ‘Het gaat ook om de functie van ‘open source’, het proces moet transparant zijn.’ Ze wijst erop dat het papier – de uitdraai – leidend blijft bij de indiening van de lijsten. Hoorweg: ‘Het erbij leveren van een USB-stick met de gegevens is handig en wordt waarschijnlijk in de toekomst verplicht. Nu gaan we uit van de schriftelijke kandidaatstelling.’

Snel en betrouwbaar
Alle gemeenten hebben een brief gekregen over de bijeenkomsten, die verzorgd worden door het bedrijf IVU. Er is ook een digitale en een telefonische helpdesk ingericht. Hoorweg ontkent niet dat de software voor de aanmelding van kandidaten wat inspanning zal kosten. Maar ze wijst ook op een voordeel: ‘De uitslag van de verkiezingen kunnen snel en betrouwbaar  met OSV verwerkt worden.’ Ten Cate heeft werpt haar tegen: ‘Dat kan met een Excel-sheet ook wel. Met een kleine aanpassing, heb je op een achternamiddag een methode om de zetelverdeling te verwerken. Het is allemaal te complex en te duur.’

Uitzonderlijke situaties

Hoorweg werpt tegen dat de hoge eisen aan de software de transparantie en controleerbaarheid van het verkiezingsproces moeten garanderen. ‘Bovendien kunnen met de software ook de uitzonderlijke situaties die zich bij een uitslagberekening kunnen voordoen, goed worden verwerkt’, is haar reactie op Ten Cate’s Excel-berekening.

 

Reacties: 28

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Is dit een voorbode voor de kilometerheffing?

M.a.w.: onnodig veel geld uitgeven aan automatiseringsprojecten welke achteraf niet noodzakelijk zijn?
marron
Ik herken dit absoluut niet. Weliswaar is de software groot, maar invoeren van gegevens en vervolgens opstellen van de documenten is doodsimpel.
De gemeente Leudal heeft bovendien als extra service de mogelijkheid geboden gebruik te maken van de pc in de raads-leeskamer.
Ik ben nog van de generatie die alle formulieren met de hand moest invullen. Dat was pas lastig: tig keer de hele kandidatenlijst overschrijven op de instemmingsverklaringen....
Johan Groenhof
Een mening naar mijn hart. En dan heeft OSV ook nog geen presentatiemogelijkheden!!!
Overigens: de partijen en gemeenten MOETEN nog niet gebruik maken van OSV bij de komende verkiezingen!
Lang leve ISS!!! Het programma van NEDAP oet Grolle
Piet Hoogstraten Burgerzaken Duiven / coördinator burgerzaken
Het kan ook anders en klantvriendelijker. Laat de secretarissen gewoon hun lijstje met kandidaten inleveren op het gemeentehuis en burgerzaken zorgt voor de invoer en print de juiste formulieren. Werkt in de praktijk prima en dan is het in principe ook in één keer allemaal goed.
Bertels / secretaris CDA Hoogeveen
Het ligt aan jezelf in hoeverre je voor nieuwe systemen openstaat.
Ik heb het systeem als zeer handig ervaren en zie dit als eerst stap in de richting van het alleen digitaal aanleveren.
Bert Burger / lezer
OSVéééééééé.................... weg ermééé. Kom voor de gein eens kijken naar mijn bureaublad, helemaal gevuld met programma's die allemaal weer in elkaar moeten worden ingelezen, bestanden die je allemaal weer in aparte omgevingen moet opslaan en weer ophalen en wellicht in alle drukte en stress van de verkiezingsavond zelf gewoon niet meer kunt vinden..... kortom ik ben het goed zat op deze manier. Kost een hoop geld en nog veel meer ergernis en onzekerheid. Mijn advies: ISS zo snel mogelijk weer invoeren als officieel uitslagenpakket en de rug rechthouden ten opzichte van een stel gefrustreerde oproerkraaiers die de stemmachines met bijbehorende softeware niet vertrouwden. Nou, ik vertrouw de oprechtheid van de club aan wie we dit allemaal te danken hebben niet.
L. Koopman / Coördinator ICT
Tsja... € 1,5 miljoen - maar dan heb je wel open source...
Vind persoonlijk ISS (niet meer van Nedap van nu van Procura) ook een stuk vriendelijker
Ger
Het programma lijkt ingewikkeld en is zeker niet perfect. Ik ben wel van mening dat dit een goede stap is in de toekomst.

Het pakket staat of valt met de ondersteuning die de gemeente biedt aan de politieke partijen.

Het gebruik van een excel-sheet ligt voor de hand, maar het gebruik ervan als oplossing voor OSV brengt veel gevaren met zich mee.

Mijn ervaring is dat politieke partijen, meestal een lid hebben dat ervaren genoeg is. Hebben ze dat niet dan is vaak ook de kennis van excel niet aanwezig!

Ik vind dat je als gemeente voldoende moet ondersteunen en software de kans moet geven om zich te ontwikkelen.
gemiste kans
Of mensen nemen een computer cursus. Of anders: Lees HANDLEIDING!!

De IVU software is alleen moeilijk voor mensen die niet weten hoe de digitale wereld er uit ziet. In andere woorden, niet meegaan met hun tijd. Daarbij kun je je natuurlijk gelijk afvragen of dergeleijke mensen wel volksvertegenwoordiger moeten worden, als ze zichzelf nog niet eens up-to-date kunnen houden.

Op een paar kleine onpraktische keuzes (zoals dat adressenboek en de lijst gescheiden zijn), werkt de software prima!

Veelal wordt niet naar systeemeisen gekeken waardoor de installatie niet lukt : Mensen die het op een mac (of gelijkwaardige zinloze verspilliing van geld).
Of anders mensen die nog met Windows 2000 of ouder werken. Of met Explorer 6. Welkom in 2010!! Waar XP, Vista en 7 de gangbare formaten zijn. Nee, moet oudere versies van windows, KAN geen rekening worden gehouden.

TIP: XP wordt officieel al niet eens meer ondersteund door MS. Al twee jaar niet meer. Waag de sprong! stap overt naar een nieuwere versie of in ieder geval een nieuwer systeem, Linux e.d. (behalve MAC)
Johan Groenhof
OSV handleiding?? Schei toch uit. Ik heb iedere keer als er een softwarepakketje uitkomt zelf maar een echte handleiding geschreven (meestal lukt dat op hooguit 2 A4tjes!!) Ook dat is de makke van OSV: handleiding, zelfs de verkorte, omvat teveel overtollige ballast! Maar nogmaal en bovenal: OSV heeft geen presentatiemogelijkheid ala ISS!
Joep Schulten / doener
Triest. Dat we al zover teruggeworpen zijn, dat we weer moeten discussieren over het digitaal aanleveren van gegevens.
Onze mond vol over een Andere (ook digitale) Overheid in Nederland. Nederland innovatieland! Nederland in ieder geval een bijzonder digitaal ontwikkelingsland!
h.verbeek
Inderdaad een farce.deelnemende partijen krijgen een handleiding van 106 pagina,s !!! voor het invullen van pakweg 6 a4 tjes.gewoon totaal onzinnige doorgeschoten bureaucratie.
Stan de Bakker / secretaris Algemeen Belang Groot Hulst
Het enige minpunt aan de software is dat je eerst ALLE software (255 MB) voor onderscheidene besturingssystemen moet downloaden. Het zou handiger zijn om per systeem een keuze te kunnen maken. Verder werkte de software hardstikke goed, zonder enige "bug".
p.a. capelle
Het downloaden kost tijd, maar als eenmaal de adressenlijst volledig is ingevuld, kun je er snel en nauwkeurig mee werken. De software is prima. Geen enkele tekortkoming ontdekt. Zeker mee doorgaan!
Martin / Systeembeheer DG Hoogvliet
Hoewel ik zelf als systeembeheerder uiteraard handig ben met computers en software, vind ik OSV buitengewoon onduidelijk en niet gebruikersvriendelijk.
De mensen van Burgerzaken en de verschillende partijen bij Hoogvliet en Pernis hebben er flinke moeite mee.

De opzet met 6 verschillende programma's die elkaar inlezen werkt naar mijn mening onduidelijk en problemen in de hand. Verder vraag ik me af wie er er in godsnaam op het idee is gekomen dat het inleveren van een kandidatenlijst per USB/stick handig is. Inleveren via email lijkt me al een stuk efficiënter, maar de meest logische optie zou zijn om OSV als een webapplicatie te maken. Dan kan alles gewoon op afstand gedaan worden, hoeft niet iedereen een belachelijk grote applicatie te downloaden en te installeren.

Het argument veiligheid snap ik totaal niet, want het lijkt me toch dat kandidatenlijsten openbaar zijn!
Peter Rutten / lijsttrekker DPS Nijmegen
Osv of wat dan ook voor een systeem, zal me worst wezen?!
De kieswet met haar toeters en bellen is een verouderde wet! Ondersteuningsverklaringen voor nieuwe partijen wel maar kijk eens naar de bestaande partijen,hebben zij nog ondersteuners die überhaupt nog leven?!
Zo oud zijn de meeste verklaringen dat er misschien zelfs al geen lid meer zijn van betreffende partijen, dus dat is geen gelijkheid, wel?
Als je naar openingstijden kijkt van de Stadswinkel hier is het welhaast onmogelijk om buiten kantoortijden verklaringen in te leveren.
Maak de kloof tussen politiek en burger niet zo groot, verlaag allerlei drempels. De GBA op orde en dan is de betrouwbaarheid van gegevens ook daar!

Peter Rutten DPS
Ben H.J. Wentink / VVD fractievoorzitter gemeenteraad Baarle-Nassau
Met vrebijstering heb ik dit onzinnege p[rogreamma bekeken. Onze secretaris heeft ruim 4 uur en 35 minuten eerst het programma op onze eigenpc moetendownladen en vervolgens uren besteed om ernies van te snappen waardoor de gemeenteambtenaar burgerzaken ook nog eens enkeleuren heeft besteed om onze seceretaris wegwijs te maken. En dat om simpele twee velletjes papier per kandidaat. Nu ik lees wat dit heeft gekost vraag ik mij af; waarom bezuinigen als de overheid met handen vol geld smijt.
Een zeer moeizaam systeem waar eennormale leek geen weg weet. Niet iedereenis ICT deskundige en zeker van kleinere partijen of klene afdelingen die kandidaten stellen is het een onwijs gedoe.
Een 1 voor dit produkt.
R doting / adviseur
'Mij ervaring met software gebruik is dat die
niet nodeloos ingewikkeld is maar vaak
gebruiks onvriendelijk tegenover de simpel-
heid van geest van de gemiddelede ambtenaar. Daarom verdient het aanbeveling dat men zich eens verdiept
in het programma i.p.v meteen te roepen
dat het niet deugd.
Hylke ten Cate / geïnteresseerd burger
Bij het ontwerp is eigenlijk geen rekening gehouden met de lokale partijsecretarissen.
Met een Excel-sheet (downloaden vanaf mijn website www.hylketencate.nl) kan ook simpel het nodige papierwerk worden gemaakt. Instructies op 1 A4-tje met tabblad voor algemeen en kandidaten.
De formulieren werden door de gemeente Haarlem geaccepteerd bij de voorinlevering voor Partij Spaarnestad.
Wouter Vogelsang / Fractievoorzitter Dorpspartij Ermelo
Wat een draak van een programma. Giga groot en dan praten we over deregulering, maar leidt tot automatiseringswaanzin, waar we in deze campagne geen tijd voor hebben. 1 1/2 verlofdag verder is het met behulp van de ambtenaren van de gemeente Ermelo allemaal keurig geregeld. Alle hulp en ondersteuning werd verleend. Hulde aan hen, maar treurig dat het Rijk ook nu weer materiaal over de schutting gooit en de gemeente mag het opknappen met ambtelijke kostbare uren. Niets decentraal, alles wordt centraal geregeld. Alles geautomatiseerd, maar straks met het potlood stemmen! Burger begrijpt het al niet en als politicus ik ook niet meer. Het Rijk is de weg kwijt!
Willem Visser / projectmedewerker
Ik heb voor GroenLinks Rotterdam de lijsten voor de stad en 10 deelgemeenten met het programma opgemaakt. Dat was bepaald geen feest. De software is (zacht uitgedrukt) nogal onhandig als je met meer dan één lijst moet werken: bachk-up maken; programma sluit af en bevestigd back-up. Voor een nieuwe lijst moet je alles weer opnieuw opstarten (duurt nogal even) en als je even niet goed oplet overschrijf je een vorige back-up. Ben je je bestand dus ineens weer kwijt.
Heb je, zoals in de meeste gemeenten, te maken met één lijst, dan is het programma hooguit lomp: schieten met een kanon op een mug. Heb je, zoals in Rotterdam en Amsterdam te maken met meerdere lijsten en worden deze allemaal centraal opgemaakt, dan is het ronduit onhandig en tijdrovend.
E. Koen / Medwerk. Secretariaat PvdA Barendrecht
Het proces van het programma "P0 en P1" in vogelvlucht. Eerst gaat de secretaris of de it'er van de afdeling naar een voor een ieder oproepbare openbare website. Om vervolgens een voor een ieder toegankelijk en openbaar programma van meer dan 350 mb te downloaden. Vervolgens wordt dit geïnstalleerd op de PC van de secretaris. Na het programma geopend te hebben wordt om een verkiezingsdefinitie gevraagd. Deze werd in ons geval aangeleverd via het gemeentehuis op een USB-stick. Dan kunnen de kandidaten worden ingevoerd. Na afsluiten van het programma worden via de optie "formulieren aanmaken" een aantal adobe bestanden op de stick opgeslagen. Deze dienen te worden uitgeprint en te worden ondertekend. Om daarna gezamenlijk te worden ingeleverd bij het gemeentehuis. Inderdaad een erg gebruiksonvriendelijk omdat men het na gebruik weer dient te verwijderen. Wat moet je anders nog met een stukje software van deze omvang wat speciaal is geschreven voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Na 4 jaar hebben de heren technici van BZK vast wel weer wat nieuws verzonnen en is oude dure programmatuur overbodig. Nee doe mij dan toch maar liever het principe van de gevreesde Belastingdienst, deze maken het inderdaad niet leuker maar wel makkelijker. Indien men namelijk omzetbelasting wil aangeven gaat men naar hun website en met een eigen, unieke, gebruikersnaam en wachtwoord. Online worden erg makkelijk de door de “blauwe brigade” gevraagde gegevens ingetikt. Dat kan mijn inziens in het geval van de programmatuur van OSV op eenzelfde manier ! Met de verkiezingsdefinitie van de eigen gemeente, die al eerder naar de afdelingssecretaris gemaild was, logt men in op de site van OSV (lees een externe server met het reeds geïnstalleerde kieslijstprogramma). Om vervolgens, online, de persoonsgegevens van de kandidaat-raadsleden in te voeren in P1. Dan kan het opdezelfde manier worden afgesloten worden. Middels Cygwin (ook op de server van OSV) wordt de hashcode vastgelegd in het programma en in de aangemaakte adobeformulieren. Deze kunnen dan worden opgeslagen op een willekeurige gewenste plek op de PC. De secretaris kan dan ook op haar/zijn gemak alle adobe formulieren uitprinten en (laten) invullen door de leden. De gemeente kan op haar beurt vervolgens bij de site van OSV online de digitale gegevens opvragen, weghalen en controleren op juistheid van de hashcode op de aangeleverde papieren lijsten door de afdeling. Het beveiligingsissue kan naar mijn mening nooit als excuus worden aangevoerd omdat de gebruikersnaam en wachtwoord van de helpdesk in mijn ogen wel wat erg simpel waren. Desnoods worden de gebruikersnaam en wachtwoord via briefpost opgestuurd aan de secretaris. Dus in mijn ogen scheelt het een hoop werk voor de afdelingen zoals; downloaden, opslaan, installeren en naderhand weer verwijderen van de software. Als alles op externe server staat van de overheid dan kan het inderdaad wat makkelijker maar ook leuker. Is de Belastingdienst toch nog ergens goed voor !
Ernst Debets / Voorz.Afd.Verkiezingscie D66 Zaanstad
Inderdaad, het downloaden van ca 350 MB vergt ongeveer 30 minuten. Vervolgens bleek na het aanmaken van een hele stapel formulieren (wij moeten er extra aanleveren, want we zijn niet in de raad vertegenwoordigd) dat de ambtenaren D66 wel in het basisprogramma hadden gezet, maar niet identiek zoals wij bij de kiesraad ingeschreven waren. Daarnaast denk ik dat het overbodig is om de hele lijst op alle formulieren af te drukken. Allen op de H1 (Definitieve inlevering/basislijst) en H3 (Toestemming landelijke partij) kan ik mij hier wat bij voorstellen. Bij de H9 (accoordverklaring kandidaat met zijn plaatsing op de lijst) is dit volgens mij volslagen overbodig. Wij hebben het probleem gehad dat alle H9 formulieren in wezen opnieuw geproduceerd en ondertekend zouden moeten worden zodra zich wijzigingen (terugtrekking , kandidaat fout vermeld) voordoen. Niet alle kandidaten zijn eind December / begin Januari voor "heraccordering" van deze formulieren bereikbaar. Gelukkig mogen we van pragmatisch meewerkende ambtenaren de H3, H4 en H9 formulieren handmatig aanpassen, maar dit is ook veel werk. Beter zou het zijn om op de H9 alleen de naam van de partij en de naam van de betreffende kandidaat te vermelden. Voor iedere wijziging dient er dan wel een extra systeemrun gedraaid te worden, maar we kunnen het .pdf H9 van de betreffende kandidaat eruit pikken en hoeven de rest (die wel accoord is) hiermee niet lastig te vallen. Overigens mocht ik het electronische bestand (xml) gewoon per e-mail naar het hoofd burgerzaken sturen.
Frieda Boonstra / penningmeester/secretaris afd P.v.d.A.
Ik was er al bang voor. Het programma kost veel geld, maar de bijkomende kosten voor advies en ondersteuning zullen nog een veelvoud zijn. Het programma is heel erg gebruiksonvriendelijk. Ook voor wie wel digitale ervaring heeft. Er is typisch geredeneerd vanuit de achterliggende wensen. Dat de dragende informatie uiteindelijk geleverd moet worden door duizenden secretarissen die vrijwiligerswerk doen in politieke partijen is kennelijk niet bij stilgestaan. Zij zitten (vaak in stilte) te lijden achter de computer. Het kost heel veel tijd en frustratie. Soms werkt het niet goed en moet je alles weer opnieuw invoeren. Na lange tijd is er het geweldige moment dat de formulieren aangemaakt kunnen worden. En daarna de verbijstering: dit had toch zoveel eenvoudiger gekund. En dat in 2010! Alsof er geen internetverbindingen bestaan moet dit weer op een USB stick naar de gemeente gestuurd of gebracht worden!
Alsof er niets on-line ingevoerd kan worden!
Waarom niet een toegesneden pakketje gemaild? Hierbij vergeleken is een belastingformulier inderdaad een peace of cake! Advies aan alle politieke partijen: zorg dat je vrijwilligers deze onnodige ellende bespaart en ga dit modern en gebruiksvriendelijk oplossen!
Ellen de valk / fractievz PvdA Eemnes
Ik heb een MAC. Het kostte mij veel moeite om te ontdekken hoe het programma OSV werkte. Je moet echt geen digibeet zijn. Vanuit BiZa zou er toch wat meer rekening mee gehouden moeten worden dat programma's eenvoudiger en gebruiksvriendelijker moeten zijn en dat aanlevering per mail mogelijk moet zijn.
Hans Berends / fractiemedewerker, kandidaat-raadslid
Tja, een uitgekleed duits programma voor electronische invoer (dus alle aanpassingen zijn als maatwerk berekend!) , en dat terwijl het papieren proces leidend is in Nederland. Kortom, twee stappen voorui, en 1,3/4 stap achteruit. Onnodig tijdrovend en papierverspillend. En dan die hashcode. als papier leidend is, kun je die dus met wat plak en knipwerk van de betere soort gewoon op een ander formulier overzetten. Dat mag natuurlijk niet, maar het kan wel. Zo maakten we 30 jaar geleden de douane ook al wijs dat de importwaarde lager was dan in werkelijkheid....... Beveiliging? Vergeet het maar. Wat vindt Wijvertrouwenstemcomputersniet hier eigenlijk van?
Willem Wullink / secretaris PvdA Doetinchem
Het is een 'zwaar programma' omdat het op verschillende platformen moet kunnen werken (Windows, Apple en Linux). De uitleg is echter alleen op Windows gebaseerd. Op mijn Linux laptop kreeg ik het niet geïnstalleerd en op vragen aan de helpdesk kreeg ik helaas geen goed antwoord. Na installatie op een windows computer (van mijn dochter) kon ik er goed mee werken. De noodzaak voor een beveiliging met hashcodes snap ik niet. Wat voor soort fraude moet worden voorkomen. Alle namen en adresgegevens worden toch door een ambtenaar gecontroleerd.
Peter van Weezel / Secretaris VVD-Waddinxveen
Ben het volledig met de commentaren eens maar zie nergens dat overal in den landen problemen voor komen met de Java Runtime Environment tijdens de installatie. Problemen met het programma worden steevast ontkend door IVU. Ikzelf heb zelfs prive een nieuwe laptop met Windows 8 gekocht om het programma werkend te krijgen. Mijn oude laptop was slechts 20 maanden oud en draaide op Windows 7. Ben benieuwd hoeveel mensen meer deze problemen hebben gehad.

Peter van Weezel
Advertentie