of 59345 LinkedIn

Software kandidatenlijsten nodeloos ingewikkeld

Gigagroot en supergebruikersonvriendelijk. Zo kenschetst de Haarlemse IT- en verkiezingsspecialist Hylke ten Cate het programma waarmee alle gemeentelijke politieke partijen uiterlijk 19 januari hun kandidatenlijst moeten inleveren.
28 reacties
Gigagroot en supergebruikersonvriendelijk. Zo kenschetst de Haarlemse IT- en verkiezingsspecialist Hylke ten Cate het programma waarmee alle gemeentelijke politieke partijen uiterlijk 19 januari hun kandidatenlijst moeten inleveren.

Anderhalf miljoen
De nieuwe software heeft ruim anderhalf miljoen euro gekost. De partijsecretarissen moeten overigens na het invoeren van de kandidaten de gegevens gewoon uitprinten en schriftelijk inleveren. Digitaal aanleveren is niet toegestaan. De kandidatenlijsten moeten uiterlijk volgende week dinsdag, 19 januari, binnen zijn.

Vragen
Alle deelnemende partijen aan de raadsverkiezingen moeten hun kandidatenlijst eerst elektronisch invoeren. Zij moeten daarvoor gebruik maken van de nieuwe software voor het opstellen en verwerken van kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die is volgens de Haarlemse IT- en verkiezingsspecialist Hylke ten Cate nodeloos ingewikkeld. De Kiesraad erkent dat er vragen over het nieuwe programma komen, maar dat er aan de opzet niets veranderd kan worden.

 

Gecompliceerd
Hylke ten Cate heeft ruime ervaring met het invoeren van gegevens van de namen van kandidaten op een kieslijst. Als deskundige, maar ook als secretaris van verschillende politieke partijen, stelt hij vast: ‘De software van het Duitse IVU is zo opgetuigd dat duizenden secretarissen van politieke partijen met de handen in het haar zitten. Het is zo gecompliceerd gemaakt.’

 

Gigagroot
Volgens Ten Cate is het programma Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) ‘gigagroot’ en ‘supergebruikersonvriendelijk.’ Want software of niet, elektronische inlevering van de kandidatenlijsten is verboden. Ten Cate: ‘Je moet bedenken dat er op 3 maart in 425 gemeenten raadsverkiezingen worden gehouden. Daar doen gemiddeld tien partijen mee. Al die ruim vierduizend secretarissen moeten de gegevens invoeren en daarna op papier inleveren op het gemeentehuis.’ De software heeft € 1.578.265 gekost zonder BTW. In de overeenkomst zit wel een toezegging gebruikers te helpen. Ten Cate: ‘Dat is wel nodig ook. Overal in het land worden instructiedagen gehouden.’

Zware eisen
Rosalinde Hoorweg van de Kiesraad zegt dat het niet anders kan. ‘De staatssecretaris van BZK heeft die zware eisen gesteld aan de software’,  legt de waarnemend secretaris-directeur uit. Dat heeft alles te maken met de beveiliging van het systeem. ‘Het gaat ook om de functie van ‘open source’, het proces moet transparant zijn.’ Ze wijst erop dat het papier – de uitdraai – leidend blijft bij de indiening van de lijsten. Hoorweg: ‘Het erbij leveren van een USB-stick met de gegevens is handig en wordt waarschijnlijk in de toekomst verplicht. Nu gaan we uit van de schriftelijke kandidaatstelling.’

Snel en betrouwbaar
Alle gemeenten hebben een brief gekregen over de bijeenkomsten, die verzorgd worden door het bedrijf IVU. Er is ook een digitale en een telefonische helpdesk ingericht. Hoorweg ontkent niet dat de software voor de aanmelding van kandidaten wat inspanning zal kosten. Maar ze wijst ook op een voordeel: ‘De uitslag van de verkiezingen kunnen snel en betrouwbaar  met OSV verwerkt worden.’ Ten Cate heeft werpt haar tegen: ‘Dat kan met een Excel-sheet ook wel. Met een kleine aanpassing, heb je op een achternamiddag een methode om de zetelverdeling te verwerken. Het is allemaal te complex en te duur.’

Uitzonderlijke situaties

Hoorweg werpt tegen dat de hoge eisen aan de software de transparantie en controleerbaarheid van het verkiezingsproces moeten garanderen. ‘Bovendien kunnen met de software ook de uitzonderlijke situaties die zich bij een uitslagberekening kunnen voordoen, goed worden verwerkt’, is haar reactie op Ten Cate’s Excel-berekening.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R doting (adviseur) op
'Mij ervaring met software gebruik is dat die
niet nodeloos ingewikkeld is maar vaak
gebruiks onvriendelijk tegenover de simpel-
heid van geest van de gemiddelede ambtenaar. Daarom verdient het aanbeveling dat men zich eens verdiept
in het programma i.p.v meteen te roepen
dat het niet deugd.
Door Ben H.J. Wentink (VVD fractievoorzitter gemeenteraad Baarle-Nassau) op
Met vrebijstering heb ik dit onzinnege p[rogreamma bekeken. Onze secretaris heeft ruim 4 uur en 35 minuten eerst het programma op onze eigenpc moetendownladen en vervolgens uren besteed om ernies van te snappen waardoor de gemeenteambtenaar burgerzaken ook nog eens enkeleuren heeft besteed om onze seceretaris wegwijs te maken. En dat om simpele twee velletjes papier per kandidaat. Nu ik lees wat dit heeft gekost vraag ik mij af; waarom bezuinigen als de overheid met handen vol geld smijt.
Een zeer moeizaam systeem waar eennormale leek geen weg weet. Niet iedereenis ICT deskundige en zeker van kleinere partijen of klene afdelingen die kandidaten stellen is het een onwijs gedoe.
Een 1 voor dit produkt.
Door Peter Rutten (lijsttrekker DPS Nijmegen) op
Osv of wat dan ook voor een systeem, zal me worst wezen?!
De kieswet met haar toeters en bellen is een verouderde wet! Ondersteuningsverklaringen voor nieuwe partijen wel maar kijk eens naar de bestaande partijen,hebben zij nog ondersteuners die überhaupt nog leven?!
Zo oud zijn de meeste verklaringen dat er misschien zelfs al geen lid meer zijn van betreffende partijen, dus dat is geen gelijkheid, wel?
Als je naar openingstijden kijkt van de Stadswinkel hier is het welhaast onmogelijk om buiten kantoortijden verklaringen in te leveren.
Maak de kloof tussen politiek en burger niet zo groot, verlaag allerlei drempels. De GBA op orde en dan is de betrouwbaarheid van gegevens ook daar!

Peter Rutten DPS
Door Martin (Systeembeheer DG Hoogvliet) op
Hoewel ik zelf als systeembeheerder uiteraard handig ben met computers en software, vind ik OSV buitengewoon onduidelijk en niet gebruikersvriendelijk.
De mensen van Burgerzaken en de verschillende partijen bij Hoogvliet en Pernis hebben er flinke moeite mee.

De opzet met 6 verschillende programma's die elkaar inlezen werkt naar mijn mening onduidelijk en problemen in de hand. Verder vraag ik me af wie er er in godsnaam op het idee is gekomen dat het inleveren van een kandidatenlijst per USB/stick handig is. Inleveren via email lijkt me al een stuk efficiënter, maar de meest logische optie zou zijn om OSV als een webapplicatie te maken. Dan kan alles gewoon op afstand gedaan worden, hoeft niet iedereen een belachelijk grote applicatie te downloaden en te installeren.

Het argument veiligheid snap ik totaal niet, want het lijkt me toch dat kandidatenlijsten openbaar zijn!
Door Piet C. (secretaris politieke partij) op
Het downloaden kost tijd, maar als eenmaal de adressenlijst volledig is ingevuld, kun je er snel en nauwkeurig mee werken. De software is prima. Geen enkele tekortkoming ontdekt. Zeker mee doorgaan!
Door Stan de Bakker (secretaris Algemeen Belang Groot Hulst) op
Het enige minpunt aan de software is dat je eerst ALLE software (255 MB) voor onderscheidene besturingssystemen moet downloaden. Het zou handiger zijn om per systeem een keuze te kunnen maken. Verder werkte de software hardstikke goed, zonder enige "bug".
Door H.Verbeek (lijsttrekker democratische partij voor solidariteit afd Geldrop-Mierlo) op
Inderdaad een farce.deelnemende partijen krijgen een handleiding van 106 pagina,s !!! voor het invullen van pakweg 6 a4 tjes.gewoon totaal onzinnige doorgeschoten bureaucratie.
Door Joep Schulten (adviseur) op
Triest. Dat we al zover teruggeworpen zijn, dat we weer moeten discussieren over het digitaal aanleveren van gegevens.
Onze mond vol over een Andere (ook digitale) Overheid in Nederland. Nederland innovatieland! Nederland in ieder geval een bijzonder digitaal ontwikkelingsland!
Door Johan Groenhof op
OSV handleiding?? Schei toch uit. Ik heb iedere keer als er een softwarepakketje uitkomt zelf maar een echte handleiding geschreven (meestal lukt dat op hooguit 2 A4tjes!!) Ook dat is de makke van OSV: handleiding, zelfs de verkorte, omvat teveel overtollige ballast! Maar nogmaal en bovenal: OSV heeft geen presentatiemogelijkheid ala ISS!
Door gemiste kans op
Of mensen nemen een computer cursus. Of anders: Lees HANDLEIDING!!

De IVU software is alleen moeilijk voor mensen die niet weten hoe de digitale wereld er uit ziet. In andere woorden, niet meegaan met hun tijd. Daarbij kun je je natuurlijk gelijk afvragen of dergeleijke mensen wel volksvertegenwoordiger moeten worden, als ze zichzelf nog niet eens up-to-date kunnen houden.

Op een paar kleine onpraktische keuzes (zoals dat adressenboek en de lijst gescheiden zijn), werkt de software prima!

Veelal wordt niet naar systeemeisen gekeken waardoor de installatie niet lukt : Mensen die het op een mac (of gelijkwaardige zinloze verspilliing van geld).
Of anders mensen die nog met Windows 2000 of ouder werken. Of met Explorer 6. Welkom in 2010!! Waar XP, Vista en 7 de gangbare formaten zijn. Nee, moet oudere versies van windows, KAN geen rekening worden gehouden.

TIP: XP wordt officieel al niet eens meer ondersteund door MS. Al twee jaar niet meer. Waag de sprong! stap overt naar een nieuwere versie of in ieder geval een nieuwer systeem, Linux e.d. (behalve MAC)