Advertentie
digitaal / Nieuws

'Politie in de fout met telecomgegevens'

De gegevensuitwisseling tussen opsporingsdiensten en telecomaanbieders gebeurt niet volgens wet- en regelgeving. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) donderdag na onderzoek.

28 april 2011

Gebreken

Zo is volgens de privacywaakhond de beveiliging bij het opvragen van de telecomgegevens niet op orde. Bovendien zijn er gebreken bij het toekennen van toegang voor de politieambtenaren. Het CBP deed onderzoek bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), het regionale politiekorps Haaglanden en de Dienst Nationale Recherche (DNR) van het KLPD.

 

Bevoegdheid 

'Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met hun telecomgegevens wordt omgegaan en dat alleen bevoegde personen gebruik maken van de bestanden van het CIOT', benadrukt het CBP. Dat is nu niet het geval, meent de organisatie. Het CBP heeft zelfs geconstateerd dat de procedures voor het toekennen en intrekken van de bevoegdheid voor toegang tot het informatiesysteem van het CIOT er helemaal niet zijn bij de politie Haaglanden en de nationale recherche.

 

Geen goede beveiliging

Ook is er bij deze politiediensten geen goede beveiliging als rechercheurs rechtstreeks bij de telecombedrijven informatie opvragen. Gegevens worden vaak via een openbare telefoonlijn verzonden, zonder aanvullende beveiligingsmaatregelen.

 

Gevoelige informatie

'De combinatie van bijvoorbeeld identificerende gegevens met gegevens van een misdrijf, levert zeer gevoelige informatie op', stelt het CBP. Hiervoor moeten extra beveiligingsmaatregelen worden getroffen om de vertrouwelijkheid en de integriteit van de informatie te waarborgen. Dat gebeurt dus niet, aldus het CBP.

 

Stijd met de wet

De privacywaakhond onderzocht ook of het korps Haaglanden en de nationale recherche rechtmatig om de gevoelige informatie vroegen. Het bleek dat de politie Haaglanden vijf van de elf onderzochte aanvragen in strijd met de wet deed. Bij de nationale recherche waren dat zelfs negen van de elf bekeken aanvragen.

 

Maatregelen

De politie Haaglanden laat verder weten maatregelen te hebben genomen. Het aantal aanvragers van telocominformatie is al 'drastisch' teruggebracht en het toekennen van autorisaties om informatie te mogen opvragen, wordt vastgesteld in een formele procedure. De betrokken politiemensen hebben onlangs een nieuwe instructie gekregen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

sjaak / Electronicus
Dit verhaal verbaast me totaal niet. Ik heb geen vertrouwen met hoe de overheid met ons gegevens omgaat. En dit verhaal bevestigd je nog meer..
O. ten Hove
Ik sta er niets eens meer verstekd van. De grootste schooiers en wetsovertreders vindt je onder de rechters, ovj's en politeagenten. Ze zijn niet meer op zoek naar waarheidsvinding, maar willen misdaden oplossen. En als dat nu echt de daders waren, okay. Maar als ze geen dader kunnen vinden, dan pakken ze wel iemand en manipuleren het bewijs (dit is al een misdaad), liegen en bedriegen (ook al een misdaad). Verklaar anders maar eens de geerechterlijke dwalingen ten aanzien van de Twee van Putten, Lucia de B, Ina Post etc etc etc. Of de huilende politecommissaris Visser uit Dordrecht. Die man spoort ook niet. Liegen en bedriegen. Verschrikkelijk... Maar dat komt omdat ze niet bekwaam zijn zoals vroeger...
herman / wao
ga er maar van uit hoe hoger in fuctie bij de politie hoe harder ze kunnen liegen en wel zo hard dat ze zichzelf geloven.
Advertentie