Advertentie
digitaal / Nieuws

Parlementair onderzoek overheids-ICT begint in mei

De Tweede Kamer begint mei 2012 een parlementair onderzoek naar de lange reeks van mislukte en vaak kostbare ICT-projecten bij de overheid. Het onderzoek is een initiatief van SP en CDA.

28 november 2011

De Tweede Kamer begint volgend jaar mei een parlementair onderzoek naar de lange reeks van mislukte en vaak kostbare ICT-projecten bij de overheid. Het onderzoek is een initiatief van SP en CDA.

Gebrekkige privacy
,,Wat gaat er mis en hoe kan het beter'', omschrijft CDA-Kamerlid Ger Koopmans de belangrijkste onderzoeksvraag. De onderzoekscommissie zal zich richten op de gebrekkige veiligheid en privacy rond sommige projecten en op de soms gierend uit de hand lopende kosten.
 

Mislukkingen

Aanleiding voor het onderzoek zijn mislukkingen bij projecten als C2000, bij uitkeringsinstantie UWV, bij de Belastingdienst, met de ov-chip en met het Elektronisch Patiënten Dossier. Recent kwam daar de onveiligheid van het DigiD-systeem nog bij.
 
5 miljard

Volgens deskundigen in de ICT-wereld kost het falende ICT-beleid van de overheid jaarlijks 5 miljard euro. In het parlementair onderzoek zullen waarschijnlijk ook betrokkenen worden gehoord. Dat gebeurt niet onder ede, dat kan alleen in een parlementaire enquête.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan van Til / Tought-Leader
Volgens Eistein kunnen we persistente problemen niet op oplossen op het niveau waarop ze zijn ontstaan. En de problemen zijn persistent. Niet van vandaag of gisteren. Ze zijn ook niet beperkt tot overheids-ICT. Ze liggen veel en veel breder.



Wie gaan we nu vragen voor zo'n (overheids)onderzoek?



Wie met z'n hoofdpijn naar de tandarts gaat, krijgt waarschijnlijk een nieuwe vulling: die ene oude amalgaamvulling is mogelijk de boosdoener. Gaat degene met zijn hoofdpijn naar de apotheker, dan blijkt een aspirientje de aangewezen weg. Enzovoort.



Als we bestuurders het onderzoek laten doen, blijkt er al snel veel mis op het bestuurlijk vlak van al die projecten. Vragen we ICT-ers dan is er op technisch vlak e.e.a. aan de hand of de architectuur deugt niet.



Maar... als we Einstein nu eens zouden vragen? Waarom komen we niet op dat idee? Persistente problemen wijzen op een vrijwel uitgeputte oplossingsruimte. Einstein zou adviseren uit het oude, vertrouwde en ingesleten karrespoor te klauteren... buiten de oude en vertrouwde lichtkring te kijken.



Alleen dan... vinden we iets werkelijk bruikbaars. Niet alleen voor de overheid, nee dan nemen we het bedrijfsleven en burgers gelijk mee. Dat wordt wat!
Advertentie