of 59130 LinkedIn

'Met 5G fors meer antenne-opstelplaatsen nodig'

Het antenneconvenant, waar afspraken instaan over plaatsen van vergunningsvrije antennes voor dekking van mobiele netwerken, verloopt eind 2019. Gemeenten moeten volgens VNG hun belangen bij het opstellen van dit convenant verdedigen omdat er straks fors meer antenne-opstelpunten nodig zijn vanwege 5G.

Het antenneconvenant, waar afspraken instaan over plaatsen van vergunningsvrije antennes voor dekking van mobiele netwerken, verloopt eind 2019. Gemeenten moeten volgens VNG hun belangen bij het opstellen van dit convenant verdedigen omdat er straks fors meer antenne-opstelpunten nodig zijn vanwege 5G.

Ruimtelijke inpassing versus goede dekking
VNG hoopt dat gemeenten meedenken over hun eigen belangen in het nieuwe convenant, zo meldt de organisatie op de eigen website. In het nieuwe convenant wordt ook de komst van het 5G netwerk meegenomen, waarmee de snelheden van het mobiele netwerk drastisch omhoog zullen gaan. Een goede dekking bij dit netwerk vergt echter veel meer opstelpunten voor antennes in iedere gemeente dan momenteel het geval is. Het is daarom volgens VNG van belang dat er wordt nagedacht over ruimtelijke inpassing van de antennes. De afweging voor gemeenten bij het invullen van het convenant bestaat uit een goede dekking voor iedereen versus ruimtelijke inpassing.


Klankbordgroep

VNG heeft voor gemeenten een klankbordgroep opgericht en nodigt ze uit om hieraan deel te nemen. Het overleg van deze groep vindt voornamelijk via het online forum ROMnetwerk plaats. Een eerste versie van het convenant moet voor de zomer van 2019 afgerond zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joke van EMLS op
5G enz…… enz....... Wat zijn de risico’s van blootstelling aan kunstmatig opgewekte elektromagnetische velden 24 uur per dag zonder wettelijke blootstellingslimiet. ?
Onlangs ontstond er rumoer rond de komst van 5G. Voor dit supersnelle netwerk voor mobiel internet zijn veel meer antennes nodig dan voor 4G. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken overweegt een stralingsmaximum vast te leggen. 'Er is geen enkel overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar voor de volksgezondheid oplevert', zegt Eric van Rongen voorzitter van de internationale commissie voor bescherming tegen niet-ioniserende straling (ICNIRP) Bron Volkskrant https://www.volkskrant.nl/economie/zeven-vragen- …

Op 30 maart 2018 verscheen een open brief van de organisatie stopumts.nl gericht aan de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Arib, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gezondheidsrisico’s door de straling van draadloze communicatie. De brief is te lezen op https://www.stopumts.nl/doc.php/Reacties/11355/b …
Zie o.a. ook : https://emls.webnode.nl/news/a5g-apeal-scientist …

Voor de bevolking is er geen wettelijk blootstellingslimiet doch slechts een advies uit 1999
Zie ook : https://emls.webnode.nl/news/a5g-wat-zijn-de-ris …
Door Liesbeth (Burger) op
"De afweging voor gemeenten bij het invullen van het convenant bestaat uit een goede dekking voor iedereen versus ruimtelijke inpassing". En de gezondheidsafwegingen voor de burger? Overheid heeft toch een zorgplicht - when in doubt en al die dingen. Zijn wij er nu voor de digitalisering of omgekeerd?

Door Dorothy Agnes (Drs in de rechtswetenschap) op
5G's zijn ongeteste microwave frequenties.
Op iedere lantarenpaal staat 24/7 een stralend kastje met antenne.
Samenwerkend met de electriciteits smartmeters natuurlijk.
Ons privé leven thuis staat 24/7 onder controle.
Laten wij ons in de komende jaren langzaam gaar koken
terwijl wij sneller data downloaden ?
Het ziekenhuis roept.....en de begraafplaats ook....


Door Peter op
Is er al meer informatie bekend over mogelijke schadelijke gevolgen van straling die we met zijn allen rijkelijk over ons heen mogen ontvangen? In 2025 kunnen we ons AH opwarmmaaltijd gewoon naast elke paal opwarmen om de zoveel meter. Handig dat 5G!