of 61043 LinkedIn

Meer aandacht voor digitale beveiliging

De cybersecurity in Nederland is zorgwekkend, concludeert het ministerie van Justitie en Veiligheid  in de begrotingsstukken. Daarom moeten er meer aandacht komen voor de beveiliging van vitale computersystemen.

De cybersecurity in Nederland is zorgwekkend, concludeert het ministerie van Justitie en Veiligheid  in de begrotingsstukken. Daarom moeten er meer aandacht komen voor de beveiliging van vitale computersystemen.

Dreiging

De dreiging neemt toe, ziet de regering, onder meer door digitale spionage, verstoring en sabotage door ‘statelijke actoren’. Ook de dreiging van cybercriminelen blijft onverminderd groot. Omdat de vitale processen in de maatschappij allemaal afhankelijk zijn geworden van ICT is de kans op verstoring alleen maar groter geworden. Onder vitale infrastructuur vallen onder meer elektriciteitsnetwerken, de drinkwatervoorziening en het betalingsverkeer. Als die uitvallen, kunnen grote problemen in het hele land ontstaan.

 

Weerbaarheid

Om dat risico te verkleinen wil de regering de digitale weerbaarheid van systemen verbeteren door het toezicht te versterken en het bewustzijn over de risico’s te verbeteren. Er moet ook een landelijk dekkend stelsel van samenwerkingsverbanden in cybersecurity komen.

 

Risicolanden

De dreiging van statelijke actoren (andere landen) moet ook meer aandacht krijgen.  Er wordt onderzocht hoe de risico’s bij inkoop en aanbesteding bij de overheid voor vitale infrastructuur beter beheerst kunnen worden. Het toezicht op ‘ongewenste technologieoverdracht’ moet worden vermeden door beter toezicht op academisch onderzoek door studenten en onderzoekers uit risicolanden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.