Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Maak voordelen van 5G concreet’

Het supersnelle netwerk 5G moet Nederland klaarmaken voor smart traffic en andere technologische innovaties. Maar burgers zijn bezorgd over de gezondheidsrisico’s en gemeenten vrezen de kosten en verrommeling van de openbare ruimte. Hoe krijg je 5G tot stand?

14 oktober 2019
5G-protest2.jpg

Het supersnelle netwerk 5G moet Nederland klaarmaken voor smart traffic en andere technologische innovaties. Maar burgers zijn bezorgd over de gezondheidsrisico’s en gemeenten vrezen de kosten en verrommeling van de openbare ruimte. Hoe krijg je 5G tot stand?

Ongenoegen

Tijdens een recente consultatieronde over de nieuwe telecomrichtlijn uitten enkele gemeenten nog hun ongenoegen. Die richtlijn verplicht lokale overheden om de publieke ruimte, gebouwen en straatmeubilair ter beschikking te stellen aan de zendinstallaties die nodig zijn voor

de aanleg van het mobiele netwerk van de toekomst, 5G. Gemeenten vrezen de hoge kosten en verrommeling van de openbare ruimte. Ook voorzien ze een stortvloed aan klachten van burgers over vermeende gezondheidsrisico’s.

Testen

Al die zorg betekent niet dat gemeenten niet aan de slag willen met 5G. Telecombedrijven testen in verschillende gemeenten nu al met 5G-frequenties en met de toepassingen die erdoor mogelijk worden gemaakt. Zo ging Den Haag een aantal maanden geleden een samenwerking aan met T-Mobile om op een aantal plaatsen in de stad ervaring op te doen met 5G en het netwerk – uiteindelijk – stadsbreed uit te rollen. Volgens Marijn Fraanje, chief information officer van de gemeente, speelt de kwestie van de extra opstelpunten ook in Den Haag  een rol. ‘Wij vragen ons af: hoe faciliteren we dat? Voor een van de eerste proefgebieden hebben we een oplossing bedacht: tijdens de renovatie van de Scheveningse boulevard nemen we de voorzieningen voor het toekomstige netwerk meteen mee. Zo worden lantaarnpalen en stoplichten geschikt gemaakt om ook voor 5G gebruikt te worden.’

Doorzetten

Den Haag wil ook buiten de proefgebieden deze aanpak doorzetten. ‘De kunst is om bij werkzaamheden in de openbare ruimte al na te denken over de plaats van de toekomstige glasvezel- en 5G-netwerken. Dan is de aanleg later eenvoudiger te realiseren. Die no-regret-maatregelen moet je meenemen in stedelijke ontwikkelingen, want dat scheelt enorm in de kosten. Het  kostbaarste deel van de aanleg van een netwerk is het opengraven van de grond. Als je dat later niet opnieuw hoeft te doen, kost het in plaats van 50 euro maar 10 euro per meter.’

Investeringen

Maar gemeenten en hun burgers vragen zich ook af waarom de enorme 5G-investeringen nu al nodig zijn. Het is immers nog maar kort geleden dat 4G landelijk werd uitgerold. En sommige plaatsen in Nederland hebben die dekking niet eens. ‘Maar bedenk je eens, zou je nu nog zonder 4G kunnen?’, vraagt Heleen Uijt de Haag, plaatsvervangend directeur digitale economie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). ‘In korte tijd is een groot deel van ons leven, ons werk, onze sociale contacten afhankelijk geworden van snelle mobiele communicatie op een kleine computer die we altijd bij ons dragen. In Nederland zijn we daar verder mee dan in het buitenland. Dat is een mooie uitgangspositie want het maakt ons een interessant land voor investeringen van technologisch innovatieve bedrijven. Maar we moeten niet stil blijven staan.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week (inlog)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
5G is nog niet eens uitontwikkeld. Consequenties nog niet eens volledig onderzocht. De veiling van de frequenties moet nog plaatsvinden.



Sommige gemeentebestuurders rennen er hijgerig achteraan, seminars zitten vol met ambtenaren.



Waarom worden gemeenten nu al gedwongen hier veel belastinggeld in te investeren terwijl de opbrengsten in andermans zakken verdwijnt?
eric / ambtenaar
Heleen Uijt: ‘In korte tijd is een groot deel van ons leven, ons werk, onze sociale contacten afhankelijk geworden van snelle mobiele communicatie op een kleine computer die we altijd bij ons dragen"

Arme meid! Volgens mij heeft de maatschappij iets anders nodig dan 5G
Petra
Benadrukken van de voordelen heft de negatieve kanten van 5G niet op.

Ik heb begrepen dat er in stedelijk gebied om de 100 meter een antenne moet komen. Hoe ga je die in hemelsnaam allemaal met elkaar verbinden tegen een redelijk tarief? De beller zal de investeringskosten moeten ophoesten maar niemand geeft een indicatie van de abonnements/gesprekskosten.

Verder eens met eerdere opmerkingen.
henk
Het meisje Heleen heeft ook een computer en meent nu overal over te kunnen meepraten. Wiens brood men eet diens woord men spreekt is haar ook niet vreemd. Nog niet zolang geleden was haar hobby Europese betrekkingen, maar sinds kort heeft ze een iPad en heeft het roer drastisch omgegooid en pleit nu voor 5 G. Wordt ze soms nog betaald door de telecommunicatie sector waar ze ook even heeft gerommeld?
Advertentie