of 61043 LinkedIn

Kort voor deadline meer tests digitale toolkit DSO

Om meer zekerheid te krijgen dat de digitale toolkit DSO goed wordt opgeleverd, stelt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) voor een aantal organisaties te vragen om onderzoek te doen. Maar de tijd dringt voor het Digitale Stelsel Omgevingswet, het belangrijkste knelpunt bij de invoering van de Omgevingswet.

Om meer zekerheid te krijgen dat de digitale toolkit DSO goed wordt opgeleverd, stelt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) voor een aantal organisaties te vragen om onderzoek te doen. Maar de tijd dringt voor het Digitale Stelsel Omgevingswet, dat het belangrijkste knelpunt vormt bij de invoering van de Omgevingswet.

Onafhankelijke validatie

‘Ik begrijp uw wens en behoefte van externe, onafhankelijke validatie van hetgeen is opgeleverd’, schrijft Ollongren aan de Eerste Kamer. Die wilde dat het Bureau ICT-toetsing (BIT) extra onderzoek zou doen naar het DSO, waarvan de basisversie eind dit jaar live moet gaan. De minister liet eerder weten dat het BIT hier niet toe in staat is, maar doet een aantal andere voorstellen.

 

Stabiel genoeg

Ollongren laat weten dat de Auditdienst Rijk (ADR) en Bureau Gateway een rol voor zichzelf zien. Ze heeft ADR gevraagd om voor het kerstreces te onderzoeken of het basisniveau stabiel genoeg is voor overheden om zich aan te sluiten en te oefenen. En er staat al een externe toets gepland voor 26 november door de Stichting Accessibility over de bruikbaarheid voor laaggeletterden en mensen met een beperking.

 

Belangrijkste knelpunt

De werkzaamheid van het DSO is het belangrijkste knelpunt bij de invoering van de Omgevingswet, bleek in september uit onderzoek van I&O Research op verzoek van Binnenlands Bestuur. 48 procent van de gevraagde gemeenteambtenaren vreest dat de digitale toolkit niet voldoet aan de eisen. Maar het basisniveau moet een jaar voor de ingangsdatum van de Omgevingswet beschikbaar zijn, zodat overheden  de tijd hebben om hun systemen aan te sluiten en ermee te werken. Eind dit jaar maakt Ollongren bekend of de ingangsdatum van de Omgevingswet, 1 januari 2021, gehandhaafd blijft, of dat er voor de derde keer wordt uitgesteld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Programmamanager Ow (idem) op
In de brief staat (afsluitend) vermeld dat de minister medio 2020 zal besluiten of de invoeringsdatum gehandhaafd blijft (ipv eind 2019 zoals in dit bericht vermeld).