of 64231 LinkedIn

Interactieve cyberoefening voor provincies

Een hacker dreigt gevoelige informatie van de provincie openbaar te maken. Wat doet de provincie? Ingaan op de eisen of het risico lopen dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen?
Foto: Shutterstock

Een hacker dreigt gevoelige informatie van de provincie openbaar te maken. Wat doet de provincie? Ingaan op de eisen of het risico lopen dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen?

Scenario
Dat is kortweg het scenario van een oefenpakket waarmee provincies zelfstandig een interactieve cyberoefening kunnen organiseren en uitvoeren. Het oefenpakket is gemaakt door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Met de gesimuleerde cybercrisis kunnen deelnemers voelen en beleven hoe het is om in zo’n crisis verzeild te raken en hoe ze daarop moeten reageren.

 

Verantwoordelijkheid

Het scenario draait om een e-mail van een ‘ethische hacker’ die dreigt gevoelige gegevens van de provincie openbaar te maken. De provincie wordt geconfronteerd met een duivels dilemma: ingaan op de eisen van de hacker of het risico lopen dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Daarbij schuurt het tussen IT-technische expertise en bestuurlijke verantwoordelijkheid.

 

Beeldvorming

De provincie Drenthe mocht als eerste met de interactieve cyberoefening aan de slag. Provinciesecretaris Wim Brenkman zegt op de website Digitaleoverheid.nl: ‘Het was een intensieve oefening, er is door de deelnemers aan het crisisteam hard gewerkt. We hebben geleerd dat het goed is om de beeldvorming en besluitvorming goed te onderscheiden en we weten nu beter hoe belangrijk het is om in scenario’s te denken.’ De geleerde lessen wil de provincie meenemen ter verbetering van het cybersecurity beleid binnen de organisatie.

 

Overheidsbrede Cyberoefening

Het interactieve oefenpakket voor provincies is gemaakt in aanloop naar de Overheidsbrede Cyberoefening die op 1 november 2021 plaatsvindt. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.