of 59250 LinkedIn

Gemeenten slepen Barendrecht voor de rechter

De gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht hebben een kort geding aangespannen tegen gemeente Barendrecht. Zij willen dat Barendrecht een bijdrage levert aan de exploitatiekosten van stichting ToBe.

De gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht hebben een kort geding aangespannen tegen gemeente Barendrecht. Zij willen dat Barendrecht een bijdrage levert aan de exploitatiekosten van stichting ToBe.

Reddingsplan
ToBe verzorgt cultuureducatie voor vele mensen in een aantal Zuid-Hollandse gemeenten, maar raakte in acute financiële problemen. De stichting komt volgens RTV Rijnmond  52.500 euro te kort om eploitatiekosten te betalen. De kosten voor een geheel financieel reddingsplan van ToBe kunnen oplopen tot meer dan een half miljoen euro. Barendrecht is één van de subsidieverstrekkers, maar ziet het reddingsplan niet zitten en weigert vooralsnog mee te doen. De decemberlonen van de medewerkers van ToBe kunnen nu niet uitbetaald worden.

Geen oplossing gevonden 

Barendrecht vindt het niet nodig om bij te dragen in het ontstane exploitatietekort. Gesprekken met de gemeente hebben geen oplossing opgeleverd en daarom is de gang naar de rechter gemaakt. De overige gemeenten hebben daarom een kort geding tegen de gemeente Barendrecht aangespannen, waarover maandag uitspraak wordt gedaan door Rechtbank Rotterdam. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Shakespear : To be or not to be... dat krijg je met de schimmige en niet controleerbare regelingen. Ik heb weliswaar geen hond, maar ik mag in het nieuwe jaar 's avonds rondjes door de wijk gaan lopen met mijn vuilniszak, omdat een stel bureaucraten bij Avalex heeft bedacht dat we daar beter van worden; namelijk meteen paar collectieve inzamelpunten in de wijk...! Het betreft hier een gemeenschappelijke regeling voor het ophalen van afval.. Het ene dure experiment volgt op het andere, en de ophalers en burgers betalen het gelag van deze onzin.
Door Karel van Klaveren op
Dit is toch wel een dieptepunt in bestuurlijk Nederland: de ene gemeente sleept de andere voor de rechter. Kwade genius hierachter is wethouder Sleeking van Dordrecht. Hij noemt het besluit van Barendrecht onbehoorlijk bestuur. Alsof die gemeente niet zelfstandig tot een afgewogen beslissing mag komen.

Maar de echte pijn zit er in dat Sleeking zich garant herft gesteld dat de salarissen van Tobe worden doorbetaald. En als er dan gemeenten niet meedoen, dan wordt de financiele last voor Dordrecht wel groter.