of 59250 LinkedIn

Gemeenten onbekend met aankomende richtlijnen e-facturen

Veel gemeenten weten niet dat er een Europese Richtlijn aankomt voor e-factureren. Dat concludeert KING gemeenten in een verslag over de eerste regiobijeenkomst in Meppel.

Veel gemeenten weten niet dat er een Europese Richtlijn aankomt voor e-factureren. Dat concludeert KING gemeenten in een verslag over de eerste regiobijeenkomst in Meppel.

Aankomende Europese richtlijn onbekend

In de Europese richtlijn (2014/55/EU) staat dat alle aanbestedende diensten van overheden per eind 2018 e-facturen van leveranciers moeten kunnen verwerken. Dit was voor veel deelnemers van de bijeenkomst niet bekend.

Spookfacturen minimaliseren

KING spreekt van een succesvolle middag waarbij gemeenten de grootste voordelen van e-facturen de veiligheid en de minimalisering van de kans op spookfacturen. 'Wat helpt is als een gemeente een visie op e-factureren formuleert en hierbij aangeeft welke kanalen ze nog gebruikt om facturen te ontvangen: papier, pdf, ocr, e-factuur. Wat kan helpen om e-factureren te ontvangen is door dit in de leveringsvoorwaarden op te nemen', zo adviseert KING.

Gemeenten positief over elektronisch factureren

Uit een eerdere impactanalyse van KING in opdracht van het ministerie van Economische Zaken bleek dat gemeenten positief staan tegenover het elektronisch kunnen ontvangen en verzenden van facturen (e-factureren). Ook zijn er organisatorisch en technisch geen grote belemmeringen voor de invoering. Een grootschalige implementatie is echter nog niet mogelijk, omdat er nog onvoldoende praktijkervaring is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Friso de Jong (Voorzitter) op
- Eind 2018 geldt voor centrale overheden. Voor lagere overheden kan er een uitzondering worden gemaakt tot 30 na eind 2018
- Er komt een Europese UBL standaard. Die gaat de UBL-OHNL en UBL-SI implementaties vervangen
- De meeste grote boekhoudpakketten kunnen al UBL aan. Kijk op www.ublketentest.nl
- KING gaat ook vermelden welke pakketten UBL aan kunnen.