of 62236 LinkedIn

Gemeenten moeten gehackte burgers informeren

Zo'n 1,3 miljoen Nederlandse inloggegevens zijn in handen van hackers, waarschuwt de het Nationaal Cyber Security Centrum. Instanties zoals onderwijsinstellingen en gemeenten moeten zo snel mogelijk de gebruikers informeren.
1 reactie

De e-mailadressen van circa 1,3 miljoen Nederlanders zijn mogelijk kwetsbaar doordat computerhackers over gestolen wachtwoorden kunnen beschikken, waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).actie te ondernemen om de gebruikers van de kwetsbare e-mailadrssen te informeren.  Gemeenten en onderwijsinstellingen worden opgeroepen actie te ondernemen om de gebruikers van de kwetsbare e-mailadressen te informeren.

1,2 miljard inlogggevens

Circa 5600 websites met een mailadres eindigend op .nl kunnen mogelijk voor derden toegankelijk zijn, zo blijkt uit gegevens die door het Amerikaanse bedrijf Hold Security aan het NCSC zijn verstrekt. De veiligheidsinstantie geeft sinds dinsdag tips aan providers en gebruikers om misbruik te voorkomen.

Hold sloeg in augustus alarm nadat hackers wereldwijd circa 1,2 miljard inloggegevens hadden weten te verzamelen, waaronder Nederlandse.
 
'Beperkte impact' 

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de impact van de diefstal van e-mailadressen en wachtwoorden voor vitale sectoren als beperkt wordt ingeschat. De veiligheid van de websites die de Rijksoverheid beheert, zoals inloggegevens voor DigiD en de Belastingdienst, is volgens de bewindsman niet in het geding geweest.
 
Gemeenten 

Wel worden serviceproviders, gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven die domeinnamen registreren opgeroepen actie te ondernemen om de gebruikers van de kwetsbare e-mailadressen te informeren. Het NCSC verwacht de komende dagen circa vier vijfde van de 1,3 miljoen bezitters van e-mailadressen te bereiken.
 
Wachtwoord wijzigen 

De gebruikers van de kwetsbare e-mailadressen wordt door de het NCSC aangeraden meteen hun wachtwoord te wijzigen om eventueel misbruik te voorkomen. Ook wordt gebruikers geadviseerd de combinaties van inlognamen en wachtwoorden zo veel mogelijk te variëren. Verder is het volgens de veiligheidsinstantie voor digitaal verkeer verstandig om bij een wijziging 'sterke' wachtwoorden te gebruiken, die moeilijk te hacken zijn. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door EMLS op

Heeft de Nederlandse Nationaal Commissaris Digitale Overheid voldoende kennis in huis voor bestrijding van computer-manipulaties, fraude en allerlei vormen van cybercriminaliteit en digitale veiligheidslekken ?

Welk inzicht en kennis heeft deze commissaris van het digitale domein van de koude cyber oorlog? Heeft de commissaris de problematiek rond de zero days en bugs doorgrond?

Met één digitale infrastructuur voor de hele Nederlandse overheid moet ons land over twee jaar weer vooroplopen in de wereld, aldus voornoemde Nederlandse commissaris. De vraag die iedereen bezig houd is: hoe ? Miljoenen Nederlandse DigiD-gebruikers ,oeten hun wachtwoord wijzigen. De authenticatiedienst waarmee Nederlanders zich bij de Overheid kunnen identificeren blijkt zeer onveilig, aldus een recent bericht van een groot Nederland dagblad .Veel gemeentelijke websites zijn zo lek dat hackers eenvoudig achter iemands DigiD- inloggegevens kunnen komen

1.2 miljard namen, inloggegevens en e-mailadressen liggen op straat kopte een bericht in de eerste week van august 2014 !

Wat bleek, computerhackers zijn in staat op grote schaal bankrekeningen te plunderen, gegevens van bedrijven, instellingen en particulieren te verkrijgen. De kennis en de gebruikte inbraak-technologie van de hackers worden steeds slimmer.

In de eerste week van augustus 2014 werd bekend dat een buitenlandse hackers-groep de grootste verzameling internetgegevens ooit heeft gehackt namelijk 1.2 miljard namen, inloggegevens en e-mailadressen.

De onbekende digitale tegenstanders zijn gecommitteerd om hun acties te richten op organisaties waar ze waardevolle data kunnen stelen, dienstverlening kunnen ontregelen en toegang kunnen verkrijgen voor misbruik, zowel nu als wel in de toekomst.

Ook bestaat er een techniek (FF-programma) waardoor computers kunnen worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, screenshots te maken en om toetsaanslagen te registreren.

Uit een nieuw rapport van een Amerikaanse beveiligingsbedrijf en de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies is berekend dat cybercrime de wereldeconomie jaarlijks zeker 325 miljard euro kost. De afdeling operaties van het European Cybercrime Center (EC3) laat via haar afdelingshoofd weten dat bedrijven bang zijn voor reputatieschade en laten daarom vaak nog niet weten als ze doelwit zijn geweest van cyberaanvallen.

De Nederlandse rechtsstaat heeft een groot probleem. Er zijn 2 miljard mensen die internet gebruiken. De achterdeuren zijn onvoldoende beveiligd. Hoe hebben de Nederlandse Rechtbanken en Gerechtshoven, Raad van State en Hoge Raad hun achterdeuren vergrendeld?

Aan de betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van het elektronisch verzenden van verzoeken en mededelingen met betrekking tot de rolberichten worden weliswaar eisen gesteld doch ook het door rechtbanken en gerechtshoven daarvoor gebruikte systemen dienen niet alleen in staat te zijn om de verzenders van berichten te identificeren doch ook te controleren of de bij de griffie binnenkomen berichten authentiek zijn doch ook afkomstig van de verzenders.
EMLS verwacht dat datalekken zich ondanks ict-protocollen en toegepaste beveiligingsmaatregelen zich zullen blijven voordoen ondanks de NEN-ISO Code voor Informatiebeveiliging. Zie ook: Zie ook: http://www.bijzonderstrafrecht.nl/2014/kamerbrie …

EMLS opent de discussie en geeft als voorzet : Digitale overheid en digitaal procederen, stop er mee als je niet zeker weet wie er aan de knoppen draait.