Advertentie
digitaal / Nieuws

Geen vingerafdruk, geen paspoort

De Raad van State heeft de gemeente Amsterdam gelijk gegeven in een zaak om de afgifte van een paspoort. Een inwoonster weigerde haar vingerafdrukken te geven om redenen van privacy.

07 augustus 2012

Een inwoonster van Amsterdam die weigert haar vingerafdrukken te geven, krijgt voorlopig geen nieuw paspoort. De gemeente Amsterdam hoeft haar dat niet te geven. Dat heeft de Raad van State dinsdag geoordeeld in een voorlopige uitspraak. Een definitief oordeel komt later in een uitgebreidere procedure.

Privacy
Vanwege Europese regels moeten sinds 2009 gegevens van de vingerafdrukken worden opgenomen in een chip in het paspoort. De vrouw weigerde dat, omdat dit volgens haar in strijd is met het recht op privacy. Toen Amsterdam weigerde haar paspoortaanvraag in behandeling te nemen, stapte ze naar de Raad van State.

Ingewikkelde kwestie

De hoogste bestuursrechter oordeelt nu in een spoedprocedure dat Europese regels alleen kunnen worden genegeerd als er ernstige vermoedens bestaan dat het recht op privacy wordt aangetast. Het voorlopige oordeel van de Raad luidt dat daar onvoldoende grond voor is. Daarnaast is het zo’n ingewikkelde kwestie dat grondig onderzoek nodig is. Dat kan alleen plaatsvinden in een uitgebreide procedure en niet in een spoedprocedure zoals deze.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip Zolderman
En zo zijn we ongewerkt toch echt in een politiestaat terechtgekomen. Alles onder het mom van onze veiligheid, en bij elke stap in deze richting voel ik me wat onveiliger. Vreemd, niet? Vindt u het niet vreemd om als de eerste de beste misdaadverdachte een vingerafdruk te moeten afstaan voor een gewoon paspoort? Ik denk dat ik ook weiger, net als deze dame.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Ik begrp het wel. Ik bezit nog een exemplaar van het Persoonsbewijs dat mnijn grootvader in de Tweede

Wereldoorlog had: Ook met vingerafdruk.

En di regeltje mag dan door Europa opgelegd zijn, in wezen is het Europa opgelegd door een uiterst bange president van de USA, een zekere Bush, die

bang was voor El-Qaida.

Wij worden "dus" gezien als potentiële terroristen.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Wat een gezeur!

Als je niks te verbergen hebt, dan plaats je toch gewoon je vingerafdruk. En anders blijf je toch lekker de rest van je leven binnen de landsgrenzen.
Kalhorn / oud-raadslid
Een vingerafdruk, maar ook een irisscan, zijn specifieker en nauwkeuriger dan een pasfoto.

Met deze nieuwe persoonskenmerken worden paspoorten betrouwbaarder én beter bestand tegen misbruik.

Met vingerafdruk en irisscan kan de overheid beter controleren of de persoon die voor hun staat daadwerkelijk de wetmatige eigenaar is van het paspoort.



Ik zou wel eens willen weten hoeveel misbruik er nu wordt gemaakt van een paspoort van een familielid.

Denk daarbij aan grenscontroles, aanvragen van ponsplaatjes in ziekenhuizen of met stemmen bij verkiezingen.



En al dit misbruik wordt nog moeilijker gemaakt door het gebruik van vingerafdrukken

True
Ted Kaczynski had dus gelijk, op de bommetjes na dan..
secretaris / secretaris
@Ruud: als je niks te verbergen hebt geef je een huissleutel maar aan de politie en hang je je huis vol webcams, online ook verbonden met de politie. Niets te verbergen toch?

@flip: precies: einddoel van elke overheid is: totaalcontrole uber alles. Jammer dat de manier van de Gerrit van der Veengroep niet meer afdoende is. Cyberwar en hacken is dat wel. Op een dag worden we wakker en beseffen we dat we ongemerkt een politiestaat ingerommeld zijn en zullen ons afvragen hoe dat ooit zover heeft kunnen komen...
Advertentie