Advertentie
digitaal / Nieuws

CoronaMelder heeft manco’s en komt later

Op 1 september zou de corona-app in werking treden, maar minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft besloten daarvan af te zien. De app werkt niet altijd goed en de minister wil toch op de wet wachten.

31 augustus 2020
CoronaMelder-shutterstock-1777181795.jpg

Op 1 september zou de corona-app in werking treden, maar minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft besloten daarvan af te zien. De app werkt niet altijd goed en de minister wil toch op de wet wachten.

Bijwerken forceren

De CoronaMelder werkt niet altijd goed als hij op de achtergrond draait, waardoor sommige gebruikers pas een notificatie zien bij het openen van de applicatie. Volgens De Jonge is dit ook in andere Europese landen geconstateerd en de minister werkt samen met Apple, Google en de Europese partners om tot een oplossing te komen. ‘Vooralsnog zal het advies zijn om de app dagelijks te openen om het bijwerken te forceren', schrijft de minister.

 

Wachten op spoedwet

De Jonge wilde aan 1 september vasthouden als introductiedatum van de app, maar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseerde om te wachten met de landelijke introductie tot de wettelijke grondslag er is met de spoedwet. Het kabinet heeft besloten tegemoet te komen aan deze wens. Tot nu toe wordt de app getest in de regio’s Twente, IJsselland, Gelderland-Zuid, en Noord- en Oost-Gelderland. Deze test loopt door tot de landelijke introductie.

 

Miljoen downloads

Hoewel de CoronaMelder in vijf regio’s getest wordt, is hij overal in Nederland te downloaden en dat is inmiddels meer dan 1 miljoen keer gebeurd. Het ontwerp van de app, met privacy als uitgangspunt, maakt het onmogelijk om te bepalen waar de app is gedownload alsook hoeveel mensen een notificatie hebben ontvangen. Er zijn 412 testaanvragen gedaan naar aanleiding van een notificatie.

 

Weinig testen

Er zijn verder zorgen bij de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) over het aantal mensen dat een test aanvraagt na een notificatie ontvangen te hebben ten opzichte van het aantal meldingen. ‘Het absoluut aantal testen na notificatie in CoronaMelder in de praktijktest was laag’, schrijft De Jonge.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie