of 64204 LinkedIn

Coronacrisis: 40 procent minder woninginbraken

Het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollerij is de afgelopen week flink gedaald ten opzichte van de week ervoor. Dat blijkt uit een eerste analyse die de politie vandaag naar buiten bracht. Ook het aantal verkeersongevallen nam aanzienlijk af. Wel kreeg de politie meer te maken met overlast en onrust in wijken.

Het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollerij is de afgelopen week flink gedaald ten opzichte van de week ervoor. Dat blijkt uit een eerste analyse die de politie vandaag naar buiten heeft gebracht. Ook het aantal verkeersongevallen nam aanzienlijk af. Wel kreeg de politie meer te maken met overlast en onrust in wijken.

Mensen blijven thuis
De opvallende beweging is te zien sinds het kabinet anderhalve week geleden de eerste maatregelen afkondigde om het coronavirus te bedwingen. Door die maatregelen, de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, sluiting van scholen en kinderdagverblijven, horecagelegenheden en sportclubs, en daarbij het dringende advies vanuit deskundigen, politiek en bestuur blijven veel mensen thuis.

Alleen geregistreerde incidenten
Volgens de politie levert de analyse een eerste globale, landelijk indicatie op van ontwikkelingen op het gebied van criminaliteit, overlast en verkeersongevallen tijdens de coronacrisis. De cijfers geven alleen een beeld van het aantal geregistreerde incidenten, niet van het aantal aangiften. Dat aantal ligt vermoedelijk lager. Omdat het gaat om een voorlopig beeld worden de cijfers (nog) niet naar eenheid uitgesplitst.

Forse daling woninginbraken en meldingen zakkenrollerij
Het totale aantal incidenten waarmee de politie te maken kreeg, daalde van 15.000 in week 11 (9-15 maart) tot 12.500 in week 12 (16-22 maart). Dat komt neer op een daling van 17 procent. Het aantal woninginbraken daalde in dezelfde periode van 430 naar 260 (40 procent). Het aantal meldingen van zakkenrollerij liep terug van 220 naar 130 (ruim 40 procent) en het aantal fietsendiefstallen nam af van 1100 naar 750. (32 procent). Ook werden in de politiesystemen minder bedrijfsinbraken en straatroven geregistreerd. Verder is de afname van het aantal verkeersongevallen opvallend. Vorige week noteerde de politie er 900, tegen 1600 de week ervoor, een daling van 37,5 procent.

Meer overlast en spanning in wijken
Daar staat tegenover dat, vermoedelijk als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus, het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken sterk toenam. Afgelopen week ging de politie bijna 5.500 keer af op een melding van onrust of spanning in de wijk. Een week eerder was dat nog zo’n 3.900 maal. (plus 41 procent) Het aantal alcohol- en drugsgerelateerde overlastmeldingen nam toe van minder dan 700 in week 11 tot ruim 820 in week 12, een stijging van 17 procent.

 

Cybercriminaliteit
Het Openbaar Ministerie waarschuwde gisteren al voor een toename van digitale aanvallen en de cijfers van Bitdefender lieten die ook zien. De politie meldt op haar beurt dat het aantal meldingen van babbeltrucs, huiselijk geweld en online misdrijven (waaronder online oplichting) vooralsnog geen opvallende toe- of afname laat zien. Maar ook de politie ziet dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit en proberen persoonsgegevens te bemachtigen door corona-gerelateerde phishingmails te sturen. Ook oplichters maken misbruik van de crisis, bijvoorbeeld door via websites mondkapjes aan te bieden die nooit worden geleverd.

‘Net zo druk als anders’
Max Daniel, één van de vier nationaal commandanten van de politie voor de coronacrisis, benadrukt dat het gaat om een eerste beeld. ‘We moeten heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies over de invloed van de Coronacrisis op de veiligheid. Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Maar dát de crisis invloed heeft, is evident.’ Daniel stelt verder dat de politie het net zo druk heeft als anders: ‘Het werk verandert, maar er komt door de crisis ook ongelooflijk veel op de organisatie af. Bovendien is het juist nu ontzettend belangrijk dat we volop aanwezig zijn in de wijken en in verbinding staan met mensen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.