of 59561 LinkedIn

Burgemeester vaardigt twitterverbod politie uit

Jan Pieter Lokker van Noordwijk heeft de politie dit weekend verboden te twitteren. Aanleiding was dat een aantal tweets van de politie niet gepast waren. De berichten waren getwitterd nadat uitgaanspubliek zich tegen hulpdiensten keerde.
4 reacties

Burgemeester Jan Pieter Lokker van Noordwijk heeft de politie afgelopen weekend verboden te twitteren. Hij deed dat naar aanleiding van berichten die vorige week op Twitter en Facebook verschenen nadat uitgaanspubliek zich tegen de politie zou hebben gekeerd in de kustplaats.

Link Doodslag

Een woordvoerder zei maandag dat van een blijvend verbod geen sprake is. Wel moet in het vervolg ,,de grootste terughoudendheid'' worden betracht volgens de burgemeester. Een van de tweets die de politie plaatste, was een ,,kijktip voor alle losers die zich gisterenavond in Noordwijk tegen hulpverleners keerden". In het bericht stond een link naar de film Doodslag, waarin een ambulancebroeder een 'hufter' doodslaat.

 

Bijna agressief

Burgemeester Lokker noemt de tweets onhandig. Hij vroeg ook anderen hun toon zo veel mogelijk te matigen, om zo samen ,,bij te dragen aan een veilig en gezellig uitgaan''. Het Noordwijkse VVD-raadslid Dennis Salman betichtte de politie vorige week van ,,bijna agressief'' gedrag. Ook een plaatselijke horeca-ondernemer had onder meer op internet forse kritiek op de politie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hans (gemeente-ambtenaar) op
Iemand die Twittert doet dat op persoonlijke titel en niet als overheidsdienaar, tenzij hij/zij een communicatiefunktie heeft en uit dien hoofde twittert. Dat betekent dat alle ambtenaren zich erg terughoudend dienen op te stellen als het over "hun werk" gaat.. Ook communiceren via sociale media gebeurt alleen door degenen die daarvoor zijn benoemd. Het wordt een zooitje als iedere ambtenaar zijn/haar persoonlijke mening via de media naar buiten brengt. In het bedrijfsleven gebeurt dat ook niet op straffe van een terecht schop onder je kont!!
Er dient dus een dwingende regeling te komen voor overheidsdienaren hoe met sociale media mag worden omgegaan. En degene die zich daar neit aan houdt, weet wat de gevolgen zijn.
Door Fatou van den Hoff (Adviseur Vrijheid van Meningsuiting) op
Aangenomen dat er inderdaad een algeheel verbod is uitgevaardigd voor alle politieambtenaren voor onbepaalde tijd wil ik het volgende opmerken.

Wanneer de burgemeester de wet kende had hij geen algeheel verbod uitgevaardigd. Dit is namelijk bij wet verboden. Ook de vrije meningsuiting van ambtenaren inclusief politie is bij wet geregeld.

Mocht de burgemeester of zijn woordvoerder meer willen weten over vrije meningsuiting en het juridisch kader, help ik ze graag.
Door karin pieters olde weghuis (psychotherapeute.) op
er moet een verbod komen over de haast triomphantelijke wijze van hoe de politie twittert over de begeleiding van bjz bij uhp,s.
dit kan echt niet.!!
Door Jan op
De burgemeester kan zich beter richten op het bijscholen van de betreffende medewerkers van het politiekorps in acceptabel taalgebruik dan in een twitterverbod. Kennelijk is de betreffende publicist zich er niet bewust van dat hij de overheid vertegenwoordigd. Het klinkt ook alsof Noordwijk nog geen medewerker communicatie in dienst heeft die wél de juiste toon weet te raken.