Advertentie
digitaal / Nieuws

Arnhem zet voortaan alle Wob-data online

De gemeente Arnhem gaat alle Wob-verzoeken publiceren die sinds 1 april 2020 bij de gemeente zijn ingediend en afgehandeld. Naast het Wob-verzoek worden ook de beantwoording en achterliggende stukken gepubliceerd via de website wob.arnhem.nl. Volgens de gemeente past dit in haar strategie om steeds meer informatie via ‘open data’ beschikbaar te stellen.

26 juni 2020
wob
Shutterstock

De gemeente Arnhem gaat alle Wob-verzoeken publiceren die sinds 1 april 2020 bij de gemeente zijn ingediend en afgehandeld. Naast het Wob-verzoek worden ook de beantwoording en achterliggende stukken gepubliceerd via de website wob.arnhem.nl. Volgens de gemeente past dit in haar strategie om steeds meer informatie via ‘open data’ beschikbaar te stellen.

Jaarlijks 90 Wob-verzoeken

Over de periode 2016 tot en met 2019 heeft de gemeente Arnhem in totaal 350 Wob-verzoeken ontvangen, gemiddeld negentig per jaar. Die Wob-verzoeken komen niet online te staan. Dat is om praktische redenen, zoals de hoeveelheid werk die ermee gepaard gaat, aldus de gemeente. Daarom is besloten om de Wob-verzoeken te gaan publiceren vanaf 1 april 2020.


Open en transparant
‘Als gemeente willen we graag open en transparant te werk gaan. Toch lukt dat niet altijd naar alle tevredenheid. Daarom is er voor iedereen de mogelijkheid om informatie op te vragen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur, kortweg de Wob’, stelt wethouder Jan van Dellen (VVD). ‘Omdat deze informatie voor iedereen openbaar is hebben we besloten deze Wob-verzoeken online te publiceren, uiteraard met inachtneming van de privacy en de geldende AVG-regels.’


Nog meer data openbaar
Via de site opendata.arnhem.nl stelt de gemeente Arnhem al enige jaren allerlei data beschikbaar voor geïnteresseerden. Van Dellen wil de komende periode nog meer data openbaar maken: ‘Als gemeente beschikken we over een hoop data: bezettingsgraad van gemeentelijke fietsenstallingen, een overzicht van alle bomen in de stad of waar welke monumenten staan in onze stad, noem maar op. Er is een schat aan informatie beschikbaar voor iedereen. Veel handige mensen of organisaties kunnen daar de prachtigste toepassingen van maken. Die nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de site of in contact te treden met het Open Data team.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Nog beter zou zijn om alle besluiten en achterliggende stukken digitaal te ontsluiten en via de gemeentelijke website raadpleegbaar te maken. Dat zou heel wat WOB-verzoeken overbodig maken. Het hele gemeente-archief dus op die manier toegankelijk maken. Geheime stukken uitgezonderd natuurlijk. En wel geanonimiseerd vanwege de privacy. Daar is een handig programma voor beschikbaar.
Advertentie