of 59250 LinkedIn

Ambtenaren zorgen zelf voor computer

De ambtenaren van de gemeente Heerhugowaard kopen voortaan hun eigen laptop, tablet of iPad met toebehoren om hun werk op het gemeentehuis of thuis te doen.
13 reacties

De ambtenaren van de gemeente Heerhugowaard kopen voortaan hun eigen laptop, tablet of iPad met toebehoren om hun werk op het gemeentehuis of thuis te doen.

Eigenaar
Dit meldt Automatiseringgids. De ambtenaren in de Noord-Hollandse gemeente krijgen daarvoor van hun werkgever eens in de drie jaar maximaal 900 euro. De ambtenaren worden daarmee eigenaar van de apparatuur en zijn ook zelf verantwoordelijk voor onder meer onderhoud, beveiliging en verzekering van het apparaat. 
De gemeente blijft verantwoordelijk voor een beveiligde virtuele werkomgeving waarbinnen iedereen zijn werk doet. Met de invoering van dit Bring Your Own Device (BYOD)-beleid wil de gemeente flexibel werk stimuleren. Heerhugowaard is met deze vorm van BYOD naar eigen zeggen koploper in overheidsland.
 

Ongebruikte werkplekken
Tot voor kort was iedere werkplek in het gemeentehuis voorzien van een beeldscherm, muis en computer. In de praktijk bleek dat de laatste jaren gemiddeld 30 procent van de werkplekken per dag niet gebruikt werden. Dit komt door flexibele werktijden, krimp van het aantal ambtenaren en steeds meer medewerkers die regelmatig thuiswerken. De gemeente verwacht dat de bezetting van werkplekken de komende jaren nog meer zal fluctueren in verband met regionale samenwerking. Ook hebben medewerkers steeds meer eigen wensen met betrekking tot de apparatuur waarmee zij het liefst werken. Dat heeft wethouder Leo Dickhoff (ICT) er in 2014 toe gebracht opdracht te geven een pilot voor BYOD in te voeren.
 

Organisatiebreed
Er deden zo’n zestig ambtenaren vrijwillig mee aan de pilot. Zij schaften hun eigen computerapparatuur aan en deden hun werk via de besloten WiFi van de gemeente. De gemeente was zo tevreden over de uitkomsten van de pilot, dat het BYOD-beleid nu organisatiebreed wordt in te voeren. Ook voor interim medewerkers, uitzendkrachten en stagiaires geldt voortaan dat zij in principe hun eigen apparatuur moeten meenemen. Alle medewerkers van de gemeente Heerhugowaard hebben een cursus Digivaardigheden gevolgd, waarin onder meer aandacht was voor antivirusprogramma’s en beveiliging van de apparatuur met verantwoorde wachtwoorden.

Bron: Automatiseringgids 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart op
Eindelijk wordt byod volwassen en gemeengoed!
Ik heb het altijd belachelijk gevonden: een notebook van de baas en eentje van mezelf. En die van de baas was dan doorgaans zo'n stom windowsding waar je niks mee kan.
Mijn Macbookje slijt niet door gebruik, maar veroudert, Het ding lijdt niks door gebruik op het werk - integendeel.
Sinds 2014 verstrekt mijn werkgever 13,50 per maand voor het inzetten van een eigen notebook. Dat vind ik een mooie subsidie.
Privacy of informatiebeveiliging is niet het punt. Vergelijkheid met thuiswerken op een (eigen) computer. Bovendien is er de virtuele desktop voor privacygevoelige en/of bedrijfssystemen.
Door Gerben op
Eens in de drie jaar 900 euro ..... Staat nagenoeg gelijk aan de gemiddelde lunchkosten van de burgervader per maand. Maar o ja die hebben een eigen goudgerande cao in tegenstelling tot hun "volgelingen".
Door Ron de Jong (Burger) op
Eigenlijk hebben we allemaal wel gelijk. Volgens mij kunnen we stellen dat het nieuwe werken langzaam vorm begint te krijgen en dat is een geweldige ontwikkeling voor iedereen.
Door Henk Kennis (procesmanager bedrijfsleven) op
De burgers in Heerhugowaard weten nu zeker dat al hun gegevens 'op straat liggen'. De privacy staat op het spel en er geen enkele garantie dat de beveiliging van de personeelslaptops van voldoende niveau is. Iedere deskundige kan aantonen dat de veiligheid op deze wijze niet is te garanderen. Beste oplossing voor voldoende aandacht is op voorhand persoonlijke aansprakelijkheidsstelling van B&W, ieder voor €5000,- per geval!
Door Anneke op
Hoewel er natuurlijk zwaardere overwegingen zijn, wil ik toch ook wel toevoegen nu dus nooit meer in Heerhugowaard te willen werken. Net zo min als dat ik mijn eigen auto onderhoud of mijn fiets repareer, ben ik in staat om zelfstandig zonder hulp mijn pc met toebehoren drie jaar goed aan de praat te houden. De afwezigheid van die ondersteuning doet alle argumenten voor of tegen verbleken voor niet-digi-handigerds zoals ik.
Door hoekstra op
@de Jong: als u zo graag samen met uw werkgever de kosten zo laag mogelijk wil houden stel ik voor dat u ontslag neemt, een bijstandsuitkering aanvraagt en u een dag later u bij uw oud-werkgever meldt om het werk wat u deed als vrijwilligerswerk te gaan. De tijden veranderen zelden, verhoudingen tussen werkgever en werknemer evenmin. U bent bereid cadeautjes aan uw baas te geven; moet u vooral blijven doen. En aan wie of wat zou ik precies mijn waadering moeten laten blijken dat ik een baan heb? Ik ruil mijn kennis, arbeidsvermogen en (weliswaar steeds minder) toewijding aan de publieke zaak voor een salaris. Dat is binnenkort onder de genormaliseerde arbeidsverhoudingen een gewone transactie onder het motto: voor wat, hoort wat. Daar hoef ik niet meer of minder 'waardering' voor te laten blijken. Ik hoop voor u van ganser harte dat u niet in aanraking zult komen met de hardere realiteiten van de arbeidsverhoudingen waarbij uiteindelijk de werkgever 'de baas' is en blijft. Blijf tot die tijd vooral doorgaan uw bazen te plezieren met gratis software, nette kleding en laptops.
Door Ron de Jong (Burger) op
@Hoekstra Twintig jaar geleden had ik u volledig gelijk gegeven, maar de tijden zijn veranderd. Dit is net zoiets als een vergoeding vragen voor nette kleding op kantoor. Het is gewoon te standaard geworden. Ik heb zelfs zonder onkostenvergoeding mijn privé laptop ingezet voor m'n werkgever en zelfs uit eigen zak software aangeschaft voor m'n werk. Waardeer dat je een baan hebt en probeer samen met je werkgever de kosten zo laag mogelijk te houden.
Door hoekstra op
@de jong: dit lijkt een beetje op de redenering 'de bus rijdt toch, dus ik mag wel gratis mee'. Bring your own device is doorgaans kosten afwentelen op de werknemer 'omdat die dit soort zaken sowieso al privé heeft'. Daar gaat het niet om. Bijvoorbeeld telefonie. BYOD betekent meestal dat je een fair use policy moet afspreken en dat houdt in dat de baas de belgegevens mag in zien (dual sim uitgesloten maar dan stel je je telefoon gratis beschikbaar tenzij je een vergoeding). Is het onredelijk om een vergoeding te vragen voor netwerk kosten thuis als je voor je werk daar gebruik van maakt. Ik vind van wel, mijn baas vindt van niet 'want je hebt het toch al'. Zo lust ik er dus nog wel een paar.
Door Ron de Jong (Burger) op
Gewoon een goede nuchtere overweging. Dit is sowieso wat werknemers al uitgeven aan een goede laptop met all-in-one printer uitgeven. De kosten kunnen nog verder naar beneden als daar €300 bij komt voor een goede smartphone met plaats voor twee simkaarten (1 sim voor privé en 1 sim voor werk). Dit zijn zaken die vrijwel iedere werknemer sowieso al privé heeft. Het scheelt werkplekken, kantoorruimte, kantoorstress, productiviteit, omdat je thuis minder afgeleid wordt kun je je beter concentreren op je werk. Gewoon nuchter blijven nadenken, dan wordt het voor iedereen weer wat prettiger.
Door hoekstra (adviseur) op
@schepping: dat is niet zeuren maar volkomen terecht: 900 euro is een fooi. Daar koop je nog niet eens nieuwe telefoon voor tegenwoordig. Goed onthouden: gemeentelijke werkgevers doen niks uit liefdadigheid; personeel is de sluitpost van de begroting.