of 64231 LinkedIn

Almere werkt nog steeds met Windows 7

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Almere stapte niet tijdig over van Windows 7 op een nieuwsbesturingssysteem en dat leverde de nodige veiligheidsrisico’s op voor de gemeente. Omroep Flevoland schrijft dit op basis van stukken die de omroep in handen heeft. Meerdere leveranciers raadden aan om over te stappen naar een ander systeem.

Nog twee

Microsoft maakte in 2015 al bekend dat het bedrijf vanaf januari 2020 Windows 7 niet meer zou ondersteunen. Vorig jaar draaiden nog 150 computers bij de Almere op dat oude besturingssysteem. Er draaien inmiddels nog twee computers op het oude systeem, laat de gemeente weten. Begin vorig jaar schafte de gemeente nog wel het beveiligingsprogramma Extended Security Update aan. ‘Dit bevat belangrijke beveiligingsupdates’, vertelt een woordvoerder.

 

Onvoldoende gepatcht

‘Een besturingssysteem zonder ondersteuning resulteert in een hoog risico voor de gemeente Almere’, staat in een risicoanalyse in handen van Omroep Flevoland. ‘Het is een gegeven dat er dagelijks nieuwe kwetsbaarheden worden ontdekt. Door onvoldoende gepatchte systemen te gebruiken, heeft een aanvaller vrij spel en kan deze (bekende) kwetsbaarheden misbruiken.’

 

Machines vervangen

De gemeente schrijft: ‘Deze computers zijn voor specifieke maatsoftware, die niet ondersteund wordt op Windows 10. Het gaat hier om aansturingssoftware voor een specialistische printer en software die het callcenter gebruikt voor monitoring.’ Voor deze twee pc’s is inderdaad de Extended Security Update aangeschaft, tot eind 2021, en de planning is dat de machines dan vervangen zijn voor pc’s die draaien op Windows 10.

 

Meerdere gemeenten

Vorig jaar bleek al uit een enquête van Binnenlands Bestuur en AG Connect dat meerdere gemeenten moeite hebben om met Windows 7 te stoppen. 22 van de 35 gemeenten die meewerkten, gaven aan het oude besturingssysteem te gebruiken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hans op
Volgens mij motiveert de gemeente de keuze goed. Het risico van het gebruik van een onveilig component kan middels het toepassen van maatregelen worden teruggebracht tot een voor de organisatie acceptabel niveau. informatiebeveiliging moet gebaseerd zijn op risicobeheer. Inventarisatie analyse en mitigeren. Volgens de informatie die ik uit dit artikel destilleer heeft Almere dat stukje op orde. Ik ga er tenminste vanuit dat de systemen in eigen compartiment staan en het verkeer in en uit daarin goed wordt gereguleerd.
Door Robin op
Je kunt natuurlijk ook veel beter 100 miljoen euro stoppen in de bodemloze put Floriade 2022 genaamd, inclusief een kabelbaan over de A6, dan je spulletjes een beetje op orde hebben....