Advertentie
digitaal / Nieuws

Nationaal georegister geopend

Op het Nationaal georegister kunnen overheden en bedrijven hun geografische informatie kwijt.

25 juni 2009

Het Nationaal georegister is van start gegaan. Op deze index kunnen overheden en bedrijven hun geografische informatie kwijt. Het vinden, gebruiken en uitwisselen van geo-informatie moet via dit register worden verbeterd. Beheerder is de stichting Geonovum die overheden ook aanspoort hun informatie via de site www.nationaalgeoregister.nl beschikbaar te stellen.

“Er is veel gevarieerde geo-informatie over bijvoorbeeld het wegennet, de bodemopbouw en de milieukwaliteit in Nederland”, vertelt Michel Grothe, architect van Geonovum. “Om de beschikbaarheid ervan te vergroten en overheden te stimuleren hun informatie beter toegankelijk te maken, is het Nationaal georegister opgezet. Overheidsinstellingen en bedrijven kunnen hun geo-informatie in deze index invoeren met de beschrijvingen als datasets of als webservices.”

Volgens Grothe is het hierdoor makkelijker bestaande gegevens te vinden en te (her)gebruiken. Wie informatie zoekt, kan beschikbare gegevens snel filteren via de gepubliceerde metadata. In veel gevallen is de informatie via het nationale register direct te raadplegen en op te halen. Ook is het mogelijk om met een eigen zoekdienst de centrale catalogus aan te roepen.

Momenteel zijn het vooral rijksoverheidsinstanties die data hebben ingevoerd, zegt Grothe. Hij wijst op de Nieuwe kaart van Nederland en de Ecologische hoofdstructuur. Sommige provincies, zoals Drenthe, en gemeenten zijn ook bezig met de invoering van bijvoorbeeld ruimtelijke plannen.

Het Nationaal georegister heeft niet de status van basisregistratie, zoals de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen), BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) en de BRO (Basisregistratie Ondergrond) en er geldt geen verplichting tot invoering van geo-informatie. “Geonovum tracht overheden ervan te overtuigen dat meedoen voordelen biedt. Instanties zijn bijvoorbeeld minder tijd kwijt aan het onderling versturen van bestanden als de informatie via het register beschikbaar komt. Ook kunnen bedrijven met de beschikbare informatie diensten ontwikkelen waar overheden ook wat aan kunnen hebben.”

Hij noemt Landinkaart, een webservice van Arcadis waarbij meerdere externe bronnen met ruimtelijke gegevens worden verzameld en op de kaart gecombineerd en inzichtelijk gemaakt worden in de vorm van een PDF-rapportage. Ook verwijst hij naar een wedstrijd op het elfde congres van de internationale geo-vereniging GSDI (Global Spatial Data Infrastructure), waarbij jongeren een geotoepassing moesten ontwikkelen. De winnaars waren twee jongens van 11 en 9 jaar die een website – puckipedia.nl – ontwierpen met veilige verkeersroutes naar school aan de hand van gegevens over verkeersongelukken van Rijkswaterstaat. (Computable)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie