Advertentie
digitaal / Nieuws

Ministerraad gunt ICT slechts tien miljoen

De laatste 141 miljoen euro aan subsidie die beschikbaar waren voor innovatieprogramma’s zijn verdeeld. De ICT sector ontvangt vooralsnog slechts 10 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES).

07 april 2006

De laatste 141 miljoen euro aan subsidie die beschikbaar waren voor innovatieprogramma’s zijn verdeeld. De ICT sector ontvangt vooralsnog slechts 10 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES).

Vorig jaar hoopte ICT Regie nog op 75 miljoen. ICT Regie-directeur Martin Rem zei toen in Automatisering Gids dat hij zoveel geld verwachtte omdat ICT-onderzoek nauwelijks aan bod was gekomen bij de verdeling van de eerste tranche van 1 miljard FES-gelden.

Sylvia Roelofs van ICT Office noemt het teleurstellend dat ICT zo weinig aandacht krijgt. “Hoewel in andere projecten ook ICT-componenten zitten denk ik dat er op het gebied van ICT-onderzoek nog veel kansen liggen.”

Eén van de vier ingediende ICT-projecten, Game Research for Training and Entertainment (GATE), krijgt tien miljoen euro. Eén viel er af. De andere twee, over ICT in de zorg en over software als service, met een gezamenlijke begroting van zestig miljoen euro, zijn nog in de race voor de FES-subsidieronde van 2006. Voor juni hoopt ICT Regie daar uitsluitsel over te krijgen. Zeker over het zorgproject zijn ze optimistisch: “Zorg spreekt mensen aan, dat daarin geïnnoveerd wordt is noodzakelijk”, zegt Paul ’t Hoen, voorzitter van de adviesraad van ICT Regie. “Daarbij ligt de agenda van zorg bij diverse ministeries, wat ook kan helpen.”

ICT Regie heeft meegewerkt aan het GATE-voorstel. Dat moest samen met de andere twee voorstellen in twee weken gebeuren. Paul ’t Hoen: “We zijn ontzettend blij met de tien miljoen euro, laat dat duidelijk zijn. De overheid erkent dat investeringen op het gebied van gaming, simulatie en interactie erg belangrijk zijn. Dat we het stuk in zo’n korte tijd moesten produceren, daarover zijn we wat minder enthousiast, maar daar is al genoeg over gezegd.”

Het GATE-onderzoeksprogramma is opgesteld door de Universiteit Utrecht, TNO en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Onderzoeksleider bij de Universiteit Utrecht is professor Mark Overmars. Hij vermoedde al dat het geld zou worden toegewezen omdat vanuit het ministerie was gemeld dat het geld voor GATE werd gereserveerd, “Maar honderd procent zeker ben je nooit.”

Heel globaal bestaat het GATE-project uit drie delen. Er komt een bedrag van ongeveer 5 miljoen euro voor generiek onderzoek naar technieken voor het bouwen van virtuele werelden en karakters, en naar leerprocessen in games. Een bedrag van zo’n anderhalf miljoen euro komt beschikbaar om opgedane kennis bruikbaar te maken voor het bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf. En tot slot is er 2,5 miljoen voor een aantal pilots die het potentieel van ‘serious gaming’ in educatie, zorg en veiligheid moeten aantonen. “Het plan voor bijvoorbeeld zorg is onder andere om ziekenhuispatiënten in contact te laten blijven met het thuisfront, zodat zij ondanks hun ziekte door kunnen gaan met het normale leven. Bij veiligheid zal het gaan om simulaties van grootschalige veiligheidsoefeningen.”

Mark Overmars hoopt dat Nederland met gamen en gameonderzoek op de wereldkaart wordt gezet. Volgens hem zijn Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen actief bezig met gaming. “Het belangrijkste is nu kwaliteit te leveren.” Hij is er van overtuigd dat door de tien miljoen euro Nederland als gameland in staat is een gigantische vlucht te nemen. (Jet Mok)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie