Advertentie
digitaal / Nieuws

Jan Middendorp is IT-politicus van het jaar 2020

VVD-Kamerlid Jan Middendorp is uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2020. In een nominatieronde onder IT-experts en een online verkiezing onder IT’ers kreeg Middendorp het merendeel van de stemmen.

02 februari 2021
Jan-Middendorp.1.jpg

VVD-Kamerlid Jan Middendorp is uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2020. In een nominatieronde onder IT-experts en een online verkiezing onder IT’ers kreeg Middendorp het merendeel van de stemmen.

Overheidsagenda

De verkiezing is georganiseerd door AG Connect, het vakplatform voor IT’ers in Nederland. De award gaat naar een politicus die het thema digitalisering en IT het afgelopen jaar op de overheidsagenda heeft weten te zetten.


Algoritmen
Middendorp is sinds maart 2017 Tweede Kamerlid van de VVD. Hij is woordvoerder op het gebied van onder andere overheid en digitalisering (e)identiteit. Middendorp was lid van de tijdelijke Kamercommissie Digitale toekomst. Hij schreef verschillende initiatiefnota’s, diende veel moties in over het thema digitalisering en schreef enkele opinieartikelen zoals over social media en de komende verkiezingen. Naar aanleiding van zijn initiatiefnota 'Menselijke Grip Op Algoritmen' is dit jaar een taskforce opgezet die rijksbreed onderzoek gaat doen naar toezicht en regulering van algoritmen en kunstmatige intelligentie.


Over dertig jaar
Experts nomineerden Middendorp omdat hij zich prominent heeft geprofileerd op het thema cloud en, als eerste, een lans gebroken voor stevige participatie in het Europese cloudproject GAIA-X en de Nederlandse belangen hierin. Stemmers vinden dat Middendorp door zijn moties en andere inbreng heeft laten zien dat hij begrijpt wat belangrijk is in een wereld met Big Data en AI en waar de knelpunten zitten. ‘Hij heeft als politicus het IT-domein eigen gemaakt om de dialoog aan te gaan wat de rol van de overheid in het digitaliseringsvraagstuk moet zijn.’ En: ‘hij houdt zich bezig met het Nederland van over dertig jaar in plaats van zich verliezen in de waan van de dag.’

 

Zero to one

In een reactie zegt Middendorp blij te zijn dat de prijs er is en vindt het eervol om deze te winnen. ‘Toen ik vier jaar geleden in de Tweede Kamer kwam, werd het thema digitalisering door veel mensen in politiek Den Haag als minder belangrijk gezien. Dat is echt omgeslagen. Corona heeft dat nog eens versneld: nu is iedereen online met alles. Tijdens mijn Tweede Kamerperiode is digitalisering in de Nederlandse politiek van zero to one gegaan. Deze parlementaire periode is voor politici wat digitalisering betreft  een unieke tijd en het is geweldig om aan het einde daarvan de prijs IT-politicus van het jaar 2020 te winnen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Nou, nu ook maar gelijk de Covid-politicus van het jaar, de infra-politicus van het jaar, de vastgoed-politicus van het jaar, de LBGHTHI+- politicus, de PFAS-politicus etc. kiezen. De kleren van de keizer....
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie