Gemeentelijke informatie gebundeld op de iPhone
Met iGGIS, een net verschenen gratis applicatie voor de iPhone, is informatie over alle 431 Nederlandse gemeenten in een oogopslag voorhanden. De makers zeggen de applicatie te hebben gemaakt om de overheid beter te laten presteren.
iGGIS (interactief Gemeentelijk Geografisch Informatie Systeem) geeft naast de algemene gegevens van gemeenten (adres- en contactgegevens) ook informatie in de categorieën 'actueel', 'evenementen' en 'bekendmakingen'. Die laatste categorie biedt zicht op de officiële berichten over bijvoorbeeld vergunningen en gemeentelijke besluiten. Het programmaatje, dat ook op een iPod Touch werkt, kan automatisch de juiste gemeentelijke locatie kiezen via de gps of via het wifi-netwerk.
De applicatie is inmiddels in versie 1.0 verschenen en is nog volop in ontwikkeling. Voor veel van de gemeenten is de actuele informatie nog beperkt en ontbreken bijvoorbeeld de bekendmakingen van vergunningen en dergelijke. Hiervoor maakt iGGIS gebruik van de Bekendmakingen-database van ICTU (BZK) en daar zijn nog niet alle gemeenten op aangesloten. De actuele berichten haalt iGGIS via rss-feeds automatisch bij de gemeeenten binnen.
De drie ontwikkelaars, verenigd in WAT Software, kijken vooruit en willen in een volgende versie meer opties gaan toevoegen, zoals een Melding Openbare Ruimte. Dan kan de spreekwoordelijke losse stoeptegel via de applicatie bij de gemeente gemeld worden. Een versie voor het mobiele Android-platform zit ook in de pijplijn.
Tom van de Ven, een van de drie ontwikkelaars, is werkzaam bij Seneca, de softwareleverancier die diverse gemeenten de website-software Smartsite levert. Hij zegt vanuit die activiteiten zeer geinteresseerd te zijn geraakt in het verspreiden van gemeentelijke software via mobiele applicaties. 'Daar moeten we gewoon wat mee.' Het hergebruik van vrij beschikbare overheidsinformatie moet volgens hem goed gefaciliteerd worden. 'De overheid zou ook gebruik moeten maken van meerdere kanalen.' Van de Ven zou daar in de toekomst wel geld voor willen vragen. 'Daarmee kunnen dan leuke nieuwe dingen ontwikkeld worden.'
Helaas geen iPhone... wel een mooie Android dus nog ff wachten :-)
Ben het verder helemaal met je eens.. dus op zoek naar de ambtenaar 1.9.
Zie mijn NOiV blog op https://noiv.nl/weblogs/holger-peters/2010/02/17/gezocht-ambtenaar-1-9/