Geen internetstemmen bij waterschapsverkiezingen
De Waterschappen zijn teleurgesteld dat het internetstemmen tijdens de waterschapsverkiezingen dit jaar niet door gaat.
De waterschappen zijn teleurgesteld dat het internetstemmen tijdens de waterschapsverkiezingen dit jaar niet door gaat.
Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat zij verwacht dat ze een “negatief besluit zal moeten nemen” over het internetstemmen tijdens de waterschapsverkiezingen. Er zijn al langer twijfels over het RIES-systeem, het Rijnland Internet Election System. Dat werd in 2004 door de waterschappen ontwikkeld, en al gebruikt voor twee waterschapsverkiezingen en bij de Tweede Kamerverkiezingen voor Nederlanders in het buitenland. Het systeem zou dit jaar van 13 tot en met 25 november gebruikt worden tijdens de waterschapsverkiezingen.
De waterschappen hadden een onafhankelijk deskundige gevraagd het systeem te analyseren. Staatssecretaris Huizinga vindt de uitkomst van dat onderzoek, dat vorige week gepubliceerd werd, “erg zorgelijk”. De onderzoekers van EiPSI (Eindhoven Institute for Protection of Systems and Information), schrijven onder andere: “Het RIES-syteem voor stemmen per Internet kent mogelijk ook gevaarlijke manieren van manipuleren van verkiezingen, die in principe op grote schaal toepasbaar zijn en afwijken van die bij verkiezingen per post.”
De staatssecretaris huurde zelf het bureau Fox-IT in om onderzoek naar het RIES-systeem te doen, dat onderzoek loopt nog. Na de vorige week gepubliceerde analyse van EiPSI besloot Huizinga om FOX-IT alvast te vragen naar de voorlopige bevindingen. “Alhoewel het onderzoek nog niet is afgerond, lijken deze bevindingen de conclusies van EiPSI niet te ontkrachten maar te onderstrepen”, schrijft Huizinga aan de Kamer.
Volgens de waterschappen valt het allemaal wel mee. “De door de verschillende instanties gesignaleerde veiligheidsrisico’s zouden zich in theorie voor kunnen doen, indien medewerkers van waterschappen of de beheerders van het netwerk gaan frauderen”, schrijven de waterschappen in een reactie op het besluit van Huizinga. “Door het nemen van interne controlemaatregelen worden deze mogelijkheden van manipuleren geminimaliseerd.”
Omdat de waterschappen de komende tijd nog veel kosten moeten maken om internetstemmen mogelijk te maken, besloot de staatssecretaris de waterschappen nu al te informeren over de stand van zaken. “Naar mate ik mijn oordeel later bepaal en kenbaar maak nemen de gemaakte kosten toe. (…) Met wat ik nu weet is het mijn stellige overtuiging dat ik een negatief besluit zal moeten nemen.”
De waterschappen zijn teleurgesteld “maar leggen zich neer bij het besluit van de staatssecretaris.” Ze gaan wel verder met de ontwikkeling van internetstemmen, en zullen die stemwijze bij de volgende verkiezingen opnieuw aanbieden. Volgens de waterschappen zou internetstemmen de opkomst verhogen, omdat het “een aantal andere, belangrijke vernieuwingen” brengt. “Zo wordt voor het eerst gewerkt met lijsten, net zoals dat bijvoorbeeld bij de gemeenteraden gebeurt.” (MH)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.