Advertentie
digitaal / Nieuws

EU-actieplan wil 300 miljard besparen

Alle burgers in de Europese Unie moeten in 2010 toegang hebben tot digitale televisie, pc en mobiele telefoon.

28 april 2006

Alle burgers in de Europese Unie moeten in 2010 toegang hebben tot digitale televisie, pc en mobiele telefoon.

Dat stelt de Europese Commissie in het deze week gepresenteerde eGovernment Action Plan 2010. Verder wil de Commissie dat de helft van alle overheidsaankopen dan via internet plaatsvindt.
Europese burgers moeten in de ogen van de Commissie in alle landen van de Unie toegang hebben tot online diensten. Daarom wordt gewerkt aan een EU-breed systeem voor identiteitsmanagement, zodat burgers met hun elektronische handtekening in alle landen van de EU terecht kunnen. Met het plan geeft de Commissie invulling aan afspraken die vorig jaar op een ministersconferentie in Manchester zijn gemaakt.
Gebruik van ICT moet de overheid ‘gebruiksvriendelijker’ maken voor burgers en bedrijven en moet flinke besparingen opleveren op uitvoeringskosten. Zo berekenden de ministers dat wanneer alle facturering van en naar de overheid elektronisch zou verlopen en bovendien ook alle aankopen van de overheid elektronisch plaatsvinden, er jaarlijks in Europa 300 miljard euro bespaard kan worden. Het actieplan is overigens slechts een richtlijn. De bedrijfsvoering van de overheid is een aangelegenheid van de nationale overheden. (Peter Lievense)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie