Advertentie
digitaal / Nieuws

DNA-profiel voor goederen in Rotterdam en Venray

Inbrekers in Rotterdam en de omgeving van het Limburgse Venray moeten beter op hun tellen passen. Zeven gemeenten in het politiedistrict en Rotterdam starten een proef met een chemisch DNA-profiel voor eigendommen.

17 maart 2008

‘We zagen het aantal woninginbraken hier in 2006 fors toenemen. Toen hebben we met gemeenten, corporaties, politie en Openbaar Ministerie een actieplan opgesteld met als motto Pikken, niet pikken’, zegt Annemarie van Os, projectleider. Daarbij wordt vanaf april de nieuwe techniek van chemisch DNA toegepast, waar ook de Rotterdamse wijk Charlois aan meedoet.

 

‘Met een soort stift kun je apparaten merken en de politie kan deze markering zichtbaar maken en zo de spullen terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar’, legt Van Os uit. In Venray wordt in eerste instantie ook één wijk geselecteerd waar de stiften worden uitgedeeld. ‘In Londen zijn ook al wijken waar ze deze techniek, SelectaDNA, gebruiken. Daar blijkt dat het preventief werkt. Dat in de wijk de markering wordt gebruikt wordt bekendgemaakt door borden, stickers en ander beeldmateriaal’, aldus Van Os.

 

Aan de apparaten zelf is namelijk bijna niets te zien van de markering met het chemisch DNA. De eigendommen hebben wel een unieke, bijna niet te verwijderen DNA-code en microdots met daarop een met een loep uitleesbare code. Deze wordt alleen zichtbaar onder ultraviolet licht. Verwijderen is lastig, omdat volgens de makers zelfs het kleinste restje nog goed herkenbaar is, net als menselijk DNA. Over een tijd wordt de techniek en het gebruik ervan in de Nederlandse wijken geëvalueerd en dan zal blijken of het effectief genoeg is om in heel Nederland te gebruiken. De ontwikkelaars praten nog met andere gemeenten en politiedistricten over invoering van deze techniek.

 

De deelnemende gemeenten van het politiedistrict Venray hebben naast deze nieuwe techniek ook bijvoorbeeld promotiemateriaal voor slachtoffers om buren en bekenden te waarschuwen. ‘We horen vaak dat mensen pas actie ondernemen als ze zelf slachtoffer zijn, of als iemand in de buurt dat is. Wij vragen de slachtoffers om ambassadeur te zijn om hun omgeving alert te maken op de gevaren van woninginbraak’, zegt Van Os.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie