Advertentie
digitaal / Nieuws

DigiD-check moet voor eind dit jaar

Gemeenten moeten alsnog voor eind dit jaar aantonen dat zij op een veilige manier omspringen met DigiD. De Kamer vond de voorgenomen termijn te lang.

07 mei 2012

Gemeenten moeten alsnog voor eind dit jaar aantonen dat zij op een veilige manier omspringen met DigiD. De Kamer vond de voorgenomen termijn te lang.

Expertise

Minister Spies meldde de Kamer begin februari dat alle overheden een 'veiligheidsassessment' rond het gebruik van DigiD moeten doen, maar dat met name gemeenten, provincies en waterschappen daarvoor ruim de tijd zouden krijgen, namelijk tot eind 2013. De normen moeten nog worden vastgesteld en de benodigde expertise zou te schaars zijn. Alleen instellingen als DUO, UWV en Belastingdienst zouden eerder moeten aantonen veilig te zijn. De Kamer wil echter niet mee in die argumentatie.

Te langzaam
Een motie van kamerleden Gesthuizen en El Fassed om álle overheden de DigiD-checks voor eind 2012 te laten uitvoeren, is door de Kamer aangenomen. Die vindt dat de overheid veel sneller duidelijk moet maken dat het elektronisch zakendoen via DigiD veilig is. Naar aanleiding van 'Lektober' had minister Donner de controles overigens al voor april 2012 beloofd.

Impact
Inmiddels is KING in opdracht van VNG en BZK begonnen met het uitvoeren van impactanalyses, waaruit onder andere moet blijken hoe de beveiligingscheck in de praktijk is uit te voeren en hoe de kosten van de tests zijn te beperken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / Financieel beleid
De gemeente moet een check doen terwijl DigiD zo lek is als een mandje? Volgens mij moet je vooraan beginnen en dat is bij het systeem van DigiD. Poltici......niet gehinderd door enige kennis van zaken...............
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie