Advertentie
carrière / Nieuws

85 procent gemeenten heeft payrollers aan het werk

Minister Asscher komt binnenkort met een wetsvoorstel om de voorwaarden voor flexibele en vaste arbeidskrachten gelijk te trekken.

07 juni 2015

Gemeenten maken volop gebruik van mensen die werken volgens een payrollsysteem. Dat stelt de NOS naar aanleiding van cijfers die de omroep heeft opgevraagd. De NOS zegt dat in 85 procent van alle gemeenten payrollers werken.

Wetsvoorstel

Mensen die volgens deze constructie werken zijn niet in dienst bij de werkgever, maar staan op de loonlijst van een payrollbedrijf. Zij hebben andere arbeidsvoorwaarden dan collega’s in vaste dienst.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zegt in een reactie payrolling niet te willen verbieden maar hij wil 'wel duidelijk maken dat je als werknemer, als payroller of met een vast contract, recht hebt op bescherming tegen willekeur bij ontslag en recht hebt op dezelfde arbeidsvoorwaarden’. Hij komt binnenkort met een wetsvoorstel om de voorwaarden voor beide groepen gelijk te trekken.


Cultuurverandering

In april zei Asscher al dat de overheid als werkgever het goede voorbeeld moet geven bij de behandeling van uitzendkrachten en flexwerkers. Ook bij de overheid is een cultuurverandering nodig, benadrukte hij toen. Volgens de minister is de overheid al wel bezig om dingen ten goede te veranderen. Payrolling wordt al afgebouwd. Mensen met een tijdelijk contract krijgen volgens de wet vanaf 1 juli recht op een ontslagvergoeding als ze minstens twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zandkruuer
Die constructie ken ik! Zo kreeg ik van een uitzendbureau een vacature voor archiefmedewerker op SOD-I-niveau; het bleek te zijn voor een reïntegratiebedrijf voor 'mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt' die mensen zocht voor een klus bij de gemeente Amsterdam. Het reïntegratiebedrijf had niet genoeg eigen cliënten om in te zetten, dus werd er extern geworven. Of ik dat wilde doen tegen minimumloon en zonder reiskostenvergoeding... Ik weet zeker dat dit de gemeente meer geld kost dan de loonkosten voor een eigen medewerker. In het kader van reïntegratie blijft er een aardige zakcent aan de streijkstok hangen.
Hype No / Co Mentator
De berichtgeving van NOS en BB rammelt aan alle kanten: het gaat niet om het aantal gemeenten dat van payrolling gebruik maakt (de vermelde 85%), maar om het aantal gemeenten dat daar oneigenlijk gebruik van maakt, namelijk in de plaats van een min of meer structurele functie. Daarnaast kan Asscher helemaal niet ingrijpen in de autonomie van gemeenten, zijn uitlatingen zijn 'voor de Bühne'. De harde werkelijkheid is dat betrokkenen het zelf met hun werkgever mogen uitvechten, waarbij de laatstgenormde fijntjes kan wijzen op "voor jou tien anderen". Er zullen voor 1 juli nog andere manieren zijn om van mensen af te komen, en de problematiek zal nog wel een tijdje bestaan.
loe / zelfstandige
Zelf zitten ze stevig in het zadel met een dertiende maand enz......

Ik loop op mijn tenen maar wordt zo weer bij het grof vuil gezet.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het werken van Overheden met payrollers is over het algemeen alleen interessant voor personeel dat nodig is voor de zgn. flexible schil van de organisatie en voor incidentele kort (!) durende projecten. Voor het personeel wat daar buiten wordt aangetrokken liggen de kosten normaliter hoger dan de kosten van vaste krachten. Verstandige leiding bij de Overheid behoort dan ook binnen dat kader te werken en te handelen.
Advertentie