Advertentie
carrière / Nieuws

Pilot integratie arbeidsmigranten Noord Limburg

Drie Noord-Limburgse gemeenten gaan niet-inburgeringsplichtige arbeidsmigranten wegwijs maken in de samenleving. De pilot is een onderdeel van een landelijk project van het ministerie van Sociale Zaken. In totaal doen 17 regio’s mee aan het landelijk project. De regio Noord Limburg krijgt met 100.000 euro de grootste bijdrage uit Den Haag.

12 augustus 2014

Drie Noord-Limburgse gemeenten gaan niet-inburgeringsplichtige arbeidsmigranten wegwijs maken in de samenleving. De pilot is een onderdeel van een landelijk project van het ministerie van Sociale Zaken.

100.000 van Den Haag

In totaal doen 17 regio’s mee aan het landelijk project. De regio Noord Limburg krijgt met 100.000 euro de grootste bijdrage uit Den Haag. Deelnemende gemeenten in Noord Limburg zijn Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas. Centraal staat het leggen van contact tussen de arbeidsmigrant en inwoners. Er doen 223 arbeidsmigranten, voornamelijk Polen, mee aan het integratieprogramma. Doel ervan is nieuwkomers die voor langere tijd willen blijven bewust te maken van wat Nederland van hen verwacht. Deelname aan de pilot past in het streven van de regio om de arbeidsmigranten aan zich te binden: ze zijn hard nodig voor de economie en ze leveren een bijdrage aan de demografische ontwikkeling.

Normen en waarden

Begonnen wordt met kennismakingsbijeenkomsten, waarbij onderwerpen als normen en waarden, rechten en plichten, werk en geld, verzekeringen en gezondheid aan bod komen. Verder wordt aandacht besteed aan de eigen omgeving. De deelnemers krijgen een opdracht mee: Wat weet je van je eigen gemeente, dorp, buurt of wijk waar je woont? Wat zou je willen weten? Daarover wordt een gesprek aangegaan. De arbeidsmigranten laten zichzelf ook zien.

Kennis Nederlandse staat

Informatie over taalonderwijs en een interactieve workshop van ProDemos over de Nederlandse staat en onze normen en waarden staan centraal in de vervolgbijeenkomsten. Door informatie over taalcursussen aan de deelnemers te geven, hoopt de regio een compleet integratieprogramma te bieden.

Participatieverklaring als certificaat

Het is de bedoeling dat alle deelnemers aan de pilot eind dit jaar een participatieverklaring ondertekenen. Daarmee geven ze aan kennis van de Nederlandse wet en regelgeving en normen en waarden te hebben opgedaan. De regio Noord Limburg spant zich in om de verklaring als een soort certificaat van waarde te laten zijn bij werkgevers en huisvesters.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Aha, wij hebben behoefte aan GOEDKOPE arbeidsmigranten. Mensen die bereid zijn om voor een bedrag lager dan het minimumloon echt te bikkelen. Wij vergeten dat deze mensen dat doen tot het moment dat zij, na vijf jaar, beschikken over een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Zij zullen dit werk dan niet meer willen doen en liever een uitkering ontvangen. Mogelijk zijn zij na 5 jaar zodanig afgebeuld dat zij niet eens anders meer kunnen. Het profijt op korte termijn is voor de werkgever. De kosten op lange termijn zijn voor de belastingbetaler. Hoe kunnen wij dit zo doen met 8% werkloosheid. Werkgevers spelen een dubbel spel door enerzijds te stellen dat er geen mensen zijn die dit werk te doen en anderzijds te stellen dat Nederlanders geen zin hebben in dit werk. Dit verhult dat er behoefte is aan GOEDKOPE arbeidskrachten om tomaten voor slechts een cent per kilo te kunnen leveren. Wel, de tomaat wordt uiteindelijk zeer duur betaald.
Ab / beleidsmedewerker
Ab je hebt gelijk. Bij ons neemt het aantal uitkeringsaanvragen sterk toe vanuit met name de Polen. Vanaf 2007 was het mogelijk om in Nederland te komen werken. Voor velen zit de termijn van 5 jaar er nu op. Wat blijkt is dat deze mensen nu toch het vaak zeer slecht betaalde werk opgeven voor de uitkering. Logisch, wij zien bedragen langskomen van vaak niet meer dan € 600,- a € 700,- bruto per maand. En dat jaren lang. Klaarblijkelijk is dat nog steeds beter dan in Polen blijven. Maatregelen van de overheid om inburgering te steunen draaien uiteindelijk zeer nadelig uit voor de belastingbetaler
Advertentie