Advertentie
carrière / Nieuws

1 op de 5 Nederlanders ervaart sociale onveiligheid op het werk

Een derde van de Nederlanders verwacht dat discriminatie op de werkvloer gelijk blijft (37 procent) of zelfs zal toenemen (32 procent).

15 juni 2022
carriere---ongewenste-omgangsvormen.jpg

Eén op de vijf Nederlanders ervaart wel eens sociale onveiligheid op het werk. Het thema is nog (te) vaak een onbesproken onderwerp, blijkt uit de Discriminatie Arbeidsmonitor 2022 van Nationale Vacaturebank onder 2500 respondenten. Zorgelijk is dat een derde van de Nederlanders verwacht dat discriminatie op de werkvloer gelijk blijft (37 procent) of zelfs zal toenemen (32 procent).

Business controller

JS Consultancy
Business controller

Projectmanager Interne Beheersing Hoofddirectie Dienstverlening

JS Consultancy
Projectmanager Interne Beheersing Hoofddirectie Dienstverlening

Geen meldpunt

Respectvol met elkaar om omgaan (67 procent), jezelf kunnen zijn (59 procent) en niet beoordeeld worden op grond van gender, afkomst, geslacht of geaardheid (59 procent). Dat beschouwen Nederlanders vooral onder sociale veiligheid. Uit het onderzoek blijkt dat meer vrouwen dan mannen zich wel eens sociaal onveilig voelen op het werk. Sociale onveiligheid wordt ook vaker ervaren door medewerkers met een bi-culturele achtergrond. Veel respondenten (23 procent) geven aan dat er binnen hun organisatie geen proces, meldpunt of vertrouwenspersoon aanwezig is om sociaal onveilig gedrag te melden, of dat dit bij hen niet bekend is.

Buitensluiten

Sociale onveiligheid uit zich het vaakst in het negeren of buitensluiten in groepsverband (31 procent), pesten op de werkvloer (27 procent) en nare en/of flirterige opmerkingen (25 procent). 16 procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft wel eens te maken gehad met discriminatie op het werk,  met name de generatie tot 35 jaar. Daarnaast kent 12 procent wel iemand die eens te maken heeft gehad met discriminatie of heeft dit zien gebeuren bij collega’s, zoals het ontvangen van negatieve opmerkingen (47 procent) of over ongelijke behandeling (40 procent). Als dit gebeurt, zijn mannen sneller geneigd zich uit te spreken en het aan te kaarten. In 28 procent van de gevallen wordt er echter helemaal geen melding gemaakt of actie ondernomen. In bijna één op de drie situaties waar werd gediscrimineerd, was het niet de getroffen persoon zelf , maar een collega die actie ondernam.

Toename discriminatie

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat discriminatie op de werkvloer ten opzichte van twee jaar geleden vaker voorkomt, terwijl 22 procent vindt dat het even vaak voorkomt. Zorgwekkender is misschien wel dat een derde van de Nederlanders verwacht dat discriminatie op de werkvloer in de toekomst zal toenemen. Daarbij verwacht 37 procent dat discriminatie niet zal verminderen, maar gelijk zal blijven. Slecht 17 procent verwacht dat discriminatie op de werkvloer minder zal worden.

Onbesproken

Het belang van aandacht voor sociale veiligheid in organisaties lijkt dus alleen maar groter te worden. Toch zegt maar iets meer dan een derde van de ondervraagden (36 procent) over aandacht voor sociale veiligheid in organisaties dat medewerkers goed en regelmatig worden geïnformeerd. Bij 14 procent wordt er wel door medewerkers over gesproken, maar is er geen aandacht voor vanuit het management. Bij iets minder dan een kwart (23 procent) wordt het onderwerp besproken, maar is er gebrek aan richtlijnen of acties. In een kwart van de organisaties (26 procent) blijft het onbesproken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie