Advertentie
carrière / Nieuws

Blok en bonden schakelen arbitragecommissie in

Minister Blok (VVD) en de vakbonden hebben de Advies- de Arbitragecommissie ingeschakeld. Vanwege het uitblijven van overeenstemming over een nieuw sociaal beleid voor rijksambtenaren moet zij proberen de impasse te doorbreken.

17 januari 2013

De Advies- en Arbitragecommissie  moet proberen de impasse te doorbreken in het slepende conflict over het sociaal flankerend beleid voor rijksambtenaren. Minister Stef Blok (Rijksdienst en Wonen, VVD) en de bonden hebben de commissie hiertoe woensdag ieder apart een brief gestuurd.

Geen gezamenlijke brief

De vakbonden besloten eind december de commissie in te schakelen. In de ogen van de bonden is geen reëel overleg gevoerd. Ook minister Blok heeft nu besloten de hulp van de commissie in te roepen, aldus zijn woordvoerder Vincent van Steen. Beide partijen hebben woensdag getracht samen een brief op te stellen, maar werden het niet eens over de inhoud ervan. Daarop hebben beiden partijen besloten ieder een eigen brief te sturen, aldus Van Steen. In die brieven geven beide partijen aan op welke punten zij een uitspraak van de commissie willen zien.

‘Logische stap’

‘Een logische stap. Er was geen voortgang meer te boeken op het sociaal flankerend beleid en de cao’, stelt voorzitter Aleid Ringelberg van het Platform Rijksambtenaren (PRO) en het Overleg Orgaan Rijk (OOR) in een reactie op het inschakelen van de Advies- en Arbitragecommissie. ‘Het is goed om een onafhankelijke commissie te laten kijken naar de ontstane situatie. Hopelijk kan die commissie er voor zorgen dat beide partijen weer met elkaar in gesprek kunnen komen, eventueel met wat aanwijzingen erbij.’

Lijnrecht tegenover elkaar

Blok en bonden staan lijnrecht tegenover elkaar. De bonden willen afspraken maken over werkzekerheid en willen af van het lifo-principe (last-in-first-out). Voor de minister is onder meer het van werk-naar-werk-begeleiden en de ontslagvergoeding van maximaal 24 maandsalarissen een stap te ver. De bonden vinden dat de minister zijn oren te veel laat hangen naar het kabinet en de politiek.


‘Blok is ook werkgever’

Ringelberg is het met de bonden is. ‘Er moet reëel overleg mogelijk zijn en daar heeft tot nu toe aan ontbroken. We begrijpen dat Blok zich aan het regeerakkoord moet houden, maar hij heeft ook een werkgeversrol te vervullen. In onze ogen laat hij zich te veel door de politiek en de wetgever leiden.’

Zorgen onder rijksambtenaren

Onder rijksambtenaren leven een hoop zorgen. De reorganisatie van het vorige kabinet is nog niet afgerond, terwijl er een tweede door het nieuwe kabinet is aangekondigd. De vergrijzing en ontgroening en het feit dat langer moet worden doorgewerkt zijn andere kopzorgen. ‘We hebben niet hèt antwoord, maar laten we daar samen naar kijken en geef ons ruimte daarvoor’, aldus Ringelberg. ‘We vinden dat er tot 2016 geen grote structuurwijzigingen moeten worden doorgevoerd. Laten we eerst de lopende reorganisatie afronden en kijken op welke wijze we als rijksdienst het beste de toekomst tegemoet kunnen treden.’

Het OOR heeft volgende week overleg met de minister en de waarnemend secretaris-generaal over de ontwikkelingen in de rijksdienst.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie