carrière / Partnerbijdrage

Zeeuwse Meester in je Werk-week

Zeeuwse Meester in je Werk-week. Bij zowel gemeenten, veiligheidsregio’s als provincies verandert het werk in een hoog tempo.

22 november 2018
POSG.jpg

Bij zowel gemeenten, veiligheidsregio’s als provincies verandert het werk in een hoog tempo. 

Bijblijven is belangrijk. Om deze reden faciliteert het Opleidingsfonds Gemeenten en het Arbeidsmarkt en het Ontwikkelingsfonds Provincies een week waarin aandacht wordt besteedt aan vakmanschap, persoonlijke ontwikkeling en mobiliteit van medewerkers: de Meester in je Werk-week. POSG leverde ook haar bijdragen met een expertisebijeenkomst over duurzame inzetbaarheid en een workshop over het effectief leren lezen van je gesprekspartner.

Meester in je werk zijn vertalen wij bij POSG ook wel naar werkneembaar zijn. Om werkneembaar te worden en te blijven, moet je onder meer investeren in de competenties en vaardigheden die er toe doen. Je blijft zo aanspeelbaar voor de arbeidsmarkt van vandaag en morgen en creëert dus een duurzaam loopbaanperspectief. Door middel van coaching en arbeidsmarktbewerking helpen wij professionals binnen de overheid hun werkneembaarheid én mobiliteit te vergroten. Vanuit deze visie ontwikkelen wij onze expertisebijeenkomsten, workshops en trainingen waarvan wij er twee hebben mogen delen tijdens de Meester in je Werk-week.


Sturen op duurzame inzetbaarheid

Op maandag 12 november stond de expertisebijeenkomst ‘Sturen op duurzame inzetbaarheid’ op het programma in Heinkenszand. Hierin gaf Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement, een helder begrip van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid door de deelnemers mee te nemen in de bouwstenen van vitaliteit: Vitaliteit (energie, veerkracht, motivatie), Employability (fysiek, psychisch en sociaal in staat om te werken) en Werkvermogen (met plezier aan werk kunnen komen en blijven). Alle drie de bouwstenen dragen bij aan de vitaliteit en uiteindelijk de mate van duurzame inzetbaarheid.

Na een interactieve vragenronde door de zaal (‘Waarom is volgens u vitaliteit belangrijk?’ en ‘Wat maakt mij vitaal?’) ging zij in op wat de organisatie voor HR-maatregelen kan nemen om de duurzame inzetbaarheid onder werknemers te verhogen. En op het sturen op eigen regie van de werknemer waar het gaat om vitaliteit. Iets wat natuurlijk gezien kan worden als een paradox. Dit wordt ook zo erkent en beschreven in het artikel van Van Vuuren, Lub & Marcelissen uit 2016; Sturen op eigen regie van werknemers op gezondheid: een noodzakelijke paradox 

Van Vuuren verrast tot slot de deelnemers met de introductie van het woord amplitie. Een werkgever richt zich geregeld op herstel en preventie, maar volgens Van Vuuren is het richten op de groep waarmee alles goed gaat, net zo belangrijk. “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”, is hierbij een mooie illustratieve quote. Vitaliteit, werkvermogen en employability van medewerkers worden bij amplitie verder versterkt.

        “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”

Praktijkcases POSG

Lydia van der Poel, Senior Managing Consultant, liet tijdens de bijeenkomst aan de hand van twee praktijkcases bij POSG zien hoe belangrijk het kan zijn om aan verschillende knoppen van vitaliteit (vitaliteit, employability en werkvermogen) te draaien om tot een duurzame loopbaanstap te komen. Binnen de twee cases stonden twee professionals vanuit het hogere management & bestuur centraal, beide op zoek naar een volgende stap in hun carrière. Het verhaal van Lydia van der Poel maakt duidelijk dat het soms enige tijd duurt voordat helder is aan welke knoppen van vitaliteit gedraaid moet worden, maar dat de tijd nemen voor deze reflectie zonder twijfel loont en helpt bij het het zetten van een loopbaanstap die uiteindelijk ook duurzaam blijkt.


Effectief lezen van je gesprekspartner

Op de dinsdag en donderdag verzorgden Senior Loopbaancoach Daniëll van Norden en Adviseur Mobiliteit Mercedes Passemiers de workshop ‘Effectief lezen van je gesprekspartner’.

AfbeeldingHet kunnen lezen van je gesprekspartner is handig (misschien zelfs noodzakelijk) bij het voeren van bijvoorbeeld netwerk- en sollicitatiegesprekken. Naast een theoretische onderbouwing van gerenommeerde psychologen, gingen de deelnemers aan de slag met het lezen van lichaamstaal en het doen van handdruk oefeningen. Twee inspirerende middagen die goed werden ontvangen door de deelnemers. In de komende weken volgt op onze website een uitgebreider blog over dit onderwerp van Daniëll Van Norden.


Kunst van het leren

POSG organiseert regelmatig expertisebijeenkomsten over onderwerpen die dichtbij onze dienstverlening liggen. Donderdag 29 november in Castricum geven wij bijvoorbeeld verdere handvatten voor werkgever en werknemer om de duurzame inzetbaarheid onder werknemers daadwerkelijk te vergoten.  Lees meer over deze bijeenkomst ‘De kunst van het leren’.

Kijk in onze agenda voor meer expertisebijeenkomsten en laat uw gegevens achter om periodiek per mail nieuws over geplande bijeenkomsten te ontvangen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.