Advertentie
carrière / Nieuws

Arbeidsmarkt bestuurders en ambtenaren naar ‘zeer krap’

Voor het eerst sinds de UWV-metingen begonnen is de arbeidsmarkt 'zeer krap'. Dat is ook zo bij de overheid en zeker bij de bestuurders.

13 juli 2022
personeel-gezocht3-e1614101803582.jpg

Het vinden van personeel was al voor vrijwel iedere werkgever in Nederland lastig, maar sinds de UWV-metingen begonnen is de spanning op de arbeidsmarkt nog nooit zo hoog geweest als in het eerste kwartaal van 2022,. De arbeidsmarkt is ‘zeer krap’, zeker ook in de sector openbaar bestuur.

Zeer krappe arbeidsmarkt

Het feit dat er sprake is van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt betekent dat er meer vacatures zijn dan werkzoekenden die deze kunnen vervullen. Het UWV berekent ieder kwartaal de krapte op de arbeidsmarkt door het geschatte aantal openstaande vacatures te delen door het totale aantal personen dat korter dan een halfjaar een werkloosheidsuitkering ontvangt. Per werkzoekende waren er in het eerste kwartaal ruim vier openstaande vacatures. Vanaf 1,5 openstaande vacatures wordt gesproken van een krappe arbeidsmarkt. Een zeer krappe arbeidsmarkt ontstaat bij vier of meer openstaande vacatures. In het eerste kwartaal van 2022 was de waarde voor de gehele arbeidsmarkt 4,42. In het vierde kwartaal van 2021 was het nog 3,78.

Overheidsbestuurders

De zogenoemde ‘spanningsindicator’ van het UWV laat zien dat de grootste krapte in de sector ict is: 16,00. De sector openbaar bestuur, veiligheid en juridische beroepen staat op de vierde plaats met 5,25. Het sterkst is de krapte te voelen bij de beroepsgroep overheidsbestuurders: 7,39. Zij worden gevolgd door de beroepsgroep ‘juristen’ met 7,09 en overheidsambtenaren (5,25). Zoals bekend is er ook schaarste aan beveiligingspersoneel. Die waarde is 4,59. Voor militaire beroepen (3,93), politie-inspecteurs (3,22) en politie en brandweer (2,67) is de arbeidsmarkt overigens nog slechts ‘krap’.

Spanning blijft oplopen

De spanning op de arbeidsmarkt loopt de laatste vijf kwartalen fors op, merkt UWV. Vanaf het begin van 2021 herstelde de arbeidsmarkt zich van de coronaperiode, waardoor het aantal vacatures toenam en veel werkzoekenden werk vonden. In een jaar tijd is het aantal vacatures met 80 procent toegenomen en het aantal WW-uitkeringen met een verstreken uitkeringsduur van zes maanden of korter met 41 procent afgenomen.

Midden-Utrecht

De krapte is zichtbaar in alle regio's en vrijwel alle beroepsgroepen. In het eerste kwartaal hebben negentien van de 35 regio's in Nederland te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. In de regio Midden-Utrecht is de arbeidsmarkt volgens het UWV het krapst. Gevolgd door Zuidoost-Brabant en Foodvalley (acht gemeenten in de Gelderse Vallei). Vergeleken met het vierde kwartaal van 2021 zijn er vijf nieuwe regio’s bijgekomen waar de arbeidsmarkt zeer krap is. Dit zijn Holland Rijnland, Zuid-Holland Centraal, Drechtsteden, Midden-Brabant en Midden-Gelderland.

Gemiddelde krapte

Van de 92 beroepsgroepen zijn er maar vier waarin geen sprake is van een krappe of zeer krappe arbeidsmarkt. Alleen in de beroepsgroepen chauffeurs, hulpkrachten bouw en industrie, schilders en metaalspuiters en reisbegeleiders is er nog sprake van een gemiddelde krapte. Een jaar geleden waren dit er nog 49 en was in twaalf beroepsgroepen sprake van een overschot aan werkzoekenden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ik kan de VNG alleen maar feliciteren met succesvol beleid. Gefeliciteerd sukkels!
0,12% over 2021.
Hielco Wiersma
Er is voldoende voor gewaarschuwd.
Advertentie