carrière / Partnerbijdrage

Workation in Kyiv

Workation in Kyiv. Werken vanuit het buitenland. Aantal gemeenten zijn aan het proefdraaien

werken-vanuit-buitenland.png

De laatste tijd is werken vanuit het buitenland vaker in het nieuws. Ook een aantal gemeenten zijn aan het proefdraaien. Vanuit FUTUR zijn we benieuwd of en hoe jonge ambtenaren hier gebruik van maken. Gelukkig wilde Maurits Foorthuis, VNG-trainee bij de griffie van gemeente Den Haag, zijn ervaringen met ons delen!

‘Ik woon samen in Den Haag met mijn Oekraïens/Nederlandse vriendin, en eens in de zoveel tijd gaan wij samen naar Oekraïne om vanuit daar te werken. Hét grote (en misschien enige) voordeel van de coronacrisis is dat het het werken vanuit het buitenland een stuk makkelijker heeft gemaakt. Ik schrijf dit artikel vanuit mijn bureautje in een snikheet Bila Tserkva, vlakbij de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Afgelopen woensdag sloot ik mijn werklaptop af om vijf uur, sprong ik in de trein naar Schiphol en vloog ik naar Kyiv, om vervolgens op donderdagochtend vanuit een hotelkamer mijn werkmail te lezen. Na werk nam ik de bus naar mijn schoonouders in Bila Tserkva, vanuit waar ik nu de vergaderingen van de Haagse gemeenteraad voorbereid.

Werken vanuit Oekraïne doe ik eens in de paar maanden. Ik vraag uiteraard toestemming aan mijn directe leidinggevenden, en in principe is er weinig tot geen verschil met werken vanuit mijn eigen huis. Als ik collega’s spreek via Teams hebben ze meestal niet eens door dat ik niet in Den Haag ben! Het enige wat ik nodig heb zijn mijn werklaptop- en telefoon en een goedwerkende internetverbinding.

           “Als ik collega’s spreek via Teams hebben ze meestal niet eens door dat ik niet in Den Haag ben!”
 

Een bijkomend voordeel is dat ik om half 10 Oekraïense tijd begin met werken, want in Nederland is het dan half 9. Het is dan natuurlijk wel weer jammer dat ik moet doorwerken tot 6 uur. Na werktijd ga ik lekker eten met mijn schoonouders, zwem ik in de rivier of ga ik op bezoek bij vrienden. In het weekend ga ik vaak naar Kyiv of doe ik andere toeristische dingen. Oekraïne is ook een stuk relaxter met de coronaregels, waardoor ik vorig weekend een festival kon pakken. Morgen is het Onafhankelijkheidsdag en ga ik werken in een cafétje in Kyiv. Tussendoor neem ik dan een pauze om de militaire parade op het Maidanplein te bekijken. Werken vanuit Oekraïne bevalt mij prima!

Toen de Nederlandse lockdown op een hoogtepunt zat en het moeilijk was om het land uit te gaan heb ik ook een paar keer gewerkt vanuit een vakantiehuisje in Twente en Zuid-Limburg. Met mijn vriendin, broer en schoonzus huurden we een huisje met goed internet en een privékamer voor iedereen. Ook dit ging fantastisch; iedereen kon goed zijn of haar werk doen, het lunchrondje wandelen in Zuid-Limburg was een stuk aangenamer dan in Den Haag en na werk en in het weekend was het leuk om te wandelen of te fietsen.

Werken vanuit het buitenland bevalt mij erg goed. Als je zorgt voor een stabiele internetverbinding en een plek waar je rustig kan werken kan het prima, mits je natuurlijk niet fysiek op kantoor aanwezig hoeft te zijn. Een groot voordeel is dat je je na werktijd en in het weekend op een leuke plek bevindt, waardoor je bijvoorbeeld na werk een duik in de Middellandse zee kan nemen of een ommetje kan maken door de bergen. Je moet uiteraard wel in je achterhoofd houden dat je niet op vakantie bent, want de verleiding is soms groot om ’s avonds een glaasje teveel te drinken of om eerder te stoppen met werk. Maar als je deze verleidingen kan weerstaan dan is werken vanuit het buitenland (of gewoon een andere plek dan je eigen huis) een absolute aanrader!’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.