Advertentie
carrière / Nieuws

Verdere versobering van wachtgeldregeling

De wachtgeldregeling voor politici duurt voortaan nog maar maximaal 5 jaar. Eerder was dat 10 jaar. Een voorstel van Minister Plasterk kreeg een meerderheid in de Kamer.

18 juni 2015
Politici krijgen voortaan niet langer dan vijf jaar wachtgeld als zij voorafgaand aan hun pensioen worden ontslagen of aftreden. Nu is dat nog tien jaar.

Steun Tweede Kamer
Een voorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om die overbruggingsregeling te halveren, kreeg donderdag steun van de Tweede Kamer. De regeling moet in januari 2016 ingaan.


Versoberd
Ministers, gedeputeerden en wethouders kunnen nu nog vanaf hun 55e tot aan hun pensioen genieten van de verlengde wachtgeldregeling. Straks kan dat pas vijf jaar voor hun pensionering. De algemene pensioenleeftijd wordt nu langzaam opgetrokken naar 67 jaar. De wachtgeldregelingen voor oud-politici zijn de afgelopen jaren al vaker versoberd.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk bongers / burger
Die wachtgeld regeling kan per direct helemaal verdwijnen. Kost onnodig veel geld uit de algemene middelen.

De wachtgeldregeling stimuleert ex-politici niet om actief op pad te gaan voor werk.

Als voorbeeld: Ik vind het niet normaal dat een burgemeester gebruik kan maken van een wachtgeldregeling, als aanvulling op zijn salaris, omdat zijn salaris als burgemeester minder is dan het salaris dat hij daarvoor als wethouder ontving. Hij heeft immers naar die baan gesolliciteerd en daar hoort een salaris bij. Dat weet je wanneer je solliciteert. Werkt ook zo in het bedrijfsleven.

Zo zijn er nog wel meer misstanden in het gebruik van de wachtgeldregeling.

Een oproep: Vul het eens met voorbeelden aan, zodat Plasterk de misbruiken scherp krijgt.
Johan / meelezer
Helaas Henk,

Goed bedoelde oproep, maar waarschijnlijk tevergeefs. Deze minister van onafgemaakte zaken heeft volgens mij nog nooit iets "scherp" op zijn netvlies gehad. Deze man heeft last van beroepsblindheid......
Jan
Let maar eens op dat precies vanaf het moment dat een politicus de leeftijd heeft bereikt waarop hij tot aan zijn pensioen wachtgeld krijgt, ineens "aan een andere uitdaging toe is" of "plaats wil maken voor een ander" of zelfs een politiek conflict uitlokt en dan ontslag neemt. Om te beginnen moet zelf ontslag nemen hetzelfde behandeld worden als bij andere werknemers. Geen wachtgeld of WW dus. En ik lees niets meer van de huidige eis dat je minimaal 10 jaar politicus moet zijn geweest om voor die verengde wachtgeldregeling in aanmerking te komen. Is dat stilletjes geschrapt?
Gerard Heetman / raadslid
@ Henk: ze hebben wel een sollicitatieplicht tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en die wordt ook nog gecontroleerd. De gemeenteraad heeft zelfs het laatste woord in de controle.

@ Jan: kijk naar het wetsvoorstel, dan zie je dat die voorwaarde er nog altijd in zit. Het is namelijk een wijziging van het moment waarop de aanspraak ontstaat en niet van de tweede voorwaarde dat je 10 jaar in het ambt moet zitten. De huidige 9 jaar en 7 maanden verwijderd van de pensioengerechtigde leeftijd wordt dus 5 jaar verwijderd van de pensioengerechtigde leeftijd.
Ed
Als we dan toch over versobering hebben. De pensioeneindloon regeling is nog niet gewijzigd. (Dat is snijden in eigen vlees van alle onder de APPA vallende personen.) Trek ook deze regeling gelijk met alle andere pensioenen want dat kost de belastingbetaler veel geld. Het voorstel ligt er al jaren maar wie durft het besluit te nemen. O ja denk ook eens aan de indexering die hier wel plaats vindt waar de andere nu worden gekort of al jaren niets krijgen.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Tjonge jonge, wat een versobering!
Douwe Drayer
Veertigers en vijftigers zullen het nu helemaal uit hun hoofd laten om wethouders te worden. Kijk, ex-minister zijn geliefd bij het bedrijfsleven, want netwerk in Den Haag. Ex-gedeputeerden komen wel aan de baantje als (waarnemend) burgemeester, want vriendje met de Commissaris.

Maar wethouders, die liggen slecht in de markt. Je moet zowat kort voor je pensioen zitten om in dit onzekere ambt te stappen. Of jong en onbezonnen zijn, vol bravoure, denkend dat heel de wereld wel op je zit te wachten na het wethoudersbestaan.
Frits Fabriek / oud wethouder
Als dit zo door gaat, stapt geen wethouder vrijwillig meer op. Als de rechtspositie gelijk wordt aan die van anderen, dan hoort daar ook ontslag bescherming bij
Gerard Heetman / raadslid
@Ed: ook de Appa-belanghebbenden hebben het middelloonstelsel voor hun pensioen. Dat is al een paar jaar geleden ingevoerd. En ze volgen de indexering van het ABP, dus 0,0.
Advertentie