Advertentie
carrière / Nieuws

Vier ambtenaren Amsterdam verdacht van machtsmisbruik

Vier ambtenaren van de gemeente Amsterdam worden verdacht van machtsmisbruik, diefstal en discriminatie. Uit onderzoek van het gemeentelijke Bureau Integriteit bleek dat de ambtenaren de deelnemers werkzaamheden lieten uitvoeren voor privédoeleinden. Ook was sprake van 'intimidatie, discriminatie en andere ongewenste omgangsvormen' richting de deelnemers en diefstal van gereedschap en benzine. Verder constateerde het bureau discriminatie en intimidatie tussen collega's.

15 april 2015

Vier ambtenaren van de gemeente Amsterdam worden verdacht van machtsmisbruik, diefstal en discriminatie. Het gaat om medewerkers die werkzaam waren bij een locatie in het Amsterdamse Bos waar uitkeringsgerechtigden bezig waren met hun re-integratie. De deelnemers van dit project hielden zich onder meer bezig met groen en onderhoud in het bos.

Privédoeleinden

De locatie is gesloten en twee medewerkers zijn geschorst, liet de gemeente woensdag weten. Een ander heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen en de teammanager die toezicht had moeten houden, is overgeplaatst. Uit onderzoek van het gemeentelijke Bureau Integriteit bleek dat de ambtenaren de deelnemers werkzaamheden lieten uitvoeren voor privédoeleinden. Ook was sprake van 'intimidatie, discriminatie en andere ongewenste omgangsvormen' richting de deelnemers en diefstal van gereedschap en benzine. Verder constateerde het bureau discriminatie en intimidatie tussen collega's.

Slachtoffers

Het is niet duidelijk hoeveel uitkeringsgerechtigden slachtoffer zijn geworden van het machtsmisbruik. Het Bureau Integriteit deed onderzoek in de periode van begin 2012 tot oktober 2014. In die periode hebben 189 mensen voor kortere of langere tijd gewerkt op de betreffende locatie, De Uitkijk geheten. Alle deelnemers worden woensdag geïnformeerd over het onderzoek.

Klachten

De gemeente plaatst een ombudsfunctionaris bij de afdeling Werk en Re-integratie om misstanden sneller te signaleren. Ook laat de gemeente aan deelnemers van een re-integratieproject actief weten waar zij met hun klachten terechtkunnen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Dat is een heel interessante kleine zinsnede: '...en de teammanager die toezicht had moeten houden, is overgeplaatst.' Want er staat:'had moeten houden' en dan is de conclusie gerechtvaardigd dat er geen toezicht is geweest. De zware repercussies lijken te onderstrepen dat het om een structureel probleem ging, ik zou zeggen 'uiteraard' want alleen dan lopen zaken steeds verder uit de hand. Helaas betekent dat ook dat het beoogde toezicht dus nooit of in ieder geval veel te weinig heeft plaatsgevonden. De manager komt er niet slecht vanaf.
Drs. Ir. Rabin Gangadin, Ph.D / interplanetair filosoof
Sinds het aantreden van de spraakgebrekkige gekke Henkie Kamp als minister van sociale zaken, thans economische zaken, is de controle op naleving van de bijstandswet niet strenger gemaakt maar juist getransformeerd tot een universum waarin irrationaliteit en hysterie de boventoon voeren.



Deze vermaledijde magistraat heeft er zorg voor gedragen dat bijstandsgerwchtigden zoveel als mogelijk beladen moeten kunnen worden met perfide beschuldigingen en dat verweer ertegen tot het absolute onmogelijke moet kunnen behoren.
Otto
Belachelijk dat dit soort figuren blijft zitten. Machtsmisbruik en diefstal. Overheidsgeld voor privédoeleinden gebruikt. Naar mijn mening is hier maar één straf op zijn plaats en dat is ontslag. Maar nee hoor, ze mogen elders weer slachtoffers gaan maken. Achterlijk beleid.
Advertentie