Advertentie
carrière / Nieuws

Weinig nieuw jong bloed bij gemeenten

Steeds minder jongeren gaan aan de slag bij de overheid. De uitstroom onder jonge ambtenaren is groot, waardoor verdere vergrijzing dreigt.

06 juli 2012

De instroom van jongeren tot 30 jaar bij de overheid is sinds 2007 met 63 procent afgenomen. Vooral bij gemeenten is een fikse daling te zien. Belangrijkste oorzaak zijn de bezuinigingen.

Jonge aanwas

Tussen 2007 en 2009 was er nog een lichte groei te zien van jonge aanwas bij gemeenten. In die jaren steeg het aantal ambtenaren tot 30 jaar van zo'n 4.000 naar 4.500. Na 2009 kelderde de  instroom om in 2011 uit te komen op 1.500 nieuwelingen. Dat blijkt uit de rapportage Werken in de publieke sector. Feiten en cijfers 2012 van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

Provincies en waterschappen

Bij het rijk zette de daling al eerder in. De instroom van jonge ambtenaren daalde daar vanaf 2007 van bijna 4.500 naar iets onder de 1.500 in 2010. Vanaf 2010 blijft de instroom redelijk stabiel op dat aantal. Bij provincies en waterschappen is er al jarenlang nauwelijks sprake van instroom van jong bloed.

 

Ontgroening

De ontgroening en vergrijzing bij het rijk is in volle gang. Veel meer jongeren stoppen met hun werk bij het rijk dan hun oudere collega's. Zo'n 2.300 jongeren (tot 35 jaar) beëindigden in 2010 het dienstverband bij het rijk, zo blijkt uit de rapportage. Rijkambtenaren tussen de 45-55 jaar zijn het meest honkvast; met een vertrek van zo'n 1.200 mensen scoort deze leeftijdscategorie het laagste van alle rijksambtenaren.  Over de uitstroom van ambtenaren bij gemeenten, provincies en waterschappen staan in de rapportage geen gegevens.

 

Vergrijzing

Als wordt gekeken naar jongeren in het gehele openbaar bestuur -inclusief onderwijs, politie en brandweer - dan is het aantal jonge overheidsfunctionarissen de laatste jaren met ruim vijftien procent gedaald. Het aandeel 55-plussers is daarentegen met ruim 28 procent toegenomen. De vergrijzing van de totale overheidssector dreigt hiermee verder toe te nemen. Deze trend wordt versterkt door de economische crisis en bezuinigingen, waardoor vrijgekomen banen niet altijd worden ingevuld met nieuw en jonger personeel.

 

Grootste werkgever

De overheid is nog altijd de grootste werkgever van Nederland. Per duizend burgers werken twaalf Nederlanders bij gemeenten, zeven bij het rijk en één bij de provincie. Nederland heeft in vergelijking met landen als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie en de Verenigde Staten een relatief kleine overheid. Duitsland heeft met 5,52 procent van de totale bevolking de kleinste overheid van deze landen, gevolgd door de Nederlandse overheid met 6,03 procent.  

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Remon
Kloppen de cijfers wel? Met 12 + 7 + 1 op 1000 kom ik tot 2%. als vervolgens 6,03% bij de overheid werkt is de groep werkenden wel heel erg klein.
W. Wilkens
Hier is stelselmatig en systematisch door de overheden zelf naar toe gewerkt, dus nu niet piepen.

En over een paar jaar al helemaal niet!
Insider / ...
Dames en heren politici, kijk nog maar eens naar het bestuursakkoord en wat daar onder Goed Werkgeverschap wordt verstaan. Ambtenaren moeten mobieler, meer integer en efficienter worden en politici moeten veilig kunnen werken. Nou, daar trek je jongen mensen mee! Dan heb ik het nog niet over de nieuwste olympische sport in NL: ambtenaren bashen (vooral door de politiek). Zullen we de arbeidsvoorwaarden maar helemaal buiten beschouwing laten......
Niels / Ambtenaar
Ach.....over 10 of 20 jaar is de vraag naar jonge aanwas zo hoog, dat er dan wel (beter) wordt geluisterd. En daarmee wordt de overheid voor jongeren ook weer aantrekkelijker als werkgever dan nu.
marco / ambtenaar
@remon: er zijn ook nog mensen werkzaam bij overheden als politie, universiteiten, scholen, zelfstandige bestuursorganen, uitvoeringsinstanties als UWV, AgentschapNL etc. Die tellen wel mee als overheid maar zijn geen gemeente, provincie of ministerie.
spiedend oogje
In vermoed dat er de laatste jaren uberhaupt weinig instroom is bij gemeenten. Tot een aantal jaren geleden puilde het BB uit van de vacatureadvertenties. Nu niet meer. Door de bezuinigingen en onzekere toekomstperspectieven moet hetzelfde of zelfs meer werk met minder mensen worden verricht. Tegelijkertijd wordt de gemeenschap waarin we leven steeds mondiger en minder tolerant. De werkdruk neemt toe en daarom willen managers, maar ook de directe collega's, wel graag nieuwe mensen, maar dan wel met relevante werkervaring en meteen mee kunnen draaien. Het inzetten van stagiaires leidt al tot weerstand, tenzij er een afgebakende taak is te bedenken.

Is de overheid een aantrekkelijke werkgever? Persoonlijk denk ik van wel, maar je moet wel iets in je mars hebben. De tijd van raam- en schermambtenaren, maar ook die van de doorgeslagen bureacraten, is binnenkort voorbij.
frank
Doordat ambtenaren een te hoge beschermstatus hebben, blijven de oudere generatie langer bij dezelfde overheid zitten, terwijl de jongere capabeler zijn om bepaalde taken uit te voeren. De jongere generatie kan niet anders dan zich te laten detacheren. Ik zou zeggen: pak eerst die beschermende status af, dit gebeurd in het bedrijfsleven ook niet.
henk
Wij hebben 4 kinderen. Geen van hen en zeker niet hun vrienden en vriendinnen willen ooit bij de overheid werken. En terecht!. Een slechte cao, een laag salaris, geen lease auto, geen iphone, geen bonussen en geen goedkope hypotheek. Bovendien is de beeldvorming ten aanzien van een ambtenaar volledig afgebroken door onze politici!!!!!!

klaas-jan
Ik ben het met Henrik wel eens. Hier kun je nog aan toevoegen dat het geen pretje is om je te laten leiden door niet capabele bestuurders, die vandaag dit zeggen en morgen dat. Ratio ontbreekt omdat het een politiek bedrijf is en er geen vereist kennis nivo is voor een wethouder
Opiniegever
"Rijkambtenaren tussen de 45-55 jaar zijn het meest honkvast" lees ik in het artikel. Is niet zo heel gek als je hier goed over nadenkt en als je dit artikel leest:



http://www.intermediair.nl/epaper/2012/15/index. …



Moet je dan als 45-55 jarige ambtenaar (veelal met een hoop dienstjaren) uitstromen? Waarheen dan? Het bedrijfsleven? Die zien je aankomen, mede dankzij het -vooral door de politiek- zorgvuldig opgebouwde slechte imago van ambtenaren.
Paul Bossina / Directielid
Wij werken veel met jonge talenten die instromen bij de lokale overheid. De jongste generatie denkt heel anders over werken dan de oudere werknemers. Zolang dat niet op elkaar afgestemd wordt, zullen jonge talenten afknappen in de huidige cultuur.

Ondanks de bezuinigingen merken wij dat de lokale overheid het belang inziet van instroom van jong talent en daar nu ook op acteert. De vraag is hoe ga je die talenten boeien en binden? www.expertisecentrumplato.nl

Anoniem / Wmo adviseur
Ik als jonge ambtenaar ervaar het zeker niet als gemakkelijk en aantrekkelijk om bij de gemeentelijke overheid te werken.

Ten eerste ben je bij iedere reorganisatie de eerste die eruit gaat. Als je dan zelf actief op zoek gaat naar een andere gemeente waar je aan de slag kunt, wordt je (ondanks mondeling gemaakte andere afspraken) steeds afgescheept met jaarcontract op jaarcontract (ook al werk je al ruim 5 jaar bij de overheid). Daar worden ook behoorlijk wat kopzorgen door veroorzaakt; kan ik straks mijn hypotheek nog betalen? (aan een huurhuis is door de wachttijden en lotingsystemen voor een starter nauwelijks te komen), hoe vind ik wéér een andere baan (je wordt langzamerhand ook als jobhopper gezien, wat niet altijd erg positief wordt beoordeeld). Daarbij komt dat doorgroeien als je ambitieus bent en ook wel wat te bieden hebt nauwelijks mogelijk is, zeker niet op dat jaarcontract. Zien een aantal van je collega’s (al 40 jaar werkzaam op de dezelfde plek) je ook liever gaan dan komen met je positieve verbeterideeën. Al met al zeker niet gemakkelijk en af en toe behoorlijk ontmoedigend. Maar ja ik doe het werk graag en denk ook echt nog wel een goede bijdrage te kunnen leveren als ik maar de kans zou krijgen. Dus dan toch maar weer met goede moed met een Persoonlijk Ontwikkelingsplan en een aantal ideeën om goedkoper en efficiënter te werken naar mijn teamleider. Vingers gekruist en anders toch maar eens kijken of het bedrijfsleven me wellicht wel meer kan en wil bieden.

Advertentie