Advertentie
carrière / Nieuws

Integriteitsaward voor hoofd integriteit Nationale Politie

De Ien Dales Integriteitsaward 2019 is gewonnen door Nathalie Smeets, voormalig hoofd Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Nationale Politie. Smeets vervulde op verschillende manieren een voortrekkersrol in het bevorderen van integriteit binnen de politie. De theatervoorstelling ‘Rauw’ over integriteit was haar initiatief en trok al 12.000 politiemedewerkers.

19 april 2019

Nathalie Smeets, voormalig hoofd Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Nationale Politie, heeft gisteren de Ien Dales Integriteitsaward 2019 gewonnen. Smeets vervulde op verschillende manieren een voortrekkersrol in het bevorderen van integriteit binnen de politie. De theatervoorstelling ‘Rauw’ over integriteit was haar initiatief en trok al 12.000 politiemedewerkers.

Aanpak 'verfrissend'
Nathalie Smeets was tot 1 oktober 2018 hoofd Veiligheid, Integriteit en Klachten en werkte vanaf de vorming van de Nationale Politie aan het inbedden en borgen van de integriteit in het professioneel handelen van politiemedewerkers. Smeets liet de toolkit preventie ontwikkelen. Daarmee kunnen leidinggevenden en medewerkers ‘het goede gesprek’ over integriteit voeren. Politiemedewerkers ervaren haar aanpak als ‘verfrissend’.

Voorstelling versterkt integriteit politiebreed
De voorstelling Rauw maakt het begrip ‘integriteit’ tastbaar en op een pakkende manier begrijpelijk voor de dagelijkse praktijk van elke politieman of politievrouw. De voorstelling legt een verbinding tussen politie en publiek en helpt integriteit bij een belangrijke en in de samenleving zeer voelbare dienst van de overheid politiebreed versterken, aldus de jury. Politiemedewerkers geven naar aanleiding van de voorstelling aan dat zij eindelijk hebben durven praten over integriteitskwesties of over onderlinge omgangsvormen met collega’s, leidinggevende of in teamverband.

Prijs tweejaarlijks toegekend
De Ien Dales Integriteitsaward wordt tweejaarlijks toegekend en werd gisteren uitgereikt op het congres 'Integriteit 2025: de nieuwe vraagstukken’ van het CAOP en de Ien Dales Leerstoel die het erfgoed van de 25 jaar geleden overleden oud-minister van Binnenlandse Zaken beheren. De winnaar moet zich onderscheiden in zijn functie binnen de arbeidsorganisatie, zoals met verdiensten of gedachten over vraagstukken op het snijvlak van integriteit en goed bestuur. De onafhankelijke jury beoordeelt voordrachten op vakmanschap, beroepstrots, bevlogenheid, rolmodel zijn voor anderen binnen de organisatie, innovatie en inventiviteit en kijkt of de gekozen benadering vernieuwend is.

'Prijs voelt als erkenning'
In haar verslag waardeert de jury haar 'grote inzet voor ethisch besef en integriteit als fundament van de politie, ook op strategisch niveau’. Sinds januari 2019 is Smeets hoofd bedrijfsvoering van het politiedienstencentrum, waarin zij zich ook sterk maakt voor het bevorderen in integriteit en de interne dialoog. Op politie.nl zegt ze dat de prijs voelt als erkenning en 'Rauw’ een persoonlijk hoogtepunt is in haar missie om integriteit binnen het korps verder te brengen. ‘Integriteit is bij uitstek een onderwerp waar hart en hard elkaar raken. Een dossier waar we oog moeten hebben voor elkaar, voor wie we zijn, maar ook niet moeten vergoelijken, ongemak moeten durven voelen, nieuwsgierig zijn naar de ander en elkaar durven aanspreken.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gepke de Leef
Euh, RIP Ien Dales,van Traa en Fortyun.Die wilde dat politie/OM op te schop moesten!
Gepke de Leef
Euh, RIP Ien Dales,van Traa en Fortyun.Die wilde dat politie/OM op te schop moesten!
Advertentie