Advertentie
carrière / Nieuws

Wachtgeld voor raads-en statenleden afgeschaft

Minister Plasterk heeft de wachtgeldregeling voor leden van de gemeenteraad en van Provinciale Staten afgeschaft.

08 mei 2013

Wie in de gemeenteraad of Provinciale Staten zit en aftreedt, kan binnenkort niet meer rekenen op wachtgeld. Dat heeft het kabinet woensdag besloten.

Na verkiezingen

De ministers stemden in met het voorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om de bestaande regelingen voor een (wachtgeld)uitkering te laten verdwijnen. Dat gebeurt na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) en de provinciale verkiezingen (2015).

Nevenfunctie 

Volgens Plasterk is het lidmaatschap van de gemeenteraad of Provinciale Staten een nevenfuctie die naast een hoofdberoep kan worden uitgeoefend. Voor hun inkomen zijn raadsleden er dus niet van afhankelijk. De minister geeft aan dat de meeste gemeenten en provincies al geen wachtgeldregeling meer hebben.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Deze discussie wordt beheerst door onderbuikgevoelens waardoor heel veel reacties komen van mensen niet het naadje van de kous niet weten. Heel veel gemeenten hebben geen wachtgeldregeling voor raadsleden. Wel voor wethouders. Wachtgeld voor ambtenaren is al lang afgeschaft in ruil voor de WW. @Wit weet de oplossing: duurbetaalde ambtenaren die gemist kunnen worden er uit gooien. Als raadslid weet hij natuurlijk precies wie gemist kunnen worden. Hopelijk zijn het niet de ambtenaren die een raadsvoorstel geschreven hebben waar @Wit politiek tegenstander van is. En wat doen we met laagbetaalde ambtenaren? Waarom ontslaan we alle parkeerwachters en snelheidsmetingagenten niet? Die zorgen bij de burger toch voor de meeste onvrede.
Sytze Dijkstra / Raadsgriffier
Hoezo gemeentelijke autonomie?
zoetemelk / gemeentesecretaris
Ik vind dat met dit soort artikelen waarmee wordt geschetst dat wachtgeld voor raadsleden gebruikelijk is WEER een heel verkeerd beeld wordt geschets, wat het aanzien van deze vertegenwoordigende lichamen geen goed doet.
Kritikus / Geen Hagenees
De meeste gemeenten hebben NOOIT een wachtgeldregeling gehad. De Minister bedrijft dus symboolpolitiek. Dat verbaast niet, want de PvdA-er Plasterk is - amper een half jaar in functie - al uitgeregeerd. Hopelijk gaat hij weer snel feestjes en recepties aflopen, dan valt hij provincies en gemeenten tenminste niet meer lastig met flauwekul.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Uitstekend besluit! Zijn de wachtgeldregelingen voor wethouders, gedeputeerden en kamerleden ook al gelijk geschakeld aan andere werknemers? Zo nee, wanneer volgen die maatregelen?
faber
Volgens mij zijn er nauwelijks gemeenten die wachtgeld uitkeren aan raadsleden. Beetje grootspraak dus van Plasterk. Maar het past wel in de Nederlandse cultuur om werken bij of je je inzetten voor de publieke zaak zo onaantrekkelijk mogelijk er maken. De reactie van Wiersma spreekt boekdelen.
Theo / gepen. ambt
Er is jaaarren lang met gulle hand uitgedeeld. Teruggaan is dan nooit leuk maar wel nodig tenzij je nog een BTW verhoging om je oren wil
Fred / interim controller
Afschaffing van deze wachtgeld regeling is opzich een goede zaak, maar wat levert het uiteindelijk in meerdere opzicht op. Als je als raadlid je werk goed wilt doen dan ben je er wel gemiddeld 10 a 15 uur mee bezig en de vraag is of dat nog wel een echte nevenfunctie is. Misschien moet je eerst kijken en onderzoeken of de huidige beloning wel reeel is om goede raadsleden te krijgen, want dat is denk ik een probleem of het gaat een probleem worden. De beloning is in ieder geval voor mij een reden om het niet te doen, want met die uren kom je net op of misschien wel onder het minimumloon. Daarna zou ik me als minister eens druk gaan maken om de andere zaken en ik vind dit dus symbool politiek en ondermijnt in de toekomst de kans op goed openbaar bestuur.
Nick
Slechte zaak voor de democratie en representativiteit van de lokale politiek.
Johan de Wit / Controller
De vergoeding die raadsleden krijgen is toch al niet hoog als je ziet wat voor werk je daarvoor moet doen om het goed uit te voeren. Een heleboel raadsleden zijn vaak minder gaan werken bij hun vaak private werkgevers om de belangen van hun kiezers beter te kunnen behartigen.Laat Plasterk eerst eens beginnen te bezuinigen waar het wel hoort. Minder fulltime duurbetaalde ambtenaren die zonder probleem gemist kunnen worden. Aanpak van te hoge wachtgeldregelingen voor ambtenaren en politici en het niet langer opschuiven van de onstlagbescherming van ambtenaren. En de werkloosheidsuitkeringen van zowel deze ambtenaren als van de politici op hetzelfde niveau te brengen als in het private bedrijfsleven.Maar ja de PvdA heeft natuurlijk deze ambtenaren nodig want het zijn hun stemmers. Je bijt niet in de hand die je voedt , nietwaar. Pure symboolpolitiek van deze Plasterk.
Marcel Houtkamp / gemeenteraadslid
Er is helemaal geen algemeen geldende wachteldregeling voor raadsleden, slechts als de raad daartoe besluit en onze raad heeft dat nooit gedaan, zoals zovele raden. Symboolpolitiek van deze minister.
Johan Snel / Raadslid en zzp'er
Helaas zijn er ook raadsleden, waarvoor deraadsvergoeding, dankzij de ecomische situatie in ons land wel hun enige inkomen is. Zzp'ers komen toch al bijna ergens voor in aanmerking, stille armoede is zeer groot. En dan dat beetje wachtgeld ook afnemen. Plassterk en collegae zouden eens moeten afdalen van hun ivoren toren, met de juiste mensen moeten praten,om er achter te komen wat er werkelijk leeft en gebeurd in ons land.
Bernard Weiss / oud-ambtenaar
Het lijkt mij een uitstekend plan.



De vergoeding is niet meer dan dat: een vergoeding voor gederfde inkomsten als er meer uren moeten worden gemaakt, die van de hoofdfunctie afgaan. Let op het woord! Het is bewust niet een raadssalaris, of een statenlidloon: het is een vergoeding voor gemaakte kosten of gederfd inkomen.



Dat betekent dat als het raadslidmaatschap stopt, de volle uren voor de hoofdfunctie weer beschikbaar zijn, en dat de normale mogelijkheden om een eigen inkomen te genereren weer terug zijn. Ook de kosten (kantoorkosten, reiskosten) van een raads- of statenfunctie vallen weg. Dus als de werkelijk te maken kosten wegvallen, of gederfde inkomsten weer terugkeren, waarom zou er dan alsnog moeten worden doorbetaald? Dat raakt kant noch wal. En als door het raads- of statenlidmaatschap de hoofdfunctie geheel of gedeeltelijk is weggevallen, dan hebben we toch gewoon de WW? Of de bijstand? Net als voor iedere andere burger. En kom niet aan met het afbreukrisico, dat is onder de huidige omstandigheden voor iedere burger grotendeels gelijk: niemand is zeker van z'n baan, anno nu.



Er is goed beschouwd geen enkele rechtvaardiging voor het in stand houden van de wachtgeldregelingen die er zijn. Sterker: ik ben er van overtuigd dat er ook wel eens mag worden gekeken of, gezien de reacties die deze beslissing oproept, de bestaande vergoedingen wel werkelijk worden gebruikt waar ze voor bedoeld zijn, en niet voor een verkapte vorm van salariëring van wat in principe onbezoldigde functies zijn.
Rolie Groninger / consultant
Hans Wiersma, niet verzuren, toch!
Hans Bakker / Ambtenaar
Hebben ze eindelijk een goede daad verricht.
Ze werken niet als raadslid, omdat ze hart
voor de zaak hebben, maar slechts voor
de royale vergoedingen. Ze werken parttime,
maar willen fulltime gewaardeert worden.
Op deze wijze stelen ze gemeenschapsgeld.
Als je kijkt naar de reacties constateer je ook,
dat de meerderheid van de raadsleden stopt
als raadslid. Waarom ? Hoe hypocriet kan je
zijn ?
Advertentie