Advertentie
carrière / Nieuws

Kamp: forse korting ambtenarenpensioen 'zeer waarschijnlijk'

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken denkt dat veel pensioenfondsen, waaronder die van ambtenaren, komende jaren de pensioenuitkeringen moeten verlagen.

23 augustus 2012

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken noemt het ,,zeer waarschijnlijk'' dat veel pensioenfondsen, waaronder die van ambtenaren, komende jaren de pensioenuitkeringen moeten verlagen. Op zijn best hoopt hij de kortingen, die volgens een uitgelekte berekening van het ministerie van Sociale Zaken gemiddeld 8,2 procent zouden kunnen bedragen, 'enigszins te beperken'.

Rekenrente
De minister bestudeert of hij de rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen, kan aanpassen. Hun financiële positie verbetert dan, waardoor ze minder hoeven te korten. Pas eind van dit jaar komt daarover duidelijkheid.

Tussenstand
Kamp heeft dat donderdag gezegd in reactie op uitgelekte berekeningen van zijn ambtenaren. Daaruit blijkt dat de komende twee jaar voor 12,6 miljoen deelnemers een korting dreigt van gemiddeld 8,2 procent. Kamp relativeerde de cijfers door erop te wijzen dat ze gebaseerd zijn op een tussenstand. Bovendien is 12,6 miljoen pensioencontracten niet hetzelfde als 12,6 miljoen personen. Nogal wat mensen hebben meerdere pensioencontracten.

Zwaar weer
De pensioenfondsen verkeren al geruime tijd in zwaar weer. Ze zijn verplicht een dekkingsgraad van 105 procent te hebben, waardoor ze over buffers beschikken om tegenvallers op te vangen. Bij veel pensioenfondsen ligt de dekkingsgraad op dit moment onder de 100, zodat ze dienen in te grijpen. Dat komt vooral door de lage rente waarmee ze hun rendement moeten berekenen. Die lage rente is het gevolg is van de eurocrisis.

Jongere generaties
Kamp overlegt met De Nederlandsche Bank, de Pensioenfederatie en vakbonden en werkgevers over een oplossing. Hij bekijkt een wijziging van de pensioenregels, waardoor pensioenfondsen zich op een iets hogere rekenrente kunnen baseren. Maar Kamp waarschuwde dat hij geen besluiten zal nemen waardoor de fondsen straks onvoldoende in kas hebben voor de jongere generaties. De VVD-minister wilde ook niet speculeren over de mate waarin hij kortingen kan beperken.

Hypotheken

Kamp reageerde ook nog op een pleidooi van de werkgeversorgansaties om pensioenfondsen op grote schaal hypotheken van banken te laten opkopen, waardoor die wat meer lucht krijgen. Dat zou goed zijn voor de economie. Volgens Kamp is het aan de pensioenfondsen zelf om over hun beleggingen te beslissen. Hij wees erop dat ze al zo'n 14 tot 15 procent van hun vermogen in Nederland beleggen.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John / Leidinggevende
Jaren geleden heeft Zalm een greep in de kassen gedaan van het ABP. Als die miljarden er nog in zaten, was het probleem waarschijnlijk niet zo groot.
A. Wassenburg
Door het leegjatten van de pensioenpotten (want niet alleen bij het ABP hebben de werkgevers zich hieraan schuldig gemaakt) is het hele pensioenstelsel veranderd van een kapitaaldekkingstelsel in een omslagstelsel. Daar is de hele generatie van net na de oorlog het meest de dupe van. Zij hebben gewoon de volledige en totale premie betaald die nodig was om hun pensioen te ontvangen. Want vergeet niet dat pensioen niks anders is dan uitgesteld loon. En de lonen worden nu toch ook niet ineens met 15% gekort vanwege de crisis? Maar ja, in combinatie met de crisis en de bankenellende (daardoor is de rekenrente zo laag geworden) zijn de pensioenaanspraken (zogenaamd) uitgehold. Mijn voorspelling: als genoemde generatie is uitgestorven dan zal er ineens - sim sala bim - weer voldoende geld zijn voor de aanspraken voor generaties daaropvolgend. Foutje weggewerkt en probleem opgelost.
willem / AOWer opzichter BWT
Pensioenbeloften zijn vele malen door de pensioenfondsen nadelig voor de deelnemers herzien. Als de beloften niet nagekomen kunnen worden is het niet meer dan logisch dat de verplichtstelling evenzo niet meer van kracht kan zijn. Als ik 40 jaar een afgesproken bedrag spaar bij een bank die mij belooft dan een nieuwe bugatti te kunnen kopen, maar mij afscheep met een bedrag van 1000 euro waarvan ik net een oude nissan micra van 1998 kan kopen, voel ik mij zwaar belazerd. Het verschil met een pensioenfonds is dat een wettelijke verplichtstelling mij prest om een enorme geldroof te moeten ondergaan, wil ik werk hebben. Volgens de universele rechten van de mens heb ik recht op werk om mijzelf en mijn gezin te kunnen onderhouden. Een gedwongen verplichtstelling aan een smerig pensioenfonds die op grote schaal belegd in etisch verwerpelijke beleggingen , wat ik niet wilde heeft mij dat recht ontnomen.
henk
Dit vuile spelletje van Kamp lijkt op die van zijn vriendje Donner toen het over de AOW ging... met dezelfde argumentatie: voor de jonge generatie! Dooddoeners (net als een kreet als duurzaamheid) daar zijn ze goed in. Meneer Kamp: zorg er maar voor dat het geld dat jullie gestolen hebben van het ABP maar terug komt.
True
@ henk



Je moet toch echt bij Wim Kok zijn kameraad, die had het geld nodig voor linkse hobby's.

Ironisch dat 75% van de ambtenaren toen nog Pvda stemde...een laat koekje van eigen deeg.
Jan
"Bovendien is 12,6 miljoen pensioencontracten niet hetzelfde als 12,6 miljoen personen. Nogal wat mensen hebben meerdere pensioencontracten."



Gut mochten wij domme bevolking nu denken dat de ook jeugd in de schoolbanken al een pensioencontract heeft...



Maar ach, of je het nu geld uit de pensioenpot graait, zoals in het verleden, of bedenkt dat 8,2% voor 12 miljoen contracten best meevalt omdat het niet gaat over 12 miljoen personen, we worden weer lekker gepakt, want die korting zal vast nooit gecompenseerd worden... :-(
Ariejansen
Minder AOW, Minder pensioen, en dan ook nog straks de thuiszorg zelf betalen als het aan de VVD ligt.
Arnold / gemeentemabtenaar
Whats new? Ik ga tegen die tijd in Thailand wonen, dan kan ik van het restantje pensioen dat er nog over is nog normaal leven. Ik reken hier in ieder geval nergens meer op....
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Eerst de door het kabinet -Lubbers geleende miljarden terug, heer Kamp, daarna praten we wel 'ns verder.

Typisch VVD-geleuter in de trant van "je eigen broek ophouden", maar dat door Lubbers geleende geld is wél de eigen door hem uitgetrokken broek van de overheidswerknemer-gepensioneerde. Die loopt natuurlijk ook de door Rutte beloofde € 1000 mis, want hj werkt niet. En dat allemaal in verkiezingstijd!

Niet vreemd kijken als men straks nog massaler dan volgens de opiniepeilingen op de SP gaat stemmen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Een "brekening" is net zoiets als een "treininrichting" - inzake reeds genoemde zin 3
True


hulde @ Kamp



ambtenaren zijn medeverantwoordelijk voor het immigratiefiasco, kost ons jaarlijks miljarden.
Adriaan / ambtenaar
Miljarden uit de kas gehaald en dan ook nog eens verkeerd beleggen bij Facebook waarvan van meet af gaan gezegd werd dat dat een luchtbel zou worden die uit elkaar zou spatten en dat gebeurde ook binnen een maand. Nu is het weer de rekenrente, zo wordt beweerd. Ik geloof er niets van. Er is sprake van wanbeheer. Hoe kan het dat een pensioenfonds van IBM een dekkingsgraad heeft van 122 % en dat die zelfs de laatste tijd gestegen is?
Baudoin / jurist
Van 25 jaar tot aan 67 jaar verplicht werken en een pensioenpremie betalen voor een snoeppot waar de politiek in kan graaien. Het toppunt is dat de politiek ook eenzijdig en dwingend bepaald of en hoeveel pensioen ik uitbetaald krijg. De premie inlegger krijgt niets terug, de snoeppot moet immers vol blijven.

Mijn simpele conclusie; je weet niet meer waarvoor je betaalt, er is geen garantie op een uitbetaling. Vreemd dat er onder deze voorwaarden onder werknemers nog draagvlak is voor deze pensioenfondsen?

Mede gelet op de “vriendelijke” reacties hieronder denk ik onderhand, ‘geeft het door mij afgedragen geld maar terug’.

Morsnova / inwoner
Ik lees in al die bijdragen weer een hoop emoties, maar die staan doorgaans een nuchtere analyse in de weg. Ons jarenlang zo bejubeld pensioenstelsel, uniek (?) in de wereld, kampt nu opeens met forse tegenslagen, waarvan de twee belangrijkste zijn dat de groep pensioentrekkers alsmaar groter wordt en de betalers alsmaar kleiner en dat de crisis ervoor zorgt, dat de rente langdurig historisch laag bljft. Dat laatste probleem wordt nog vergergerd door de boekhoudregels die de dekkingsgraad bepalen.



Nu lees ik allerlei bijdragen behalve de onuitroeibare PVV-achtige emotie van altijd maar worden gepakt, allerlei opmerkingen over politici die al of niet lichtzinnig zijn omgesprongen met reserves. Het voordeel van de rol van slachtoffer aanmeten is dat je zelf niets hoieft te doen om de eigen situatie te verbeteren: je wordt immers toch wel door anderen gepakt. Een dergelijke houding is niet alleen passief, maar helpt je doorgaans ook niet.



De eerstverantwoordelijke voor het ABP-vermogen is toch echt allereerst het ABP zelf. Wie is dat? Welnu het bestuur van het ABP wordt gevormd door vertegenwoordigers van de vakbonden en de werkgevers. Zij zijn het ook, die zich kunnen verzetten tegen allerlei grepen uit de kas. Dus als we gaan wijzen, dan moeten we wijzen naarhet ABP-bestuur of naar de bonden en de werkgeversorganisaties.



Ik ben er overigesn van overtuigd dat het ABP zijn best doet om het rendement zo groot mogelijk te laten zijn, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik zag al eerder reacties op deze site warin werd gesputterd tegen aandelen van Facebook. Maar, zoals eerder betoogd, een verstandige belegger spreidt zijn risico's. ABP doet dat en belegt zonder scrupules en ethische afwegingen, die het rendement onder druk kunnen zetten. Zo is de ABP een groot financier van durfkapitalisten zoals private equity en hedgefondsen. Dat zijn nou niet bepaald sociale instellingen, maar voor de ABP vormen zij kennelijk een garantie voor risicospreiding.



Dat laatste is overigens wel pikant, want dat betekent dat een organisatie, waarvan de bonden mede het bestuur vormen, durfkapitalisten steunen die bedrijven opkopen en hard saneren. Maar dat terzijde. De wereld zit nu eenmaal niet zo simpel in elkaar met gemakkelijke goed-fout schema's als populistische partijen ons altijd willen doen geloven.



Beleggen is niet eenvoudig en mopperen op verkeerde aan- en verkopen van aandelen gemakkelijk.



Een enkele reageerder stelt, dat hij wellicht minder geld als pensioen zal ontvangen dan hij nu inlegt (met die stijgende premies en dalende afdrachten). Dat kan, maar lijkt me onwaarschijnlijk. Reken maar uit: als je 87 wordt en dus 20 jaar pensioen geniet, ontvang je dus, los van inflatie e.d., 20 x 12 x pensioen. laten we zeggen dat dat pensioen zonder AOW 1000 euro is. Dat betekent 240.000 euro na 20 jaar. Hoeveel maanden pensioenpremie is dat?



Het is altijd handig om ook te sparen, maar wie een eigen pensioen-BV heeft weet ook, dat het niet eenvoudig is om dat pensioen door goed beleggen substantieel te laten stijgen. Dus voor de mensen die zeggen dat ze ervoor willen kiezen om zelf voor hun pensioen te zorgen: verdiep je eerst maar eens goed in markten en beleggingen!
Thorsten / ambtenaar
in een reactie op Huib, die een nuchtere kijk op de zaak in de bijdragen mist: terecht punt, maar het gaat om de inkomenszekerheid van mensen nu en in de toekomst. Ik ben nu 11 jaar ambtenaar en heb eens alle maatregelen op een rijtje gezet die er sinds 2001 zijn genomen in pensioensland voor een ambtenaar:



meeverzekeren partner versoberd, tenzij extra bij betalen

van eindloon naar middenloon

talloze premieverhogingen

afschaffen VUT/prepensioen, maar de jongere generaties betalen nog wel t/m 2022 een hoge premie om het vertrek van de huidige VUT mensen te bekostigen

AOW van 65 naar 67



nu deze aankondiging weer, je vraagt je af waaneer de bodem is bereikt. En het ergste, je kunt niet kiezen. Misschien zou marktwerking bij de fondsen nog wel iets verbeteren. Mismanagement heeft nu geen negatieve consequenties, de leden kunnen niet weg lopen.



en dan zeggen we met z'n allen dat we het beste stelsel in de wereld hebben. nou dacht het niet



je kunt dus nuchter constateren
karel
IK WIL MIJN GELD TERUG !!!!!! @ Thorsten: ik ben het helemaal met je eens. Je kunt hier nog aan toevoegen: de partner die pas AOW krijgt als deze zelf 67 is.

Je zult maar een partner hebben die 8 jaar jonger is......
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Een oplossing zou kunnen zijn om het geld te halen bij diegenen die het meest van deze financiële crisis profiteren, dit vanwege de lage rente waartegen zij nu kunnen lenen, te weten o.a.:

1. de Staat der Nederlanden (leent tegen rentepercentages van 0 tot 1%, vroeger minimaal 4% of hoger)

2. banken

3. bedrijven en particulieren met variabele hypotheken.

Maar of dat gaat lukken?

Boris
Tegen de tijd dat ik (naar ik hoop) de immer stijgende pensioengerechtigde leeftijd behaal dan zal blijken dat er niets meer is en dat ik al die jaren voor anderen heb betaald. Iedereen wordt bestolen en dat is al jaren aan de gang. Het maakt ook niet uit op wie je stemt. Ze zijn visieloos, op korte-termijn-eigen-gewin uit en volstrekt onbetrouwbaar. Er helpt maar 1 ding: de macht echt terug naar het volk (en nee! dan bedoel ik dus ook niet de communisten van de SP)
Irma
zeg tegen je kinderen dat ze nooit maar dan ook nooit ambtenaar moment worden.
Johan
@Huib

"Het ABP belegt zonder ethische regels". Dit is niet waar. APG belegt de gelden van onder andere het ABP en hanteert hierbij tamelijk strikte ethische regels. Die zijn te vinden in hun jaarverslag op hun site. Bij mijn weten gaat geen cent ambtenarenpensioen naar wapenhandel en andere onfrisse zaken.



Wat betreft de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, er is nogal een verschil tussen "democratisch gekozen" en "benoemd namens een belangengroep". Werknemers hebben nooit kunnen zeggen wat ze van Xander den Uijl vinden, om maar eens iets te noemen. Te gek voor woorden ook dat maar 2% van de Nederlanders lid is van een grote partij en deze mensen wel alle invloedrijke bestuursposities in mogen nemen.



Wat betreft aansprakelijk stellen van ABP bestuur dat destijds akkoord ging met de greep uit de kas, ja, dat lijkt me het onderzoeken waard. Absoluut.
Flip Zolderman
Kort samengevat: paniekvoetbal, nergens voor nodig, pas op de plaats, want er is nog steeds geld genoeg in kas. Punt.
Advertentie