Advertentie
carrière / Nieuws

‘Ambtenaar komt in vuurlinie te staan’

De democratische legitimiteit komt ter discussie te staan als de overheid burgers vraagt zelf oplossingen te zoeken, aldus Overheidsmanager van het Jaar 2014 Maarten Hajer. ‘De wethouder is niet langer meer degene die beslist. En de ambtenaar komt in de vuurlinie te staan’

31 juli 2015

Als de overheid aan burgers zelf vraagt om oplossingen te zoeken, roept dat vragen op over de democratische legitimiteit. ‘De wethouder is niet langer meer degene die beslist. En de ambtenaar komt in de vuurlinie te staan’, aldus Overheidsmanager van het Jaar 2014 Maarten Hajer.

Wie beslecht conflicten?
Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, maakt zijn opmerkingen over een meer faciliterende overheid in een recent interview met Sociale Vraagstukken. ‘Stel, de gemeentelijke plantsoenendienst komt vanwege een verminderd budget niet langer schoffelen, en buurtbewoners nemen deze taak over. Dan nemen de buurtbewoners zich vaak voor er echt iets van te maken. Maar wat als het voetbalveldje zo plaatsmaakt voor een border voor ruikers? Wat als de hondenbezitters het aan de stok krijgen met de bloemenliefhebbers? Wie gaat dat conflict beslechten? Nu kon je in de oude situatie bij de wethouder protesteren als de plantsoenendienst al te ijverig te werk ging, maar in de nieuwe situatie? De wethouder is niet langer meer degene die beslist. En de ambtenaar komt in de vuurlinie te staan.’

Ambtenaar moet de straat op
Volgens hem vergt een kleinere overheid van ambtenaren dat ze meer dan voorheen eropuit trekken, goed kunnen communiceren, conflicten weten op te lossen en vaardig zijn in netwerken. ‘Het zijn vooral de street-level bureaucrats die de continuïteit en kwaliteit van overheid én samenleving bewaken. Ambtenaren moeten de straat op.’ Hij doelt hier voornamelijk op professionals die gepokt en gemazeld zijn en alles al een keer voorbij hebben zien komen. ‘Wijkagenten en welzijnswerkers en andere professionals die zich onder de mensen bewegen en kunnen improviseren. En die zich idealiter gesteund weten door een overheid die faciliteert, eenvoudige regels opstelt, die hun ruimte gunt en waar nodig middelen ter beschikking stelt.’

Aantal beleidsambtenaren fors naar beneden
Wat Hajer betreft zijn professionals nog hard nodig als zaken aan burgers zelf worden overgelaten. Tijdens het interview wijst hij op twee ministeriële gebouwen die heel hoog de lucht insteken. ‘Daar zou minstens de helft vanaf kunnen. Het aantal beleidsambtenaren kan fors naar beneden. Maar daar staat tegenover dat professionals “op de straat” hard nodig zijn, ook straks. Mensen dus die zich staande weten te houden op moeilijke plekken, zoals de Schilderswijk of de Transvaalbuurt in Den Haag.’

Ambtenaar te weinig geschoold
De overheid moet zich volgens Hajer binnenstebuiten keren. ‘Maar alleen het idee al van een overheid die zich niet boven maar naast de burger plaatst, jaagt menig ambtenaar op de kast. Want wat als hij straks plotseling in de vuurlinie staat, en niet langer tegen de burger kan zeggen: “U moet dit doen omdat de wethouder of de minister wil dat u dit doet”? Hij zou dan bijvoorbeeld een beraad van buurtbewoners kunnen organiseren. Het punt is echter dat ambtenaren nog te weinig geschoold zijn in deze manier van werken. En dan heb ik het nog niets eens over de burger, die ook nog moet beseffen dat het beheer van collectieve goederen collectief denken vereist.’

Reacties: 31

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Liesbeth / beleidsmedewerker
Professionals vinden zelf dat ze nodig zijn en onmisbaar dat zit in hun hoofd.

De problemen zijn helemaal niet zo ernstig het is allemaal zo overtrokken.

Burgers lossen dit zelf ook wel op.

Professionals voor zo ver die naam geschik/gepast is voor de welzijnswerkers zijn bang voor hun baan omdat ze niet erg geleifd zijn in de wijken.

Dat hebben ze vergeten mede te delen.

We houden niet zo van die bemoeials die denken alles beter te kunen.

Ze komen nooit alleen en halen er zo tientallen mankoppen bij om de burger klein te houden en te maken.

De ervaringen en de verhalen komen bijna nooit van de burgers zelf dat is het probleem bij alle onderzoeken.

Dus we kunnen hier vraagtekens bij zetten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Nico / Beleidsmedewerker
Er liggen prachtige kansen voor de ambtenaren. Niet meer over het beleid overleggen, maar het beleid samen maken. Niet meer het uitvoeringsprogramma zelf uit voeren of uit laten voeten, maar samen het uitvoeringsprogramma uitvoeren of uit laten voeren. Deze nieuwe wijze van werken maakt het voor iedereen alleen maar beter. Woorden als vuurlinie zijn mijn inziens niet op zijn plaats. Creativiteit en inspiratie zijn woorden die gebruikt zouden moeten worden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
faber
Als er vraagtekens en kantekeningen achter de hype vd eigen kracht beweging gezet worden krijgen de riedel argumenten te horen zoals die van Liesbeth Beleidsmedewerker. Ze lijkt te vergeten dat elke nieuwe professie begint met het verketteren van de vorige. Ik ze voorbij zien komen: dr vernieuwers die na twee of drie jaar gevestigde hulp-, dienst- of zorgverleners zijn geworden. Tuurlijk lossen burgers zelf hun problemen op. Dat wil zeggen: de goegebekte witte middenklassers. De rest haakt af of is nooit aangehaakt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Roy / gemeente
We zijn bezig met strafbare feiten.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Richard
Dhr. Hajer gaat er van uit dat hem de waarheid wordt verteld dor de teams zonder gedegen onderzoek.

Teams duiken de wijken in om hun gelijk te krijgen het gaat om wat zij willen en denken hun oververtuiging.

Ze liegen en roddelen de wijken in over bewoners om te verbinden zo dat het gaat zoals zij dat willen.

Dat wijken en soms de hele stad wordt opgezet tegen een persoon is bij u waarschijnlijk niet bekend.

Mensen worden geslagen,gepest en aangerand en soms nog erger.

Als je arrogant wordt bevonden of ervan beschuldigd wordt te koel te zijn naar anderen kun je naar een team gaan en dit melden zodat het team er voor gaat zorgen dat dit wordt opgelost.

Geen verward persoon nee gewoon een bewoner die daarna geen eigen leven meer heeft en wordt uitgelachen als deze ergens iets van zegt.

De politiewijkagent weet het ziet,de gemeente weet het en ziet het en de overheid vindt het ook wel prima het maakt allemaal niet meer uit.

De teams vernielen ook dit weet iedereen komen in groepen en lachen en pesten vernedering is heerlijk.

Welzijnswerkers noemen ze deze mensen ?

Ook burgernet wordt ingezet ook dit weet iedereen het wordt met de week crimineler.

Als je iemands leven over neemt omdat je denkt dat dat moet en omdat het kan en de wijken ingaat en zwakmakende verhalen gaat verzinnen terwijl je iemand helemaal niet kent en maar zo van alles aanneemt dan ben je heel erg dom en fout bezig.

Deze teams kunnen doen en laten wat ze willen samen met de gemeente.

En het is zo leuk bij ons doen zelfs mensen van de gemeenteraad mee in een groep om iemand aan te pakken letterlijk.

Iedereen weet het maar doet niets als het maar leuk is toch ?

1 buurtbewoner is zo toegetakeld en gepest dat zij een vrouw van 33 jaar zonder psychose of wat dan ook maar als arrogant/afstandelijk bestempeld ek zelfmoord heeft gepleegd na bijna 3 jaar.

Waar ben je als team dan mee bezig ?

De gemeente werkt er zich wel uit met mooie leugens en de teams ook.

Ze was toch echt wel gek hoor.

Moeten de teams niet bij zichzelf af gaan vragen waarom dit leuk gevonden wordt ?

Dat is pas een ernstige psychische stoornis als je anderen tot zoiets aanzet en dit samen organiseerd.

Die toeleidingsteams/sociale teams kunnen echt doen en plannen wat ze maar willen geen igz gemeente of minister die kijkt of het ook maar iets kan schelen.

iedereen mag meedoen aan deze leuke participerende bezigheid je hoeft niet te zeggen wie je bent,hoe je echt heet,geen legitimatie burgernet en vrijwilligers al hlemaal niet en je kunt je gang gaan.

Als mannen of vrouwen willen verkrachten,aanraken,duwen,mensen klem rijden tegen zich aan willen duwen desnoods gooien dan kan dat.

Ze zijn gewoon iets lekkers voor de bewoners.

Waar is ons verstand ?

Ik denk dat het daarom gaat we krijgen een stomme domme onfatsoenlijke maatschappij en we blijven maar volhouden dat we het goed doen.

Strafbare feiten waar niemand iets aan doet ? JA !

Er zijn door dit alles geen wetten meer en een eedhoet niet meer afgelegd te worden.

Integriteit bij de gemeente ? vertrouwen ? normen en waarden ?

respect ? kwaliteit personeel ?

Alles is vrij en crimineel dat is wat er bereikt is.

De gemeenten,het kabinet en vooral de teams zonder enige verantwoording en die alle bewijs materiaal verwijderen samen kijken weg omdat het kan.

Als zij iets bedenken wordt het uitgevoerd en welke burger dan ook moet maar afwachten wat ze met hem van plan zijn.

Ze kunnen van een burger maken wat ze willen want dat hebben ze geleerd tijdens de opleidingen en trainingen van de overheid je mag iemand zo behandelen als dat willen.

iedereen in het sociale circuit of het zorgpersoneel wordt zo getraind.

Dus meneer Hajer zorg eerst maar eens voor een gedegen onderzoek.

Ga niet af op hun bevindingen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Martijn
De teams vertellen altijd hun verhaal en wij geloven het ook niet meer.

Wij zien het ook anders.

Ze worden gepest en vernederd tot op het bot zelfs gefilmd en op you tube gezet.

Onder leiding van de teams of wie er ook aan meedoet het zijn er veel.

De professionals vinden de aanpak goed en ze mogen ongehinderd doorgaan zij bepalen de tijdsduur.

Zelfs vaders en moeders en de kinderen doen er aan mee omdat ze de verhalen geloven die de teams vertellen.

Het is ongehoord.

Het overantwoorde maatschappelijke ondernemen heeft zijn dieptepunt nu al bereikt en vele doden opgeleverd die altijd in de schoenen van het slachtoffer wordt geschoven.

Ze worden altijd geloofd en vertrouwd als professional.

Terwijl het moord is.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Han
Het is niet goed zoals het nu gaat.

Acterende lokvogels spelen met burgers en hun positie.

Ze stappen naar werkgevers waardoor ze bijna altijd hun baan verliezen.

Ze geven opdrachten aan werkgevers om geen lonen meer uit te betalen om ze zo een lesje te leren zodat gemelden een toontje lager gaan zingen.

Wij moeten uitkeringen weigeren om ze aan te pakken.

Gewoon nette mensen die proberen te overleven en te doen wat ze maar kunnen om van de teams die er dagelijks zijn af te komen.

waar ze ookheen gaan het team rijdt of loopt er achteraan volgt ze de hele dag.

Gewoon leuk.

Sommigen worden door nepwerkgevers in de val gelokt die dan gewoon bij het team horen en lachend afgewezen.

je denkt toch niet dat wij serieus interesse in jou hebben of wel ?

In de wijk worden ze vergast en verguist door het werk van het team tot de dood volgt want niemand houdt dit vol.

Privegegevens ( complete dagschema's die niemand wat aan gaat ) worden doorgegeven in de wijk

Die teams zijn zelf niet normaal meer maar wij moeten ons werk doen.

Voor 1 januari was alles veel beter.

Je krijgt nu allemaal slechte inborsten die gaan pesten en opschrijven wat voor hun positief is.

Burgernet geeft de hele dag door op welke plek een gemelde is.

Burgernet is 24 uur actief voor de teams en kunnen er geen genoeg van krijgen.

Ook buitendiensten doen er al aan mee en moeten doorgeven waar iemand zich bevindt.

Samen met de gemeente en woningbouwvereniging wordt er klussen verzonnen om meerdere malen per dag in de woning te komen voor contact.

Allerlei louche figuren zijn al van de partij.

verkrachting,diefstal,aanranding alles kan niemand heeft het ooit gedaan want het slachtoffer liegt verzint en is op papier ziek. ( gemaakt )

Als je altijd met een grote groep samenwerkt en een foto in de app hebt van iemand dan is ie voor jou je mag hem hebben doe er mar mee wat je wilt.

Ik sta als ambtenaar niet in de vuurlinie maar sta voor een groot dilemma en ik niet alleen.

Dit zijn bendes criminele bendes.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
agent / niet corrupt te krijgen
Ik wil deze verhalen bevestigen.

Het gaat er zeer hard aan toe en we staan er van te kijken wie er allemaal n de bemoeizorg zitten.

De teamleiders mogen hiervoor berechtigd worden.

Met de gemeenteraad en de burgemeester valt niet te praten.

Ze geven ons steeds meer opdrachten om een gemelde iets aan te doen. ( bekeuren om niets,staande houden, tegen ze aanrijden , de auto inbeslag nemen zonder echte reden,of arresteren.

Je krijgt er een leuke bonus voor terug.

Ook iedere burger in de wijk krijgt een beloning van de gemeente naar keuze als ze iemand maar te pakken krijgen.

Daar gaat het om.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Roy / burgernet
Er is niets mooier dan de arrogante burger volledig stuk te zien.

Volgen en laten weten dat je in zijn buurt bent dan dichtbij dan weer op een afstandje,dan beginnen de zenuwen al ze kijken steeds om zich heen wie is dat toch ? We bedenken echt van alles.

Dan weer samen en dan weer alleen maar wel dag en nacht.

De leiders zijn van formaat,ze hebben een keurmerk en ze zijn van de ggz,gemeente of sociale teams ook zijn er pedagogen bij dus het zal weg goed zijn.

De brede dames doen niet onder voor de mannen en doen goed mee.

Daarna sexen en af laten voeren en er is weer een nieuwe patient.

De kans op suicide noteren we altijd want ze gaan geestelijk steeds meer achteruit maar dat is de bedoeling als groep.

Om hem heen waar hij ook is zorgen we ervoor dat iedereen hem laat vallen en waarschuwen voor zijn gedrag het gekke is dat iedereen dit gelooft.

Zakelijke onnozele klanten en buren laten hem zo vallen als we vertellen over zijn drugsgebruik of misbruik van zijn kinderen.

Deze samenwerking krijgt niemand stuk en dit is mijn toekomst carriere..

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Monica / gemeente
Professionals ? hard nodig ?

Ze nog meer ruimte geven ?

Deze stalkende criminelen die bewoners tegen elkaar uitspelen en voor oproer zorgen moeten naar de rechtbank vervoerd worden.

Dhr. Hajer moet eerst zelf de wijken in om te ervaren en te ondervinden wat er echt speelt en wat er tot nu toe allemaal al kapot is gegaan door deze teams.

Door alleen maar te praten met strafbare jan de zogenaamde profs bereik je niets.

Wij zitten hier ook mee bij de gemeente je wilt integer zijn maar hebt te maken met criminele hulpverlening.

Waar moet dit naar toe ?

Burgers worden steeds kwader omdat de teams de baas zijn over de burger en hier goed misbruik van maken.

Het is fout en strafbaar en ook onze gemeenteraad vindt het wel welletjes.

Er wordt veel geld uitgegeven om de burger aan te pakken ook met geweld hebben ze geen enkele moeite.

Zelf denken ze dat ze voor God kunnen spelen en dat is ook een beetje zo.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
G.Wesselink / specialist
De overheid is een oudbollige instituut die het vooral graag zelf wil bepalen ipv compromissen te kunnen sluiten. De maatschappij verandert dus moeten de ambtenaren mee of ze staan aan de zijlijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Alex
Aan de schrijfstijl en woordkeuze te zien zijn Martijn, Roy, Han, Agent enz. allemaal dezelfde persoon. Wat een warrig en paranoia betoog.Overigens weet Maarten Hajer ook duidelijk niet waar hij het over heeft. Zijn betoog om de 'professionals' de ruimte te geven, leidt tot een situatie zoals veel gemeenten die tot een jaar of 10 geleden ook hadden. Vriendjespolitiek en handjeklap tussen bepaalde inwoners en bepaalde ambtenaren van de buitendienst bepaalden wat er op straat gebeurde. Niet wat een meerderheid van de inwoners wilde. Dat is geen professioneel, zakelijk en efficient werken. Nee, dat is gewoon corruptie. Gelukkig werken veel gemeenten nu zakelijker en projectmatiger, en daar horen ook vaste regels bij om willekeur te voorkomen.

En de ministeries, die hebben niets met trapveldjes en bloemenborders te maken. Dat de ministeries veel kleiner kunnen, dat is wel een feit, maar dan zullen eerst de Tweede Kamer-leden eens moeten leren dat ze over veel zaken niet gaan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Rosemarijn
Dit kabinet heeft het hele land verknald.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Sjaak
Ik ben ook van mening dat de problemen met de teams zeer ernstig zijn zo niet onoplosbaar.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Marc
Welkom in de netwerksamenleving.

De ambtenaar gaat het contact aan met de burgers. Na de fase van Den Haag bepaald in achterkamertjes wat goed is in NL, naar fase 2 ambtenaren vertellen wat ze allemaal doen, gaan we nu fase 3 in: de netwerksamenleving. De burger staat centraal, wat willen zij. De ambtenaar treedt in contact.

En inderdaad, er zijn veel te veel beleidsambtenaren. Zeker in Den Haag. Daar kan minimaal 75% van weg de komende jaren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
henk bongers / burger
Dat is nou democratie. Geen autocratie bij wethouders.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Nico van den Bergh / adviseur/ projectleider opschoning en aansluiting SAP met CMDB bij DJI
Het verheugt mij, om te lezen dat een aantal van de ideeën, die ik uitte tijdens bijeenkomsten van bewonersorganisaties met de gemeente Den Haag, is geland bij Maarten Hajer.

Ik hoop, dat hij ook contact met mij opneemt zodra hij aan de slag gaat met toepassen in de praktijk!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jaap
Uw ideeen ?

Wat grappig.

De plagiaat.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
robert / ambtenaar
Punt van aandacht lijkt mij dat niet ambtenaren beleid maken/vaststellen maar het (gekozen) bestuur. De rechter heeft dit menigmaal uitgesproken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
John
Ik zou graag willen weten wat Alex voor beroep heeft.

Kunt u dat misschien vermelden ?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Er is bovendien een enorm verschil tussen allochtone en autochtone wijken qua kiezersopkomst, betrokkenheid en affiniteit. Het zou een stuk eenvoudiger worden qua communicatie als bepaalde gemeentes met enorme aantallen allochtonen opnieuw heringedeeld worden en er aparte gemeentes ontstaan zodra er in bepaalde wijken meer dan 50% allochtonen wonen. Wellicht dat de allochtonen dan meer affiniteit en betrokkenheid gaan vertonen in hun eigen allochtone gemeente. Zo heeft de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld maar liefst 300 (!) betaalde 'communicatiemedewerkers' in dienst en het zou dan ook een stuk eenvoudiger en goedkoper worden als Amsterdam dan ook een stuk klein gaat worden dan de huidige 800.000 al of niet analfabete inwoners. Ik heb overigens nooit geloofd in groot, groter, grootst of vol, voller, volst.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
jan van den broek
Ambtenaren met de helft of meer verminderen, de overige helft dmv scholing,er voor zorg dragen dat ze kunnen omgaan met de plaatselijke bevolking.

Wel zorgen voor een cultuur die Nederland heeft, nadenken , dan komt het allemaal goed, Over ? jaar.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Guus Levels / Voorzitter OR
Waar we in Nederland al langere tijd het pad over zijn kwijtgeraakt is het feit dat de effectiviteit van opgestelde regels hand in hand gaat met de controle op de naleving van deze regels. De trend om het aantal controlerende ambtenaren op allerlei vlak ui te dunnen in niet hand in hand gegaan met de terug gang in beleidsmakers en daarmee met de mensen die de regels op stellen. Meer regels en minder formele controleurs in een tijdsgewricht waarin medelanders maar moeilijk om kunnen gaan met sociale controle gaat met betrekking tot de naleving van regels niet tot succes leiden. Een bijkomende factor is dat veel mensen van mening zijn dat bepaalde regels wel voor andere zouden moeten gelden maar in dat ene geval zeker niet voor hen.

Mijn tip; als je niet vanplan bent om er voor te zorgen dat er formele controle op regels is of komt, maak ze dan niet. Wetten en besluiten controleren zich immers zelf niet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
M.j. Schreurs / Wethouder RO
Ben een groot voorstander dat de ambtenaar uit zijn/haar comfort zone moet komen. Verschuilen achter de dekking van bestuur, de zekerheid haast niet ontslagen te kunnen worden. Vaste werktijden. Verhouding gewijs hoog salaris en als ze dan hun baan interessant en minder doods in een hokje, dan moet je naar buiten en contact met inwoners aan te gaan om tot goede adviezen aan het bestuur te komen. Kom los van regels en wetten. Durf risico te nemen! Niet alleen achter de pc denken te kunnen regelen zoals zij vinden dat het moet zijn. Je bent dienstverlener en laat merken dat je klantgericht en met visie bezeg bent voor de inwoners van je gemeente. Tenslotte zij betalen het salaris van de ambtenaar.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Niels / Ambtenaar
Eens met Guus. En wegens gebrek aan controle verdwijnen er ook te weinig nutteloos geworden regels. Er ontstaat een soort van regel-bubbel. Met andere woorden een virtuele wereld die met een kloof gescheiden is van de reële wereld...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ivo Meijer
Onderzoek eerst eens of de burger hier wel op zit te wachten en of dit nodig is.

Er loopt al zo veel in de wijk en ze weten nu vast ook al wel wat er speelt en leeft.

En het zijn prima dienstverleners.

Regels en wetten hebben we heel erg nodig zeker in deze comfortabele wethouders tijd.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans
We doen allemaal alsof we iets heel goeds doen voor de maatschappij en de burgers maar in werkelijkheid weten we echt wel dat we met criminelen aan het samenwerken zijn.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Uit de reacties blijkt weer eens duidelijk dat we nog steeds worden opgezadeld met een Overheid, die voor het overgrote deel werkt als 'paard en wagen' in plaats van als ' snelle bolide'. Willen we dat veranderen dan zullen we in eerste instantie vooral ook moeten toewerken naar grote hervormingen op het gebied van de bestuurlijke inrichting en de bestuurscultuur in ons land, maar ook binnen de EU.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Daan
Dhr. Hajer praat even met sociale vraagtsukken en denkt dar er nog meer ambtenaren en welzijnswerkers de straat op moeten.

De burgers zitten niet te wachten op nog meer intimiderende mensen in hun privelevens die ook al hun persoonsgegevens hebben.

Er komen alleen maar nog meer problemen bij.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Peter / Projectmanager
Misschien moet 'Overheidsmanager van het Jaar 2014' Maarten Hajer eens beter om zich heen kijken. Wat hij roept is in de meeste gemeenten al jaren praktijk.Dit 'polderen' holt het democratisch gehalte van de gemeente uit. Rechtszekerheid en rechtsgelijkheid verwateren, de grondslag voor gemeentelijke financiën brokkelt af (voor wat niet door de gemeente gedaan wordt hoeft immers ook niet betaald te worden), inhoudelijk deskundigheid bij ambtenaren - laat staan wethouders en raad - is op een minimum-niveau beland, wethouders focussen op pretprojecten en lintjes knippen en minder op integriteit.De wijze waarop gemeenten om gaan met gemeentelijke wet- en regelgeving en met de WOB is alleszeggend.De wal is het schip aan het keren, alleen gemeentelijke besturen en ambtenaren beseffen het niet. 'Overheidsmanager van het Jaar 2014' Maarten Hajer óók niet.Dat wordt voor hen straks héél duur wakker schrikken. Tijd voor wéér een seminar of buitenlandse studiereis.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jos / Adviseur
We komen langzaam op een punt dat ik alle ambtenaren adviseer vooral ander werk te gaan zoeken en alle jonge mensen vooral adviseer om niet in overheidsdienst te gaan. Je deugt namelijk bij voorbaat niet, bent een parasiet van de samenleving en per definitie kan iedereen die geen ambtenaar is alles beter. De samenleving zal er ongetwijfeld op vooruit gaan als we verlost zijn van al die nietsnutten die alleen maar uit het raam staren en achter hun pc zitten. Uiteraard is dit cynisch bedoeld. Ik merk echter hier dat er zelfs wethouders als Schreurs zijn die kennelijk geen idee hebben wat zijn ambtenaren doen. Het is blijkbaar een hype om te toeteren dat ambtenaren de straat op moeten zelfs als je geen idee hebt waar je over praat en vooral aan het papegaaien bent. Je moet tegenwoordig wel gek zijn om nog in overheidsdienst te willen werken. Of je nu agent, brandweervrouw, plantsoenmedwerker of WMO-ambtenaar bent. En als je al in contact staat me burgers: wat je over je heen krijgt is agressie, bagger en erger. Merendeel is er alleen op uit om eigen zin door te drijven.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie