Advertentie

Golf van integriteitskwesties in bestuurlijk Nederland

De afgelopen tijd zijn er meerdere wethouders en burgemeesters opgestapt omdat ze in verband werden gebracht met belangenverstrengeling, zelfverrijking, lekken en corruptie.

26 oktober 2012

Binnen korte tijd kwamen diverse gemeentelijke en provinciale bestuurders in het nieuws wegens integriteitproblemen. Hoewel bij sommige bestuurders de onderzoeken al langer liepen, komen nu steeds meer details over de affaires naar buiten. Hieronder de meest recente gebeurtenissen.

AfbeeldingVoormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland wordt beschuldigd van onder meer belangenverstrengeling. Volgens justitie heeft Hooijmaijers zich in de periode 2005-2009 flink laten betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Ook zou hij in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen van Fortis Nederland hebben ontvangen.
 

Afbeelding De Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey zou die informatie hebben doorgegeven aan burgemeester Ricardo Offermans van Meerssen die graag eerste burger van Roermond wilde worden. Van Rey trad door de verdenking af als wethouder en Eerste Kamerlid.
 

AfbeeldingBurgemeester en VVD-voorzitter Limburg Ricardo Offermans wordt door de Rijksrecherche als medeverdachte aangemerkt in het onderzoek naar corruptie en lekken van informatie door Van Rey. Als gevolg daarvan trok hij zijn kandidatuur in en trad hij af als burgemeester van Meerssen. Hoewel hij graag had willen blijven, hadden de wethouders en raadsleden geen vertrouwen meer in hem. Later trok hij zich ook terug als voorzitter van de VVD Limburg.
 

AfbeeldingIn de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland is het wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) die in opspraak raakte. Hij zou zijn zakelijke belangen te veel hebben vermengd met die van het wethouderschap. Dat blijkt uit een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. (BING). Als bestuurder was hij verantwoordelijk voor onder meer bouwprojecten en tegelijkertijd was hij directeur/aandeelhouder van een architectenbureau.
 

Afbeelding Donderdag werd duidelijk dat burgemeester Harry de Vries zijn functie als burgemeester van Lingewaard neerlegt. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ,,foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben''. De Vries meldde zich ziek. Ook zijn wethouders Barth van Eeten en Kees Telder zouden kosten hebben gedeclareerd waarvan de onderbouwing ontbrak. Of de wethouders ook vertrekken, is nog niet duidelijk.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
@hans:

"Integriteit is volgens mij dat je eerlijk bent en besluiten kunt en wilt verantwoorden, dat je A zegt en ook A doet, dat je jezelf niet verrijkt "

Goh, kent u uberhaupt politici die hieraan voldoen?? Volgens mij legt u de lat wel erg hoog...

Johan / adviseur
Als iemand de fout in gaat dan ben ik duidelijk ...dan is het einde oefening, maar ik bespeur de laatste tijd ook steeds meer dat locale politiek een slangenkuil is geworden waarbij men graag integriteit als wapen inzet om de tegenstander te elimineren. Als je iemand wil uitschakelen even BING bellen want die hanteren normen die zelfs in de hemel niet worden nageleefd door het opperwezen. Als je niets hebt gedaan en ook geen voordeel hebt gehad en er geen enkel bewijs is dan concludeert BING dat je de schijn tegen hebt...ja zo lust ik er nog wel een paar. Wantrouw bedrijven die integriteit in hun naam voeren en onafhankelijkheid suggereren. BING heeft niets meer met VNG te maken maar wekt wel die suggestie met BI(NG)
eric
Gisteren gesprek met Bingbaas gezien.Wil de controle aan de burgemeesters overlaten.Heb al contact met ze proberen te zoeken ivm een kwestie in Helmond,heeft geen zin.Nu weer een Gouveneur die nu niet belaald meewerkt om enige transparantie in de zaak van Rey te krijgen.
Johan / adviseur
Elk integriteitsonderzoek moet gebaseerd zijn op feiten en bewijzen want integriteit kan ook misbruikt worden. Getuigen moeten onder ede worden gehoord en als er geen bewijzen zijn dan is men onschuldig, simpel toch? BING vindt roddels ook bewijzen en het valselijk iemand beschuldigen is denk ik wel een van de ergste dingen die men een ander kan aandoen. 3 eeuwen geleden werden kwaadsprekers de tong uitgedraaid. Feiten en bewijzen moeten bepalend zijn en een beschuldigde moet zich kunnen verdedigen. Die wethouder in Lansingerland was al veroordeeld voordat hij 1 woord kon zeggen. Hoewel hij is afgetreden lijkt er slechts sprake van een fout van het gehele college. Hij heeft er geen voordeel van genoten. BING is wel een extreme fatsoensrakker, maar kunnen zich dat waarmaken ? Hoe integer is BING eigenlijk? Even googelen op Jaap Ten Wolde berispingen. Hij is directeur van BING en koploper tuchtrechtelijke straffen in de afgelopen 12 jaar. Ik ben niet opgevoed met de bijbel maar er zal vast een tekst zijn die waarschuwt voor personen die zich zuiverder voordoen dan ze feitelijk zijn. Oordeel niet over de ander met een splinter in zijn oog, terwijl u zelf een balk in uw oog heeft...klopt dat ?
een regioburger / consultant
@Johan for president!
Fred van Beek (crisismanagement) / (adviseur crisismanagement)
Van een kwalitatief blad als Binnenlands Bestuur, dat ook nog eens als het vakblad van het openbaar bestuur wordt beschouwd, zou je toch een iets hoogstaander overzicht verwachten. Hooijmakers, Den Uil en De Vries over één kam scheren: schandalig. De een in het vizier van Justitie, de ander zelf opgestapt vanwege gemaakte fouten. Stemmingmakerij, en dat over je eigen werkveld...
Johan / adviseur
Gisteren schoor een directeur van BING deze zaken over 1 kam op tv. De heer den Uil heb ik gemaild om vooral aan te blijven en niet niet te wijken voor die BING-terreur. Maar hij is kennelijk blij dat ie uit die locale sllangenkuil bevrijd is. Verstandig besluit. De heer Hooymakers is onder de rechter en hij is pas schuldig als de rechter dat ook vindt en hij geniet dus rechtsbescherming, iets wat je bij BING niet hebt en de heer de Vries heeft de eer aan zichzelf gehouden en dat recht heeft hij. Er is een crisis in het lokale openbare bestuur want wie huurt BING volgende week in om iemand uit te schakelen ? Mijn advies: gewoon niet meewerken, devoot kijken en zwijgen. Iedereen heeft de schijn tegen en als BING geen spoor van bewijs vindt kan je nog sneuvelen met de toverformule dat je niet alles hebt gedaan om de schijn te vermijden. Zoals de waard is vertrouwr hij zijn gasten.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
In talloze gemeenten draait de macht om één of twee personen, daartoe geïnstrueerd door adviesburo en HR profeten. In de 44 jaar dat ik het binnenlands bestuur van binnenuit ken, kan ik zo nog minstens 4 A-4tjes vullen.....
Nico Vogelzang / Belastingbetaler
Doofpotten zijn erger!



www.plaatselijkbelangwesterveld.blogspot.com
Collega
"Een beetje integer bestaat niet". Ien Dales zei het al.

Ondanks de Baars-affaires in de jaren '90, ondanks alle vastgoedfraudes e.d. zijn er nog steeds bestuurders die denken dat ze weg kunnen komen met halve integriteit. Probeer nou niet de -misschien wel te veel voor eigen parochie prekende heren van BING - als boodschappers de schuld te geven voor het gedrag van bestuurders!

Voor een bestuurder zou moeten gelden: in geval van twijfel declareer ik géén reis- of andere kosten; als ik een relatie met iemand heb doe ik géén zaken met hem etc etc. Wees roomser dan de paus en opereer vanuit het principe dat alles wat je doet in de krant moet kunnen komen. Anders moet je ze niet doen.
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Helaas zal integriteit bij de overheid een groot probleem blijven zolang de trap niet van bovenaf wordt schoongeveegd. Zo startte Justitie onlangs een campagne om vakantiegangers in te schakelen bij het opsporen van pedoseksuelen. Maar de (voormalige) hoogste baas van Justitie blijft- ondanks belastende verklaringen over seksuele contacten met minderjarigen- zelf de dans ontspringen. Hoe hypocriet kan een overheid zijn????
Kritikus / Geen Hagenees
En weer geen enkele PvdA-er in het lijstje van BB.



Hoewel je dat wel zou kunnen verwachten:

De affaire in de gemeente Groningen is een staaltje machtsmisbruik (ook integriteit !) van het zuiverste water.
ir. Marius Elders / Senior Nederlands staatsburger vechtend tegen onrecht, fraude en corruptie
@Johan, BING kan bestuurders vals beschuldigen van belangenverstrengeling maar ook andersom. Dat ze hen vrijpleiten in een vals rapport. Ik woon in Eindhoven en volg een voorbeeld in de regio waar veel over te doen is. De Keelvenkwestie Someren. Daarin hebben 2 directeuren van het BING vrienden van mij zwaar gedupeerd door een aangeklaagde wethouder te verschonen zonder toetsing aan wettelijke regels en gedragscode die zij overtreden had bij een wedstrijd om een bouwproject. Terwijl BING juist voor die toetsing was ingehuurd! De gedupeerden moeten nu bij de rechter procederen om zaken rechtgezet te krijgen want op grondige kritiek - zelfs met een wetenschappelijk rapport van prof.dr. Hans van den Heuvel van de VU eronder - gaf BING nul commentaar. Niet iets voor een integer bureau zou je zeggen. Dit maakt duidelijk dat het zich ook leent om belangenverstrengeling en fraude van bestuurders toe te dekken. Het maakt zich er zelf aan schuldig en laat zich ervoor betalen. In wezen corrupte praktijk van commerciële integriteitsgoeroe's die bestuurders en ambtenaren overal wel eens even zullen vertellen hoe het moet. Nog erger dan hun slachtoffers die nu zoveel negatieve aandacht krijgen want vooral bij BING rekent iedereen op de hoogste integriteit toch?

Het bureau is niet onafhankelijk en niet onpartijdig genoeg om bij incidenten als betrouwbare scherprechter te fungeren. Het bureau richt daardoor zelf schade aan in het land. De VNG wil er geen afstand van nemen want die zit er dubbel in, vanwege die 2 laatste letters en de invloed die het via de heer Pans nog altijd heeft in de handel en wandel van BING. Maar goed dat steeds meer integere politici nu eindelijk door hebben dat er snel iets moet gebeuren:

1. het wetsvoorstel klokkenluiders moet er z.s.m. doorheen;

2. benoem in combinatie daarmee de Nationale Ombudsman om klachten van politiek of burgers over belangenverstrengeling te onderzoeken: onafhankelijk, onpartijdig, op voldoende afstand, wèl 100% betrouwbaar.

Aangeklaagde bestuurders en belanghebbende burgers mogen niet langer worden overgeleverd aan een commercieel bedrijf bij wie de gemeente als opdrachtgever de uitkomst van een onderzoek kan bestellen. Iedereen heeft recht op een zorgvuldige en eerlijke behandeling. Met schijnintegriteit is het openbaar bestuur niet gediend.

Jan
Het is een feit dat het vrijwel altijd VVD-ers of CDA-ers zijn.... Dat is blijkbaar typerend voor die partijen.
criticus
@ Jan: lijkt me logisch.

VVD is ikke ikke ikke, CDA lapt zijn eigen overtuigingen aan de laars als het om macht gaat, beide "karakter"eigenschappen werken corruptie in de hand.
tineke / bestuurssecretaresse
Ook ik kan na 25 jaar "overheid" de lijst wel aanvullen. Wat mij het meest opvalt dat is dat toch vaak de persoon die weet dat hij handelingen verricht die niet integer zijn gewoon er mee weg komt! Het is gewoon een bepaalde culuur " de linker hand weet zogenaamd niet wat de rechterhand" doet v.v.Wil je een overheid die integer is zul je inderdaad van bovenaf moeten schone en stap af van vriendjespolitiek.
Johan / adviseur
Geachte heer ir. Elders,



Ik begrijp uw geschonden rechtsgevoel heel goed. Integriteit = eerlijkheid en BING is domweg niet eerlijk. Ik voel veel meer voor een onderzoek door de Rijksrecherche, die onder ede personen kan horen en die bewijzen verzamelt. Ook het BING-rapport Wassenaar voelt niet goed en ik weet dat topfunctionarissen bij de VNG er hetzelfde over denken, maar liever zwijgen.



Houd moed en vo!. Hoogmoed komt voor de val en BING is overtuigd van het eigen gelijk.en waant zich onaantastbaar,



mr. Johan
Jasper Offermans
@Nico: doofpotten zijn inderdaad erger!



Gezeur en gezeik is aan de orde van de dag. Dagelijks lees je berichten over:



Noordwijk

Nieuwegein

Wassenaar

Schiedam

Landsmeer



Et cetera.



Die verrotte politieke cultuur is diepgeworteld in onze samenleving!

Dick
Per 1 januari wordt mensen met een WWB uitkering extra streng gecontroleerd op fraude. Wordt het niet eens tijd om politieke bestuurders beter te gaan controleren. Ook zij worden riant betaald met belastinggeld.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Doofpotten cultuur!.

Steeds meer van deze bestuurders komen in de schijnwerpers. Het droevige is, dat men op kosten van de bevolking zich kunnen bezatten!. Foute bestuurders heen zenden zonder toeslagen. Deze integere bestuurders hebben gezworen!. Laten we er niet om heen draaien. Dit is het topje van de ijsberg. Er staan er nog genoeg op de kalender!. vriendelijke groet, H. Okken drenthe.

Cor de Jong
Wat jammer dat het in de journalistiek blijkbaar geen probleem is om totaal verschillende zaken over één kam te scheren. Wie de berichten over wethouder Jan den Uil (Lansingerland) goed heeft gelezen, weet dat in het BING-onderzoek juist is aangetoond dat hij bij geen enkele van de onderzochte dossiers zichzelf, zijn architectenbureau of derden heeft bevoordeeld, of geprobeerd dat te doen.

Dat kan - voor zover ik kan beoordelen - van de drie andere bestuurders die in het artikel worden genoemd, NIET worden gezegd!

ir. Marius Elders / Senior Nederlands staatsburger vechtend tegen onrecht, fraude en corruptie
Geachte heer Johan,

Dank voor uw reactie. Belangrijk dat voldoende mensen meestrijden tegen 'integere' adviseurs die zich lenen voor het goedpraten van bedrieglijk en schadelijk handelen van bestuurders in strijd met integriteitsregels. Ze zijn daarmee namelijk ‘faciliterend’ voor fraude/corruptie. Als ze zich daar als ondernemers voor laten betalen - met gemeenschapsgeld - is men zelf corrupt. Als zo’n adviesbedrijf daarmee weg komt en zich van de overheid mag blijven profileren als 'corruptiemeldpunt voor bedrijven' hebben we het over een direct gevaar voor de maatschappij. Dit soort praktijken ondermijnt de democratie en de rechtspleging.

Het dossier dat ik noemde wijst uit dat de Rijksrecherche dit type witteboordencriminaliteit laat lopen. Misschien afgestemd met het OM wat incidenteel óók met BING samenwerkt. Ons kent ons. Het is niet in het belang van de corruptiebestrijding dat een daarbij betrokken adviesbureau - met een I en met NG in de naam - zelf niet onkreukbaar is. Niet bevorderlijk voor het vertrouwen van de burger in het systeem. Bovendien zijn er enkele burgemeesters bij betrokken. De sop is de kool niet waard. Als de gestelde fraude wordt bewezen via horen onder ede, zodat de waarheid overwint, kan een idioot bovendien zomaar gaan roepen dat de corruptie in ons land toch echt wel iets voorstelt, als je in de krant leest dat zelfs onze corruptiebestrijders en rechters onderhevig zijn aan corruptie (kleine én grote, zie Chipshol). Daar zit niemand op te wachten in het systeem.

Gelukkig heeft de kritiek achter de schermen natuurlijk wel aandacht en gaat er verbetering van uit. Ik vind het een goede zaak dat met het openbaar bestuur ook een facilitair bedrijf als BING eens flink wordt opgeschud, dus ja ik hou graag mee vol.

Advertentie