Advertentie
carrière / Nieuws

Vanaf vandaag topsalarissen publieke sector lager

Mensen met een topfunctie bij de overheid of de semipublieke sector mogen voortaan niet meer verdienen dan een maximum jaarsalaris van 228.599 euro.

01 januari 2013

Mensen met een topfunctie bij de overheid of de semipublieke sector (bijvoorbeeld zorg- en onderwijsinstellingen) mogen voortaan niet meer verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Een wet die dat regelt is dinsdag van kracht geworden. Het maximum jaarsalaris komt nu inclusief onkosten en pensioenbijdragen te liggen op 228.599 euro.

Maximale ontslagvergoeding
De wet regelt ook een maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro en een verbod op bonussen, winstdeling en andere vormen van variabele beloning. Voor zittende bestuurders is er overgangsregeling. Ze houden vier jaar lang het salaris dat ze hadden in het najaar van 2011, toen de wet in de Tweede Kamer werd behandeld. Daarna gaat het stapsgewijs omlaag.

Niet hoger dan ministerssalaris

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken noemt het van groot belang dat er nu een wet is die de topinkomens in de publieke sector aan banden legt. Volgens het regeerakkoord gaan de maximuminkomens in de (semi)publieke sector nog verder omlaag: naar 100 procent van het ministerssalaris. Dat moet nog wettelijk geregeld worden.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En dan nu ..... ook de salarissen in de private sector aanpakken!
Janneke
Ik ben heel blij met deze wet. Maar overheidsinterventie kan alleen in de publieke sector. In de private sector moet wel goede regelgeving komen voor bijv. banken die indien nodig overheidssteun krijgen.

Daarnaast moet ook geregeld zijn dat deze beperking wordt toegepast op inhuur en op bijv. producten of programma's die de overheid koopt. Bijv. de publieke omroep koopt een kant en klaar programma, dan mag niet meer x% besteed zijn aan salariskosten.
J. Derckx
Onze "toppers" uit het bank- en bedrijfsleven zouden allang in het buitenland werkzaam zijn als er geen betere ter plaatse waren. Dat ze er hier mee schermen is pure arrogantie, hen niet vreemd. Deze graaiers terugfluiten naar normaal zal het bedrijfsleven meer lucht geven op het managementfront, voor hun salaris en 20% minder lopen er nog velen rond die het net zo goed of beter kunnen in binnen- en buitenland.

Het is een begin, nu ook de leefkosten verlagen zodat er meer besteed kan worden voor minder inkomen.
alexander / ambtenaar
Dat betekent dus 4 jaar blijven zitten in dezelfde functie, want want moeten ze anders. Amerika zit vast niet te wachten op al die toppers.
Kritikus / Geen Hagenees
Het lijkt heel stoer allemaal wat Plasterk voorstelt, maar het blijft slappe hap.

Want waarom nu niet de topsalarissen op 100% Ministersalaris gezet?
Advertentie