Advertentie

Vandaag dag van nationale rouw

Op de dag dat de eerste lichamen van de vlucht MH17 vanuit de Oekraïne in Nederland aankomen wordt er een dag van nationale rouw ingesteld.

23 juli 2014

Vandaag is een dag van nationale rouw in Nederland. De eerste slachtoffers worden van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen. Ze komen aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher bij aanwezig. Na de landing wordt er 1 minuut stilte in acht genomen. ,,Iedereen kan zich hierbij aansluiten'', meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Minuut stilte

Vlaggen gaan halfstok, klokken worden geluid en Nederland zwijgt een minuut. Woensdag is een dag van nationale rouw, om zo stil te staan bij de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne van vorige week donderdag. Na de landing van de twee militaire vliegtuigen klinkt op Eindhoven een trompetsignaal. Daarna volgt de minuut stilte. Het is voor het eerst sinds 1962 dat de nationale rouw is afgekondigd; het laatst gebeurde dat na het overlijden van koningin Wilhelmina. 


Gemeenten vlag halfstok

Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Verder kunnen op verschillende momenten van de dag klokken worden geluid. Dit geldt met name gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen, die vermoedelijk rond 16.00 uur in Eindhoven arriveren.


Naar Hilversum

Na een ceremonie zullen de lichamen in een colonne worden vervoerd naar de Hilversumse Korporaal van Oudheusdenkazerne, waar de identificatie zal plaatsvinden. De politie begeleidt het transport over deels afgesloten snelwegen. Rijkswaterstaat roept mensen op om niet langs de route over de A2 en A27 te gaan staan.


Kerken

De grote steden hebben al laten weten de vlaggen halfstok te laten hangen. Verschillende gemeenten en burgemeesters hebben op de sociale media gevraagd of burgers dat ook willen doen. Rotterdam laat de klokken van het stadhuis luiden en vraagt kerken om dat ook te doen. 


Doodsklokken

Naast de Sint-Janskathedraal in Den Bosch is er een gezamenlijke ceremonie. Die begint rond 15.30 uur, een half uur voor aankomst van de twee vliegtuigen met de eerste slachtoffers. 5 minuten voor de landing klinken de zogeheten doodsklokken van de kathedraal ,,waarna om 16.00 uur met elkaar één minuut stilte in acht wordt genomen'', aldus de Brabantse hoofdstad. Ook in Breda is een herdenking, om 15.45 op de Grote Markt. Het is niet bekend of andere gemeenten vergelijkbare herdenkingen organiseren.

Vliegtuigen aan de grond

Op Schiphol zullen tijdens de minuut stilte geen vliegtuigen opstijgen of landen. Ook het openbaar vervoer zal stilstaan.Alle voertuigen van Connexxion doen mee. Dat komt volgens een woordvoerder neer op 4000 taxi's, 2000 bussen en de enkele treinen van de vervoerder. Een kamerdebat over de ramp in Oekraïne is uitgesteld in verband met de dag van nationale rouw. Het debat zou precies rond 16.00 uur beginnen.

Geen reclame

Op de televisie en de radio zal de nationale rouw ook duidelijk te merken zijn. De publieke omroepen zullen geen reclames uitzenden. Bovendien zenden ze de landing van de vliegtuigen met de lichamen live uit. Ook zal er geen amusement te zien zijn. Ook regionale zenders hebben woensdag een sobere programmering. Wat RTL en SBS doen is nog onduidelijk.


Stilte op kermis

In Tilburg zullen alle attracties op de kermis een kwartier lang stilstaan, van 15.50 tot 16.05 uur. Dan is er ook geen muziek te horen. In de anderhalf uur erna wordt het geluid gedempt. Van 15.55 tot 16.00 klinken alle klokken in Tilburg.

Zelf bepalen

Winkels mogen in principe open blijven en evenementen mogen doorgaan. ,,Het is aan de winkeleigenaars en de organisatoren om te bepalen hoe er met de rouw wordt omgegaan'', meldt Amsterdam.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie