Advertentie

Boosheid over weigeren regenboogbeleid Friesland

De provincie Friesland besloot in januari om geen actief regenboogbeleid te voeren, omdat ‘het geen taak van de provincie is’.

ANP
12 februari 2024
regenboogvlag.jpg

In Friesland wordt verontwaardigd gereageerd op het voornemen van het provinciebestuur om geen regenboogbeleid te voeren. Daarom spreken zich woensdag acht mensen uit tegen het plan van Gedeputeerde Staten tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten.

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Geen taak van de provincie

Op 16 januari besloten GS om geen actief regenboogbeleid te voeren, omdat ‘het geen taak van de provincie is’. Daarom zou er ook geen budget voor zijn. Dat leidde direct tot veel kritiek van partijen en maatschappelijke organisaties. In 2022 was namelijk in Provinciale Staten een motie aangenomen om wel actief een regenboogbeleid te voeren. Daar moest jaarlijks 50.000 euro voor worden vrijgemaakt. Regenboogbeleid voeren betekent dat de provincie zich actief moet inzetten voor emancipatie, sociale veiligheid en acceptatie.

Actie

Woensdag gaan meerdere mensen en organisaties hun zorgen uiten. De actie is opgezet door kenniscentrum discriminatie en diversiteit Tûmba en de Friese televisiepresentator Sipke Jan Bousema. De veiligheidscoördinator van COC Friesland spreekt onder meer over mensen die in moeilijke situaties hulp nodig hebben. Een non-binaire leerling van een middelbare school in Leeuwarden komt aan het woord, evenals de ouders van twee lhbti-kinderen en de Friese dragqueen Curvalicious Diamond. Verder wordt er nog een brief voorgelezen die dominee Ulbe Tjallingii, van de protestantse kerk in Harlingen, schreef namens de Werkgroep Geloof & Homoseksualiteit Friesland.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Mooi. En draai die SDG's ook gelijk de nek om, dat is ook verborgen drang en dwang.
Advertentie