Advertentie

VNG start Forum Oekraïne

Gemeenten die vragen hebben over wat ze kunnen doen ten aanzien van de Oekraïne, kunnen daarvoor terecht op het Forum Oekraïne van de VNG.

28 februari 2022
Bord stop Putin
Shutterstock

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een Forum Oekraïne in het leven geroepen. Ze reageert daarmee op een noodoproep van de Oekraïense zustervereniging Association of Ukrainian Cities (AUC).

Vluchtelingen

Diverse Nederlandse gemeenten en Europese en internationale gemeentelijke koepelorganisaties hebben hun afkeuring van de Russische agressie uitgesproken en hun steun uitgesproken voor Oekraïense collega’s, de Oekraïense bevolking en Russische burgers die tegen deze oorlog zijn. Veel gemeenten zitten echter met vragen over onder meer de mogelijke vluchtelingenstroom uit de Oekraïne en hoe om te gaan met zakelijke relaties met bedrijven die voor inkomsten voor de Russische overheid zorgen.

Iets doen

Daarnaast hebben veel gemeenten hebben daarnaast de behoefte om ‘iets te doen’. Daarvoor heeft de VNG het Forum Oekraïne geopend, waar gemeenten voorbeelden van initiatieven kunnen plaatsen en vragen kunnen stellen en tips geven met betrekking tot de situatie in de Oekraïne en de gemeentelijke rol daarbij.

Asiel

Vluchtelingen uit Oekraïne komen niet in de asielprocedure. Gemeenten hebben daardoor een belangrijke rol in het organiseren van opvang. De VNG heeft het kabinet aangeboden constructief mee te denken over de opvang van de te verwachten vluchtelingenstroom uit Oekraïne naar Europa. Deze week vinden daarover gesprekken plaats met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Noodhulp

Naast de schriftelijke noodoproep heeft de AUC gevraagd of ze concrete verzoeken om hulp van Oekraïense gemeenten aan Nederlandse gemeenten mag voorleggen. Enkele Nederlandse gemeenten hebben zelf al contacten met Oekraïense gemeenten hierover. De VNG bekijkt momenteel of ze hulp kan verlenen via het VNG Fonds voor Noodhulp, Wederopbouw en Vredesbevordering.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie