Advertentie

Plasterk verwacht veel negatieve reacties regeerakkoord

Ronald Plasterk, beoogd minister van Binnenlandse Zaken, verwacht dat er de komende tijd nog veel te doen zal zijn over het regeerakkoord. Hij deed zijn uitspraken na een gesprek over de inhoud van zijn functie met Mark Rutte.

02 november 2012

,,Je kunt niet zo veel bezuinigen zonder dat dat repercussies heeft. We krijgen de komende jaren nog veel meer reacties op het regeerakkoord.'' Dat zei beoogd minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk (PvdA), vrijdag na overleg met formateur Mark Rutte, in reactie op de ophef over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie.

Democratische vernieuwing

Plasterk zei verder ,,vrij lang en vrij serieus'' met Rutte over de inhoud van zijn portefeuille te hebben gesproken. Hij gaat zich onder meer bezighouden met democratische vernieuwing. ,,Je mag in Nederland wel stemmen over wie er naar het Eurovisiesongfestival gaat, maar je bent niet betrokken bij wie de burgemeester wordt in je eigen plaats. Dat gaan we dus veranderen'', zei Plasterk.

Benoeming burgemeester

Hij verwees naar de afspraak in het regeerakkoord dat er gewerkt gaat worden aan een andere benoemingsprocedure voor burgemeesters. Die worden nu nog door de koningin benoemd. Dat gaat ook gelden voor de commissaris van de Koningin.

Van Rijn ook op gesprek

Na Plasterk was het de beurt aan partijgenoot Martin van Rijn om op gesprek te gaan bij Rutte. Voormalig topambtenaar en PGGM-topman Van Rijn is de beoogd staatssecretaris van Volksgezondheid.

Veel vraagstukken

Na afloop van het gesprek zei Van Rijn de onrust over de zorgpremie niet het laatste probleem zal zijn waar het nieuwe kabinet mee te maken krijgt. ,,Er zijn de komende jaren heel veel vraagstukken en problemen. Dat weet dit kabinet.'' Van Rijn vindt het verstandig om straks rustig naar de verdere uitwerking van de plannen rond de inkomensafhankelijke zorgpremie te kijken.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr R.M. Dalmijn
Jammer dat het denkend vermogen van de Spinoza laureaat tot op het niveau van de geschiedenisleraar is teruggevallen. De zorgpremie verschuiving is geen bezuiniging maar een herschikking van lasten. Bij een volledige teloorgang van de AWBZ voorzieningen. Hoor overigens niets over een gelijktijdige aanpassing van de bijhorende premie. Overigens, maar niet onbelangrijk, is de vrije artsenkeuze door het afschaffen van zowel Restitutiepolis als art 13 ZVw ook vermoord. Begrijp werkelijk niet dat zoveel liberale en sociaaldemocratische politici intekenen op dit zeer antisociale kabinet.
Barry van der Zanden
Men sluit een akkoord en dat terwijl men niet eens de uitkomsten kent. In mijn vak is een dergelijke akkoord meer dan kwalijk te noemen.

Wat is mijn stem eigenlijk in deze huidige tijd nog waard, vraag ik mij af.

H. vd Zanden

Verschuiving van lasten, wie heeft hier baat bij?

Voor dit kabinet 'geld' : Uw zorg, zal ons een zorg zijn!
henk
Als dit het niveau is van een geschiedenisleraar, dan doen we dit beroep onrecht aan. Meneer Plasterk gaat zich bezig houden met democratische vernieuwing. Bah... Alleen het woord al. En meneer van Rijn die zelf meer dan 400000 verdient mag de onrust om de zorgpremie niet bagatelliseren. Deze mensen staan wel erg ver van de Nederlanders af. Helaas gaan zij ons besturen. Sterkte allemaal.
Boris
Wie gelooft er nog in kreten van personen die meer hebben met hun eigen ego en/of beurs dan met de mensen in dit land? De een heet Plasterk, de ander Van Rijn. Go home en maak plaats voor een geheel nieuwe democratie, zonder partijstelsel en vriendjespolitiek.
ketenaanpak
een man van niks, deze plasterk
ketenaanpak
zeg Boris, wat doe je in mijn tijdlijn?
pieter / wegkijker
Na de volgende verkiezingen zijn de SP en PVV heer en meester en krabbelt het CDA op. PvdA en VVD schat ik beide in op circa 12 zetels. Gelukkig komen we door deze herverdeling van inkomens en de zeer zware bezuinigingen sterker en socialer uit de crisis. Ik ruil mijn europese middenklasser straks in voor een Dacia Logan, hebben de Roemenen ook nog wat. Europa wordt een verpauperd continent,
Johan / adviseur
Regeren anno 2012 is versmald tot het louter verdelen van bezuinigingen en de financiele pijn. Wie betaalt welke rekening en hoe verdelen we de lasten ? Regeren zou van visie moeten getuigen en een schier oneindelijke reeks creatieve plannen moeten bevatten om ons land er weer de komende 10 jaar boven op te helpen en verder te ontwikkelen op allerlei terreinen, technologie, onderwijs, grootschalige investeringen etc.. Elke boerenlul en econoom kan inkomensplaatjes maken, maar wat levert het op? Het gaat niet om het herverdelen van 1 en dezelfde taart maar om het van 1 taart 2 taarten te maken. De kiezers die voor de VVD kozen wilden de PVDA niet en andersom en daags na de verkiezingen zeiden beide lijsttrekkers dat de kiezers een duidelijke keuze hadden gemaakt .Wie deze uitleg gelooft, gelooft alles. Volgend jaar dus weer verkiezingen.want het worden hier Griekse taferelen, niemand tevreden behalve de boekhouders, . .
henk
Ik vind dat onbehoorlijk bestuur strafbaar moet zijn! En voor democratische vernieuwing heb ik geen geld over!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja, het duo Mark & Diederik straalt uit dat het moderne crisismanagers zijn. Hun beleid getuigt echter niet bepaald van empathie, maar harde maatregelen zijn wel nodig om uit de crisis te komen. Mooi dat Nederland het voortouw neemt. Door de snelheid van de formatie en het groepsdenken is er met de inkomensafhankelijke zorgpremie wel een flinke weeffout in het regeringsprogramma geslopen. Die fout tast het imago van Mark aan. Oh, er zijn weer heel veel criticasters die het beter weten, maar voor mij is de grote vraag of de oppositie en met name de Eerste Kamerleden in staat is om het regeringsporgramma met empathie en enthousiasme op onderdelen bij te stellen. Een inkomensafhankelijke zorgpremie is ridicule onzin en heeft zelfs niets te maken met het socialistische stokpaardje van nivellering. Dan kun je het kopen van brood of een flatscreen ook wel inkomenafhankelijk maken ! Er moet juist in de zorgpremies een stimulans komen voor preventie.
Janssen / Boekhouder
Ik heb het al vaker gezegd en geschreven, red je zelf, wacht niet op de overheid!!

De burger gaat steeds meer betalen, voor minder.

En vergeet niet, het systeem overheid blijft instand, de lasten van dit systeem wordt gewoon de schouders van de burger gelegd. Maar ja, als je de verkieizingsuitslag bekijkt, wilt de burger niets anders. Het is jullie eigen schuld.

Zolang je stemt op de bestaande partijen, zal dit de oogst zijn.
Advertentie